A apărut o gaură gigantică în Antarctica aproape de mărimea regiunii Transilvania iar savanţii nu au deloc idee ce provoacă acest fenomen. Ce poate însemna acest lucru

O gaură uriaşă la fel de largă cât cel mai mare lac din SUA, Lake Superior, cât statul american Maine şi aproape cât regiunea Transilvania, s-a deschis în Antarctica. Oamenii de ştiinţă nu ştiu la ce să se aştepte, potrivit ABC News.

„Este că şi cum ai fi tras un pumn în gheaţă şi a rămas o gaură uriaşă”, a declarat pentru Motherboard fizicianul Kent Moore, profesor la University of Mississauga din Toronto.

Uriaşa gaură, care măsoară aproximativ 80.000 km pătraţi, a mai fost observată în anul 1970, dar apoi nu s-a mai format, până recent. Atunci a fost văzută din nou, iar acum s-a format din nou, în 2017.

Zone mari de apă înconjurate de gheaţă exact că această misterioasă adâncitură se numesc polynya.

Polynya se formează probabil din cauza apei mai calde din straturile de jos ale oceanului, care ajung uneori la suprafaţă şi topesc gheaţă.

Cercetătorii nu ştiu încă dacă fenomenul este provocat de încălzirea globală şi nici mecanismul concret prin care se formează.

Regiunea este aproape imposibil de cercetat la faţa locului, putând fi observată doar prin imaginile furnizate de sateliţi.

 

Sursa: Realitatea.net