retete gustoase

5 idei pentru a transforma balconul într-un spațiu de relaxare

5 idei pentru a transforma balconul într-un spațiu de relaxare

Dacă locuiești la bloc și simți nevoia unui spațiu de relaxare mai aerisit, balconul este cea mai bună soluție pentru amenajarea acestuia. Există mai multe tipuri de balcoane și oricare dintre ele poate fi transformat într-un spațiu de relaxare, iar în acest sens, ne-am gândit să te ghidăm cu câteva sfaturi.  

Loading...

Cum să amenajezi un balcon mic

În acest caz, spațiul este principala problemă, întrucât există riscul ca totul să fie foarte înghesuit. Pentru un spațiu de relaxare într-un astfel de balcon, mobilierul rabatabil sau pliant este foarte practic. De exemplu, poți folosi o masă și scaune pliante pe care să le strângi atunci când nu le folosești, astfel încât să nu ocupe inutil spațiul.

O idee bună este și montarea de polițe în colțurile balconului, care pot fi folosite ca spații de depozitare sau pe post de măsuță. Nu folosi decorațiuni în exces, pentru că acestea încarcă inutil spațiul pe care îl poți folosi în scop practic.

Cum procedezi cu un balcon îngust

Multe blocuri au balcoane lungi însă destul de înguste, așa că amenajarea unui astfel de spațiu ar putea ridica unele probleme. Pentru acest tip de balcon, specialiștii în amenajări interioare recomandă piesele de mobilier de dimensiuni reduse, dispuse de-a lungul peretelui. 

La extremități, poți monta două corpuri de mobilier mai mari, folosite ca spații de depozitare. Și în acest caz, cele mai practice sunt mesele și scaunele pliante, precum și o poliță montată de-a lungul marginii balconului.

Amenajarea balconului de mari dimensiuni

De această dată, nu te mai poți plânge de spațiu, astfel că poți să-ți dai frâu liber imaginației, amenajând balconul după preferințe. Nu trebuie să lași mult spațiu descoperit, așa că în acest caz poți folosi decorațiuni, ghivece cu flori și piese de mobilier mai mari, pe post de spații de depozitare. 

În cazul unui balcon mare, îți poți permite să amplasezi și un balansoar sau chiar un hamac. Un astfel de spațiu este ideal și pentru nopțile calde de vară, astfel că e indicat să montezi și câteva plafoniere pentru exterior, pentru a crea o atmosferă mai intimă.

Balcoanele închise nu au cerințe speciale

Dacă ai ales să-ți închizi balconul pentru o mai bună izolare termică, îți va fi mai ușor să îl amenajezi ca spațiu de relaxare, pentru că nu trebuie să ții cont de foarte multe reguli. 

În situația în care ți se pare prea mic sau prea îngust, îl poți integra în living sau bucătărie prin desființarea peretelui despărțitor, transformându-l astfel într-o anexă. Mobilierul îl poți alege după preferințe, iar marele avantaj este că te poți bucura de acest spațiu de relaxare și pe timpul iernii.

Mobilier rezistent pentru balcoanele deschise

Un spațiu de relaxare amenajat într-un balcon deschis îți dă posibilitatea să te bucuri de aer curat și de razele soarelui însă nu vei putea să faci asta tot timpul anului. 

Totodată, trebuie să ții seama că mobilierul și decorațiunile se pot deteriora din cauza condițiilor meteo, la fel ca și plantele cu care vrei să înviorezi spațiul. Din această cauză, trebuie să alegi mobilier din materiale rezistente, care să facă față la umiditate, la acțiunea razelor solare, dar și la temperaturi scăzute. 

De asemenea, trebuie să acorzi atenție și pardoselii, folosind o gresie specială sau alte materiale rezistente la condițiile meteo și la variațiile de temperatură.

Indiferent de tipul de balcon amenajat, stilul acestuia trebuie să corespundă cu cel al locuinței. Nu în ultimul rând, ține cont de faptul că, atunci când amenajarea implică și modificări structurale, nu te poți apuca de treabă decât după ce obții aprobările necesare. În acest caz, este bine să te consulți și cu un specialist în construcții înainte de a demara proiectul.