retete gustoase

Deodorant sau antiperspirant: care sunt diferențele?

Deodorant sau antiperspirant: care sunt diferențele?

Rutina unei igiene corespunzătoare implică folosirea numeroaselor produse cosmetice pentru o ingrijire de profunzime, dar și pentru sănătatea corpului. Atât femeile, cât și bărbații utilizează parfumuri, spray-uri, deodorante și antiperspirante pentru a înlătura mirosul neplăcut al transpirației și pentru un sentiment fresh permanent.

Loading...

Dacă vrei să aflii care sunt diferențele între antiperspirantul și deodorantul pentru dame și bărbați, atunci citește în continuare și alege produsele potrivite gusturilor și pielii tale!

Cum te ajută deodorantul?

Deodorantul este un produs cosmetic conceput pentru a masca mirosul neplăcut al transpirației, în special în perioadele în care depui mai mult efort fizic, precum sesiunile de la sala de fitness sau practicarea unui sport. Majoritatea deodorantelor conțin în compoziția lor alcool și esențe de miresme parfumate.

Mirosul neplăcut pe care-l emană corpul este creat din cauza unor microbi și bacterii care se dezvoltă în mediul umed de pe pielea subrațului. Acestea nu sunt dăunătoare, însă se hrănesc din transpirația respectivă. Prin folosirea unui deodorant, se va crea o peliculă acidă care ține la distanță organismele respective.

Deși nu sunt dăunătoare sănătății, aceste bacterii duc la creșterea mirosului neplăcut pe care încerci să-l maschezi cu orice preț cu ajutorul produselor de igienă corporală și a deodorantului.

Dacă vei opta pentru un produs de calitate, vei observa că mirosurile neplăcute se evaporă, acesta având și proprietăți antibacteriene și antifungice. Unele deodorante pot fi folosite imediat după epilare sau după ce ai transpirat și te-ai curățat deoarece nu vor provoca iritații. Acest fapt depinde foarte mult de cantitatea de alcool din componența produselor.

O alternativă a deodorantelor regăsite frecvent, la prețuri atractive oricărui buzunar, sunt deodorantele cu ingrediente naturale. Ele acoperă, de asemenea, mirosurile neplăcute, însă nu sunt recomandate pentru persoanele care transpiră foarte mult și des deoarece nu vor face față cu brio.

Cum te ajută antiperspirantul?

Antiperspirantul este un luptător mai de profunzime împotriva microbilor, transpirației și mirosului nedorit. Spre deosebire de deodorant, antiperspirantul conține o substanță care duce la comprimarea glandelor sudoripare, reducând cantitatea de transpirație. Această substanță astringentă este întocmai ingredientul ce diferențiază deodorantul de antiperspirant.

Transpirația este un proces cât se poate de normal pe care-l elimină corpul, de aceea nu este recomandat ca antiperspirantul să fie folosit în exces. Este potrivit pentru persoanele care transpiră abundent, pentru cei activ fizic, cât și pentru utilizarea lui în spațiile publice (aglomerate), precum transportul în comun sau locul de muncă.

Deoarece  deodorantele, cât și antiperspirantele sunt o necesitate pentru majoritatea persoanelor, au apărut pe piață și produse duale, care oferă corpului un miros aparte, plăcut, dar și blochează transpirația pentru o anumită perioadă de timp. Acestea se regăsesc sub formă de spray, roll-on, stick sau cremă.

Înainte de a folosi oricare dintre cele două produse cosmetice, ai grijă la igiena ta corporală. Fără aceasta, acțiunea oferită de antiperspirant sau de deodorant nu va mai fi la fel de bună, rezultând fie o perioadă scurtă a acțiunii de mascare a transpirației, fie un miros și mai neplăcut. 

Există numeroase sortimente pentru aceste două cosmetice ce pot fi alese în funcție de preferințele tale, cât și de modul de viață. De exemplu, poți opta pentru miresme florale, fresh, fructate sau oceanice, dar și pentru formule invizibile, ce persistă 24H, 48H sau chiar 72H. Consultă și încearcă mai multe produse până îl găsești pe cel ideal nevoilor tale!