retete gustoase

5 mituri despre sarcină pe care ar trebui să încetezi a le mai crede

5 mituri despre sarcină pe care ar trebui să încetezi a le mai crede

Sarcina este o perioadă unică în perioada unei femei. În această etapă a vieții, au loc multe schimbări atât din punct de vedere fizic, cât și din punct de vedere psihic. O femeie însărcinată trebuie să aibă mai multă grijă de ea, pentru a proteja fătul. Însă această grijă poate fi dusă uneori la extrem. 

Loading...

În perioada sarcinii, e posibil să primești multe informații și sfaturi, însă nu toate sunt neapărat corecte. O dezinformare îți poate crește stresul și anxietatea, deoarece multe dintre sfaturi sunt interdicții. Iată câteva dintre miturile pe care probabil le-ai auzit și pe care ar trebui să le reconsideri. 

1.„Nu ai voie să faci sport.”

Sportul nu este interzis în timpul sarcinii. Chiar dacă până acum erai de altă părere, sportul este chiar indicat, atât timp cât nu este vorba despre o sarcină cu probleme. Mișcarea nu îți aduce doar ție beneficii, ci și fătului. 

Dacă obișnuiai să faci sport și înainte de a rămâne însărcinată, aceleași exerciții pot fi făcute și în sarcină, deoarece corpul tău este obișnuit cu acestea. Totuși, discută cu medicul tău cu privire la cât de sigure sunt exercițiile. Cele de intensitate ridicată nu sunt recomandate. În schimb, dacă înainte de sarcină nu efectuai exerciții în mod regulat, nu este momentul să te apuci de fitness sau alte tipuri de sport. Se recomandă mișcarea fizică ușoară, cum ar fi plimbarea sau treburile casnice. 

2.„Trebuie să mănânci pentru doi.”

Nu este necesară dublarea cantității de hrană pentru a aduce aportul nutrițional optim mamei și fătului. De ce să dublezi cantitatea de mâncare, atât timp cât fătul nu are dimensiunile tale și nevoile tale nutriționale? De fapt, în primul trimestru este nevoie de creșterea aportului caloric cu doar 150 kcal, iar din trimestrul al doilea, cu 350 kcal. 

3.„Vei fi mereu fericită pe perioada sarcinii.”

Cel puțin 1 din 10 femei ajung să se simtă din ce în ce mai stresate și anxioase în timpul sarcinii. Acest lucru este cauzat de fluctuațiile hormonale care te pot conduce către aceste stări. Mai mult decât atât, apare teama responsabilității de a deveni părinte. Aceste stări sunt în mare parte episodice, dar este important de reținut că perioada sarcinii nu este însoțită doar de fericire și stări bune. 

Cea mai bună soluție pentru schimbarea acestor stări este discuția cu un psiholog. O altă variantă este comunicarea cu o persoană apropiată care te-ar putea înțelege și ajuta. Deși aceste stări sunt normale, este important să vorbești cu cineva, pentru a le ține sub control și a evita agravarea acestora. Depresia este o tulburare frecventă în sarcină și post-partum. 

4.„Vei avea diferite pofte.”

Poftele pot apărea din cauza activității hormonale intense ce are loc în organism și a fluctuațiilor glicemiei. Acestea pot provoca tendința de a mânca ceva gustos, precum o prăjitură. Cu toate acestea, nu toate femeile însărcinate se confruntă cu aceste episoade ce includ pofte, așa că nu este obligatoriu ca tu să le experimentezi. 

5.„Nu ai voie să faci sex.”

Atât timp cât ai o sarcină normală, fără complicații, sexul nu îți poate face rău. Într-adevăr, sexul și orgasmul ar putea provoca contracții Braxton Hicks, însă nu trebuie să te îngrijorezi, deoarece acestea nu sunt periculoase. Sexul în sarcină ar putea chiar să fie mai plăcut, din cauza fluxului sangvin intens în zona pelvină. Discută cu medicul dacă ai îngrijorări cu privire la acest aspect. 

Totuși, în cazul în care ai probleme în sarcină, precum placenta praevia sau sângerări, nu este indicat să întreții relații intime. Mergi la medic regulat pentru monitorizarea sarcinii – prin programul Voucher Materna poți beneficia de servicii și medicamente în București. 

În concluzie, nu trebuie să iei în considerare tot ceea ce se afirmă în legătură cu sarcina. Cel mai bine este să discuți cu medicul obstetrician în legătură cu tot ceea ce te îngrijorează.