retete gustoase

Cum îți înveți copilul să-și lege șireturile

Cum îți înveți copilul să-și lege șireturile

Atât în viața părinților, cât și în cea a copiilor, există o provocare majoră, legată de legarea șireturilor. Cei mai mulți copii se confruntă cu probleme, atunci când încearcă să facă asta. Totuși, cu puțină răbdare, orice părinte poate să-și învețe copii să-și lege șireturile. Există metode utile la care adulții pot recurge pentru a-i ajuta pe prichindei să se descurce, fie că este vorba despre ghetuțe de copii sau despre perechi de teniși comozi. Iată care sunt sfaturile pe care te poți baza, din articolul de mai jos!

Loading...

Alegerea tipului de nod, în funcție de capacitățile celor mici

În calitate de părinte, trebuie să te asiguri că pruncii au o vârstă potrivită pentru a învăța să-și lege șireturile. Toți părinții sunt dornici și mândri să le arate copiilor metode utile de a se obișnui cu această activitate. Totuși, înainte să-i înveți pe micuți cum să-și lege șireturile, ține cont de vârsta și de abilitățile pe care le au. Copiii prea mici, sub 3 ani, nu au mișcări coordonate și nici motricitatea suficient de dezvoltată pentru a reuși să lege șireturile. De altfel, specialiștii afirmă că acest proces se învață cel mai bine între 3 și 5 ani. De asemenea, este esențial să alegi nodul potrivit, care să corespundă abilităților pe care le au copiii tăi. Există numeroase tipuri de noduri, pe care le poți alege în funcție de dexteritatea copiilor. Cele mai populare sunt:

  • nodurile standard, care presupun o buclă ce fixează o a doua buclă, într-un loc fix;
  • nodul cu buclă dublă care, deși arată că un nod standard la final, este format, de fapt, din două bucle, care se suprapun;

Metode utile de legare a șireturilor pentru copii

Legarea șireturilor este mai importantă pentru prichindeii care vor să fie independenți de la o anumită vârstă. Pentru a-i ajuta în acest sens, începe învățarea propriu-zisă cu ajutorul unui model din carton. Vei fi surprins să afli că prichindeii vor fi atenți la un astfel de model, spre deosebire de momentul în care sunt încălțați. Mai mult, această activitate devine un joc și o distracție pentru ei.

Nu știi cum să pregătești un model din carton, pe care cei mici să exerseze legarea șireturilor? Trasează, alături de micuți, linia tălpii unui pantof. Folosește-te de un carton gros, care să nu se rupă. Cu cât modelul este mai mare, cu atât este mai util și mai practic, astfel încât copiii să vadă ce se întâmplă. Taie un șablon după forma pantofului, iar, apoi, fă câteva găuri, cu o foarfecă. Nu mai rămâne decât să-i îndemni pe copii să bage șireturile în găuri și procesul este gata! Copiii vor vedea mai ușor ce se întâmplă dacă folosești șireturi de culori diferite.

Legarea șireturilor în 3 pași simpli

Copiii dornici să afle cum se leagă șireturile pot fi ajutați prin trei pași simpli, care îi învață să se descurce ușor, în astfel de situații.

Oferă-le copiilor un pantof, în timp ce tu îl poți folosi pe celălalt, pentru a le arăta cum se leagă șireturile. Apoi:

  1. Fă alături de copil câte un nod, în timp ce fiecare își va lega propriile șireturi.
  2. Continuă cu al doilea nod, pe care să nu-l strângi până la capăt, lăsând un mic cerc liber.
  3. Prin cercul rămas, explică-le copiilor cum să treacă șiretul dintr-o mână în alta, până când obțin rezultatul dorit.
  4. Ultimul pas este să-i ajuți pe micuți să strângă funda și ai terminat! Șireturile sunt legate!

Deși problema aduce frustrări în copilărie, iar părinții sunt, deseori, copleșiți, cu puțină răbdare și îndemânare, situația se rezolvă în doi timpi și trei mișcări.