Increderea in propria persoana, secretul reusitei

Sursa: https://www.quality.de

Increderea, fie ca vorbim despre cea pe care o acorzi celor din jur sau de cea pe care o ai in tine este un lucru atat de greu de mentinut, tocmai pentru ca poate fi zdrobita in orice moment. Si totusi, increderea in propria persoana este chiar mai importanta decat increderea pe care le-o oferi altora deoarece iti da puterea de care ai nevoie pentru a atinge obiectivele pe care ti le-ai propus.

De cate ori ai fost retinuta din cauza lipsei de incredere in tine?

Ia in considerare faptul ca lipsa increderii in fortele proprii ar putea sa iti afecteze toate aspectele vietii, de la relatiile sociale si amoroase, pana la cele profesionale.

Se pare ca femeile sunt cele care nu cred destul de mult in ele. Studiile au constatat ca barbatii, care sunt de obicei mai increzatori, initiaza negocieri salariale de 4 ori mai des decat o fac femeile. In plus, atunci cand femeile negociaza, cer cu aproximativ 30% mai putin decat barbatii.

Barbati sau femei, foarte multi oameni se lupta cu lipsa de incredere, fapt care le pune piedici in construirea carierei la care viseaza. De aceea, trebui sa depui constant eforturi pentru a-ti imbunatati increderea in tine si stima de sine daca iti doresti sa ai succes pe toate planurile.

Efectul Dunning-Kruger, sau iluzia oamenilor incompetenti

Probabil cunosti persoane care au ajuns pe posturi foarte bine platite, chiar daca nu au competentele necesare. De asemenea, in grupul de prieteni cel care este in centrul atentiei s-ar putea sa nu aiba calitati de lider, dar sa se bucure totusi de cea mai mare popularitate. Si totusi, care este secretul lor? Raspunul ni-l ofera explicatia fenomenului Dunning-Kruger.

Efectul Dunning-Kruger defineste un set de prejudecati cognitive prin care oamenii mai putin competenti se supraevalueaza. Acesta ofera, de fapt, o iluzie a superioritatii si are drept sursa tocmai ignoranta caracteristica a acestor persoane.

Stiinta care studiaza mecanismele care stabileste stima de sine in cazul unei persoane mai are cateva teorii interesante legate de acest fenomen.

Sindromul Impostorului este un concept care descrie o persoana ce nu isi poate internaliza realizarile si care simt continuu teama ca succesul lor nu este meritat, ci este o “frauda”. In aceasta situatie, reusita este pusa pe seama norocului, a timing-ului si nicidecum pe faptul ca intr-adevar aceasta a fost atinsa datorita efortului depus de persoana in cauza.

Construirea increderii in tine, un proces continuu

Poate fi foarte greu sa ajungi la un nivel la care sa poti afirma ca ai incredere in tine si sa te comporti ca atare. Construirea increderii in propria persoana este un proces continuu, care necesita timp, rabdare si determinare. Nimeni nu iti cere sa ai increderea necesara unei fete care accepta o oferta de job in videochat, pentru ca increderea este un lucru care se dobandeste prin exercitiu.

Iata cateva lucruri foarte simple pe care le poti face pentru a capata incredere in propria persoana:

  • Spune un lucru bun despre tine in fiecare dimineata, inainte de a-ti incepe ziua;
  • Stabileste o zi pe saptamana in care sa te aranjezi impecabil;
  • Sugereaza-le prietenilor din grupul tau o activitate pe care sa o faceti impreuna si ocupa-te de organizare;
  • Zambeste dimineata in oglinda si asculta muzica ta preferata; este foarte important sa iti incepi ziua intr-o nota vesela;