Ai picioarele mereu reci si umflate? Poți suferi de o boală gravă

Ai picioarele mereu reci si umflate? Poți suferi de o boală gravă

Știai că sănătatea picioarelor este corelată cu starea generală a sistemului vascular? Dacă organismul nu funcționează corespunzător, acest lucru poate deveni vizibil prin anumite semne. Picioarele reci și umflate pot fi un simptom important pentru boala arterială periferică (BAP), o afecțiune periculoasă. 

Loading...

Ce este boala arterială periferică?

Afecțiunea reprezintă o îngustare a arterelor periferice, prin depunerea unor plăci de aterom (de grăsimi) pe pereții arteriali. Arterele periferice se localizează la nivelul membrelor, capului și organelor interne (stomac, rinichi etc). De cele mai multe ori, BAP se dezvoltă la nivelul picioarelor. Practic, boala arterială periferică este reprezentată de ateroscleroza care s-a format la nivelul membrelor. În cazurile severe, boala poate duce la necroza celulară (moartea celulelor), din cauza lipsei de oxigen la nivelul țesuturilor. Dacă se produce necroza, apare cangrena – o parte a piciorului se înnegrește și poate fi nevoie de amputație.

Însă BAP nu afectează doar picioarele. Plăcile de aterom formate la nivelul arterelor se pot desprinde, dacă sunt instabile. După ce se desprind, acestea sunt antrenate în fluxul sangvin și pot ajunge la nivelul inimii sau creierului, unde pot bloca circulația sangvină. Astfel, poate apărea infarctul miocardic acut și accidentul vascular cerebral ischemic.

Cauzele BAP

Boala arterială periferică este, de cele mai multe ori, cauzată de un stil de viață nesănătos: consumul excesiv de grăsimi animale, de prăjeli, alimente procesate și zahăr, asociat cu sedentarismul, fumatul, consumul de alcool, hipertensiunea și stresul. Diabetul zaharat poate avea drept complicație această boală, printre alte afecțiuni cardiovasculare.

Factorii de risc pentru BAP sunt:

  • Colesterol mărit
  • Hipertensiune
  • Factori ereditari
  • Obezitatea
  • Fumatul
  • Vârsta înaintată (peste 50 de ani)

Metode de diagnostic

Boala arterială periferică se poate diagnostica prin mai multe tipuri de investigații:

Examen fizic

Medicul poate depista o problemă de circulație sangvină prin ascultația cu stetoscopul la nivelul membrelor. În cazul BAP, pulsul este unul slab sau absent, iar medicul poate auzi anumite sunete neobișnuite la nivelul arterelor membrelor. Tensiunea arterială este scăzută în membrul afectat. De asemenea, dacă există leziuni sau răni la nivelul membrelor, medicul poate observa o vindecare prea lentă, din cauza fluxului sangvin slab.

Analize de sânge

Analizele de sânge pot depista nivelul de colesterol, care poate fi asociat cu ateroscleroza. De asemenea, analizele de sânge pot depista diabetul zaharat, cauză potențială a bolii arteriale periferice.

Indicele gleznă-braț

Medicul compară tensiunea arterială de la nivelul brațului cu cea de la nivelul membrelor inferioare. În cazul BAP, se va observa o diferență între cele două.

Angiografie de artere periferice

Angiografia de artere periferice este o investigație minim-invazivă, care presupune efectuarea unei mici incizii (o puncție) la nivel inghinal. În locul puncției, medicul introduce un tub subțire și flexibil (cateter) în artera femurală. Acesta este ghidat până la nivelul arterelor vizate, iar medicul injectează prin tub o substanță de contrast. Procedura este ghidată prin control radiologic – datorită substanței de contrast, pe ecranul angiografului se pot vizualiza blocajele de la nivelul vasului de sânge. În continuarea angiografiei, medicul poate efectua metoda de tratament (angioplastie cu balon și stent), în cazul în care se identifică plăci de aterom.

Ecografia Doppler

Ecografia Doppler presupune utilizarea unui transductor cu ultrasunete care captează imagini și informații ale fluxului sangvin (debit, viteză, direcție). Procedura presupune deplasarea transductorului pe pielea de la nivelul membrului cercetat.

Așadar, picioarele reci și umflate pot fi semnul unei boli periculoase. De aceea, este necesar să mergi la medic cât mai repede pentru consult.