Candidoza vaginală

Candidoza este o infecție cauzată de un tip de ciupercă numită Candida. Candida albicans în mod normal trăiește în interiorul corpului (în locuri precum cavitatea bucală, intestinul și vaginul) și pe piele, fără a provoca „probleme”. Uneori, Candida albicans se poate multiplica și provoca o infecție dacă mediul din interiorul vaginului se schimbă într-un mod care încurajează creșterea acestuia.

Candida albicans – generalități

Candida albicans este cea mai importantă și cea mai cunoscută drojdie din genul Candida. Candida albicans se găsește la 80% din populație și de obicei nu provoacă nici o boală sau simptom. Este un saprofit comensal. Candida albicans provoacă infecții fungice (candidoză) în principal în mucoasa digestivă și vaginală.

Candidoza este o cauză importantă de deces la pacienții imunocompromiși, cum ar fi pacienții cu SIDA, pacienții cu cancer pe chimioterapie sau după transplantul de măduvă osoasă. Candidoza orală și esofagiană sunt frecvente la pacienții cu SIDA. Atunci când Candida intră în sânge, infecția devine sistemică și se numește candidemie. Candidemiile se caracterizează printr-o mortalitate de aproximativ 40%. Candida albicans poate provoca, de asemenea, o multitudine de alte infecții, deoarece este un agent patogen foarte oportun: poate fi responsabil pentru infecția cutanată superficială, provoacă erupții cutanate la nou-născuți, bronhopneumonie și / sau pneumonie, vaginită, balanită sau să fie responsabilă pentru infecții profunde.

Care sunt sursele și factorii favorizanți pentru candidoza vaginală?

Factori favorizanţi ai infecției sunt:

  • factori de mediu extern: viaţă sexuală dezordonată cu parteneri multipli, frigul, umezeala, igienă locală deficitară alimentaţia insuficientă, muncă fizică dificilă, emoţii negative, stresul, mediul toxic;
  • factori de mediu intern: medicația imunosupresoare, după chimioterapie, menstruaţia, sarcina, naşterea, lehuzia, infecţii care duc la slăbirea sistemului imunitar, boli genitale.

Surse de infecţie sunt:

  • exogenă: agentul patogen este adus din afară, prin contact sexual, cu mâinile murdare ale pacientei, obiecte de toaletă infectate, lenjerie de pat, etc;
  • endogenă: agentul patogen este în căile genitale sau în altă parte în organismul bolnavei – pe suprafaţa cutanată, în unele cavităţi naturale, la nivelul aparatului respirator sau digestiv.

Care sunt simptomele unei candidoze vaginale?

La examenul clinic obiectiv, se remarcă o leucoree albicioasă, grunjoasă, foarte aderentă de pereţii vaginului; local, mucoasa vulvo-vaginală apare congestionată, labiile sunt edemaţiate; subiectiv, pacientele descriu: durerea în timpul actului sexual, durere sau disconfort la urinare, senzaţie de arsură locală, prurit intens.

Ce explorări de laborator se fac îmtr-o candidoză vaginală?

Un test de laborator este de obicei necesar pentru a diagnostica candidoza vaginală, deoarece simptomele sunt similare cu cele ale altor tipuri de infecții vaginale. De obicei, aceasta va fi diagnosticată de medic, prin luarea unui mic eșantion de secreții vaginale care urmează să fie examinată sub microscop sau trimisă la un laborator pentru o cultură fungică.  Deci, diagnosticul etiologic se face pe baza examenului secreţiei vaginale, prin care se pune în evidenţă agentul microbian cauzator. Cu toate acestea, o cultură fungică pozitivă nu înseamnă întotdeauna că Candida provoacă simptome, deoarece unele femei pot avea Candida în vagin fără a avea simptome.

Care este tratamentul într-o candidoză vaginală?

  • local: irigaţii vaginale cu soluţii de bicarbonat de sodiu;
  • ovule conţinând substanţe antifungice (Stamicin, Nistatin, Nizoral, Econazol, Miconazol), timp de 10 zile, seara la culcare, după toaleta locală sau Lomexin doză unică;
  • sistemic: tablete de Stamicin, Nistatin, 5-7 zile; Diflucan doză unică sau 1 comprimat la 3 săptămâni, 6 luni.

În general are caracter recidivant , este destul de dificil de tratat şi pentru prevenirea recidivelor se recomandă tratamentul partenerului.

Cum pot preveni candidoza vaginală?

Purtarea lenjeriei de bumbac ar putea ajuta la reducerea șanselor de a obține o infecție cu Candida. Deoarece administrarea de antibiotice poate duce la candidoză vaginală, luați aceste medicamente doar atunci când este prescris și exact așa cum vă spune medicul dumneavoastră.