retete gustoase

Cum gătim corect carnea de vită

Cum gătim corect carnea de vită

Apreciezi preparatele pe bază de carne de vită, dar nu știi cum să le gătești corect? Nu-ți face griji, nu ești singura! Într-adevăr, acest tip de carne trebuie pregătit cu atenție pentru ca, la final, să te bucuri de savoarea și frăgezimea sa. Așadar, alege carne de vită la un preț bun, selectează rețeta favorită și mai apoi urmează sfaturile și trucurile noastre pentru a nu da greș în pregătirea ei! 

Loading...

Ce trebuie să faci după ce ai cumpărat carnea de vită 

Indiferent dacă o cumperi din măcelărie, din supermarket sau dacă preferi varianta mai simplă, cea a cumpărăturilor online, după ce ai achiziționat carnea de vită carnea se despachetează imediat, dacă nu se consumă a doua zi. Aceasta are nevoie de aerisire, proces care se realizează bineînțeles în frigider (metodă ideală în special pentru carnea maturată umed).  

Alte recomandări de care să ții cont când prepari carnea de vită

  • Scoate carnea de vită din frigider înainte cu minim 30 de minute înainte de pregătirea ei, pentru a ajunge la temperatura camerei;
  • Înainte de a o găti la tigaie sau pe grătar, asigură-te că elimini excesul de apă prin tapotarea cu un șervețel de hârtie;
  • Dacă preferi carnea de vită fiartă, recomandat este să folosești o oală sub presiune. În acest mod, vei scurta timpul de gătire, iar carnea nu se va întări;
  • Nu înțepa carnea de vită cu furculița în timpul gătirii, pentru a nu-și pierde sucurile; 
  • Îți dorești să obții o friptură suculentă? Condimentează carnea cu sare înainte de preparare;

Cum servești carnea de vită în funcție de componentele alese

Carnea de vită este versatilă și permite realizarea a numeroase asocieri culinare. Totuși, poți ține cont de câteva reguli în ceea ce privește servirea ei, luând în considerare specificul bucăților de carne pentru care ai optat. Astfel:

  • Mușchiulețul file, care este slab și fraged va fi pus în evidență de sosuri dense, cu gust plin. Poți încerca sosul bluecheese, pe cel de piper sau de ciuperci. Important de menționat este faptul că mușchiul de vită este acoperit cu o membrană care nu trebuie eliminată înainte de gătire (unul dintre secretele pe care îl poți urma pentru a preveni efectul de strângere a cărnii). 
  • Antricotul, caracterizat prin suculența și savoarea intensă se servește deseori, chiar și în meniurile restaurantelor alături de cartofi pai și de diverse salate de însoțire. Experimentează gustul aparte al antricotului de vită alături de o salată de roșii cherry coapte sau renunță la cartofii prăjiți și alege în schimb o garnitură de salată de cartofi cu ceapă. 

De regulă, antricotul se gătește lent, la foc mic și este perfect pentru aparatele slow cooker. 

  • Portherhouse sau vita T-bone se pot servi și ca atare, fără garnitură, având în vedere că acestea sunt suficient de consistente și de robuste. 

Timpul și modul de gătire al cărnii de vită depind de preferințele tale. De exemplu, dacă vrei să o savurezi well done, mijlocul acesteia va fi maroniu și ferm, iar temperatura sa va trece de 71 de grade. Îți recomandăm să încerci, însă, și friptura de vită rare, care se caracterizează prin culoarea roșiatică pe care o capătă atunci când este gata.