Nutriţionistul Mihaela Bilic: „Vă provoc să renunţaţi o lună la acest aliment! Veţi slăbi, vă promit!” Despre ce aliment este vorba:

Nutriţionistul Mihaela Bilic ne spune cum putem scăpa de kilogramele nedorite renunţând doar la un singur aliment: „Nimic nu se compară cu mâncarea gătită când vine vorba de preparate echilibrate şi sănătoase. Orice ai mânca gata ambalat dintr-un pachet sau orice pui la repezeală pe pâine din frigider are volum mic şi multe calorii”.

„Orice poti mânca rece în picioare, în maşină sau în canapea la televizor îngraşă mai tare decât o farfurie de ciorbă sau de tocaniţă. Pentru cei care vor să slăbească există chiar recomandarea să nu aibă la îndemână decât mâncare care trebuie gătită/încălzită/mâncată cu tacâmuri”, spune nutriţionistul.

Totuşi, şi gătitul poate fi o capcană, susține Bilic, dacă nu suntem atenţi la cantitatea de ulei folosită, mai ales că în gastronomia românească orice rețetă începe cu „se pune ulei în cratiţă”.

Orice mâncare cu legume poate deveni bombă calorică în funcție de cât ulei conține, nu e nevoie să fie țniţel, chiftele sau peşte prăjit ca sî ne îngrășăm, o facem și cu un ghiveci care are ulei.

Nu contează tipul de ulei, toate au 900cal/100ml. Iar gustul pe care îl dă mâncării e unul relativ, mai degrabă e în credința noastră că fără ulei nu se pot găti preparate delicioase.

În Franța, pacienții obezi sunt obligați să asiste la o lecție de gătit în care nu se folosește deloc ulei, tocmai pentru a vedea/simți că gustul nu depinde de el. Cu sos de roșii, condimente și ierburi aromate, se obțin preparate mai gustoase.

Apoi, dacă avem carne, pește sau brânză într-o mâncare, savoarea este garantată. „Economia” pe care o faceți în bugetul caloric e uriașă dacă eliminați uleiul de gătit. Și pe lângă silueta, sănătatea voastră va avea de câștigat scăpând de prezența lui Omega 6 cu efect pro-inflamator.

Vă provoc la o încercare: renunțaţi o lună la sticla de ulei de gătit și descoperiți ce gust are mâncarea fără el. Lăsați doar 1-2 linguri/zi de ulei crud, pus peste salate. Veţi slăbi, vă promit!”