Înmormântarea Majestăţii Sale a fost un prilej dureros de reîntâlnire a celor cinci principese. Cum a arătat ultima reuniune a celor cinci fiice ale Regelui Mihai.

Înmormântarea Majestăţii Sale a fost un prilej dureros de reîntâlnire a celor cinci principese, dar un moment pe care cu toate îl aşteptau de ani buni.

De mulţi ani, principesele Margareta, Elena, Irina, Sofia şi Maria n-au mai fost atât de unite. Trecerea în nefiinţă a părintelui lor a fost un prilej dureros de reuniune, dar în contextul renegării Irinei Walker, după scandalul luptelor de cocoşi din Statele Untie, cele cinci surori nu s-au mai întâlnit precum o făceau în anii precedenţi.

Aşadar, întâlnirea din România a fiicelor Regelui Mihai a fost şi o ocazie de-a se reconcilia cu trecutul şi de-a se regăsi reciproc.

Sărbătorile de anul acesta de la Castelul Săvârşin au fost mai triste decât în alţi ani, fiind primele petrecute fără părinţii lor dragi, Regina Ana şi Regele Mihai. Cu toate acestea, principesele au profitat de aceste zile pentru a depăna amintiri, a schimba impresii şi a se simţi, din nou, ca o familie.

Într-un instantaneu făcut public astăzi de Familia Regală, o vedem pe Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei române, înconjurată de surorile ei, Principesa Elena, Principesa Sofia, Principesa Maria și Irina, în seara de Ajun, acum trei săptămâni. Alături de Majestatea Sa stă Alma, un ciobănesc elvețian de doi ani, câinele cuplului regal. Fotografia a fost realizată în sufrageria de iarnă a castelului Săvârșin, pe 24 decembrie 2017, înaintea cinei de familie.

Ce ne spune moartea Regelui Mihai despre suverani și monarhie în România

 
Ceremoniile funerare pentru Regele Mihai ne arată ce rol au avut regii în istoria țării și ne explică de ce a fost specială monarhia în România. Monarhia este un concept nou în țara noastră, foarte recent la scară istorică, din a doua jumătate a secolului al XIXlea. La acea vreme monarhiile europene erau în decădere. Evenimente cruciale precum Războiul de Independență al Statelor Unite sau Revoluția Franceză dăduseră startul luptei populare împotriva autocrației și inegalității sociale prilejuite de regimurile monarhice.

Republica și nu monarhia a fost forma modernă de guvernământ, cea mai populară în „secolul națiunilor”. Însă exact în acea perioadă, România și-a ales un rege și a declarat țara ca monarhie constituțională. Regalitatea a fost de la bun început un semn al modernității pentru noi, care nu s-a legat mai niciodată de concepte tradiționale ca autoritarism, aristocrație, nobilime, lux, inegalitate. În România, monarhia a însemnat modernizarea și europenizarea țării.

Acest lucru reiese din acțiunile și simbolurile regilor României. Aproape toate sunt recapitulate cu ocazia ultimului drum în România al Majestății Sale Regele Mihai. Le luăm în continuare pe rând, pentru a vedea mai bine ce înseamnă toată această lungă procesiune funerară și totodată ce a însemnat monarhia pentru România.

 

 

Sursa: okmagazine.ro, historia.ro