retete gustoase

Durere de dinți? Iată cum îți poți salva dinții de la o extracție

Durere de dinți? Iată cum îți poți salva dinții de la o extracție

Durerea de dinți este un semn clar că este ceva în neregulă, cu dantura sau gingiile tale. Durerea este ascuțită și poate fi însoțită de inflamație și sensibilitate la atingere. În general, durerea de dinți apare atunci când o afecțiune dentară este deja în stadiu avansat, cum ar fi o carie severă care a provocat o infecție la nivelul pulpei dentare. În lipsa tratamentului adecvat, suferința se agravează, iar pierderea dintelui afectat este inevitabilă. De asemenea, dacă ajungi prea târziu la medic, este posibil ca singura soluție terapeutică să fie extracția dentară (scoaterea dintelui afectat). Iată ce poți face pentru a-ți salva dinții de la extracție.

Loading...

Nu amâna consultul medical

Primul pas pentru a salva un dinte de la o extracție este să mergi cât mai repede posibil la medic. Amânarea consultului medical favorizează agravarea afecțiunii dentare și răspândirea infecției către alți dinți. În aceste condiții, afecțiunea va necesita un tratament mai complex. Pe de altă parte, extracția poate rămâne singura soluție terapeutică în cazul unui dinte afectat sever. Mergi la medicul stomatolog cât mai repede după apariția durerii dentare, deoarece tratamentul timpuriu are o eficiență mai ridicată. 

Tratament de canal radicular

Tratamentul de canal radicular sau tratamentul endodontic este o terapie pentru pulpa dentară (partea din interior a unui dinte) inflamată sau infectată. Atunci când pulpa dentară se infectează sau se inflamează, poate apărea un abces dentar (o pungă cu puroi) care se manifestă prin durere. Traumatismul dentar, cariile profunde și afecțiunile gingivale pot cauza, de asemenea, un abces dentar. Pentru a preveni apariția abcesului dentar, dar și pentru a-l trata, se utilizează tratamentul de canal radicular. 

Tratamentul de canal radicular se efectuează prin deschiderea dintelui, îndepărtarea țesutului afectat din interiorul acestuia și scoaterea nervului. Apoi, medicul curăță bine camera pulpară și o dezinfectează, pentru a se asigura că nu rămân bacterii la acest nivel. Ulterior, gaura se sigilează cu un material care se numește gutapercă. În final, medicul va aplica o plombă sau o coroană dentară, pentru reconstrucția dintelui. Astfel, dintele poate fi salvat.

Tratament de canal radicular la microscop

În timp ce tratamentul endodontic obișnuit se face în mai multe ședințe, tratamentul endodontic la microscop se poate efectua într-o singură ședință. Procedura este asemănătoare tratamentului endodontic clasic, însă, este asistată de un microscop dentar electronic. Acesta poate mări imaginea de până la 22 de ori, ceea ce ajută la tratarea celor mai complexe cazuri. Această procedură este mai eficientă decât cea clasică, nu presupune riscuri și nu permite reinfectarea. 

Retratament endodontic

Atunci când un dinte tratat endodontic se infectează din nou, este nevoie de repetarea tratamentului, pentru a salva dintele. Dintele se poate infecta din nou, dacă apar fisuri la nivelul coroanei, dacă dintele se fracturează sau dacă plomba cade. În unele cazuri, reinfectarea este favorizată de tratamentul efectuat necorespunzător sau de particularități anatomice atipice. Repetarea tratamentului endodontic presupune desigilarea dintelui, curățarea interiorului și resigilarea acestuia. Astfel, se împiedică răspândirea infecției și pierderea dintelui. 

Rezecție apicală 

O altă procedură utilizată atunci când tratamentul endodontic eșuează este rezecția apicală sau apicoectomia. Aceasta reprezintă o intervenție chirurgicală la nivelul rădăcinii dintelui și osului, care presupune extirparea zonei afectate. Procedura se efectuează printr-o incizie la nivelul gingiei, în dreptul rădăcinii dintelui. Cu ajutorul unui burghiu, se face o gaură în os, pentru a ajunge la rădăcină. Se extirpă vârful rădăcinii, dar și infecția. La finalul intervenției, canalul radicular se sigilează cu o plombă și se închide plaga de la nivelul gingiei. Se apelează la rezecție apicală doar în situațiile în care tratamentul endodontic nu a avut succes. 

Așadar, un dinte poate fi salvat de la extracție prin multiple metode. Cel mai important este să mergi la medic imediat ce apare durerea de dinte și să nu sari peste consultul stomatologic anual.