retete gustoase

Mâine este MARE Sărbătoare. SUB NICIO FORMĂ să nu faci asta:

Mâine este MARE Sărbătoare. SUB NICIO FORMĂ să nu faci asta:

 

Loading...

Sfântul Gheorghe este sărbătorit în fiecare an la data de 23 aprilie. Este una dintre cele mai importante sărbători din calendarul ortodox, care este și în apropierea sărbătorilor Pascale. Fiind o sărbătoare foarte iubită, românii țin cont și de mai multe tradiții și obiceiuri pentru a se asigura că îl cinstesc pe marele sfânt așa cum trebuie și nu vor avea probleme sau nu vor fi urmăriți de ghinion.

Se zice că de Sfântul Gheorghe broaştele cântă pentru prima dată, iar Sfântul Gheorghe ia cheile de la Sâmedru (Sfântul Dumitru) şi deschide porţile naturii către viaţă. Din această zi, natura învie complet la viață și toate cele care ne înconjoară încep să se pregătească de sosirea verii.

În unele zone, în ziua de Sf. Gheorghe, bărbatul pune ramuri verzi la stâlpii porţilor, la ferestre şi uşi, la grajduri şi grădini, dar şi la mormintele neamurilor, pentru a se feri de duhuri rele.

Se zice că nu ai voie să dormi mult în dimineața de 23 aprilie și nici pe parcursul zilei, pentru că vei lua somnul mieilor și vei fi obosit tot restul anului. Asta înseamnă că nu vei putea munci și nu vei duce la bun sfârșit nicio sarcină. În dimineațade 23 aprilie, fetele nemăritate trebuie să meargă în pădure și să culeagă flori din care să facă coronițe. Acestea se așază în mijlocul drumului, iar cei care le calcă le vor fi pețitori.

Tradiția spune că acele coronițe se păstrează apoi pentru a face farmece cu ele celui pe care fetele îl iubesc. Mai mult, acestea le vindecă de boli pe cele care le-au confecționat, dar și pe băieții de care ele sunt îndrăgostite.

Pe 23 aprilie nu este bine să dai nimic împrumut și trebuie să recuperezi toți banii dați sau să-ți înapoieze datoriile. În caz contrar, vei rămâne dator mereu și banii împrumutați altora nu vor mai fi recuperați.

Nu ai voie să te cerţi cu nimeni de sărbătoarea Sf. Gheorghe, iar dacă cineva îţi poartă duşmănie sau tu ai necaz pe cineva, pe 23 aprilie trebuie să vă reglați conturile.

Tradiții de Sfântul Gheorghe
În ajun de Sfântul Gheorghe, gospodinele își scot la soare instrumentele de țesut. Se spune că, îndeplinind această datină, vor avea spor la lucru tot anul și soarele le va încălzi așa cum face cu uneltele lor.

La sărbătoarea Sfântului Gheorghe se aprind lumânări pentru cei morţi şi pentru copiii nebotezaţi, se dă de pomană celor plecați dintre noi și omenii merg la biserică pentru a se ruga pentru bunăstarea familiei, pentru liniște sufletească, dar și pentru binele dușmanilor.

În unele zone, oamenii tămâie în ajun de Sfântul Gheorghe casele, grajdurile și alte locuri în care au animale, pentru ca toți cei din ogradă să fie feriți de rele. Tot în noaptea de Sfântul Gheorghe, fetele își pot vedea ursitul într-un lac sau chiar în vis.

Aproape 1 milion de români îşi aniversează onomastica de sărbătoarea Sfântului Mare Mucenic Gheorghe. Potrivit statisticilor existente la nivelul Ministerului Administraţiei şi Internelor, din cei 950.715 de români care îşi sărbătoresc onomastica, 759.886 sunt bărbaţi, majoritatea acestora purtând numele de Gheorghe/ Ghiorghe (589.215).