Primul semn al menopauzei pe care nu trebuie să îl ignore nicio femeie. Care sunt principalele simptome și de ce trebuie să ajungi imediat la medic

Menopauza este o perioadă inevitabilă din viața unei femei, iar momentul în care aceasta începe variază de la femeie la femeie.

Din păcate, pentru multe dintre femei, această perioadă este una destul de neplăcută și le cauzează extrem de mult disconfort fizic și emoțional.

Din fericire, există câteva moduri de a ușura simptomele menopauzei și de a trece mai ușor peste ele.

Cu o nutriție echilibrată, ceaiuri, exerciții fizice regulate pentru a evita kilogramele în plus, o conștientizare a motivelor care provoacă stres și eliminarea lor, precum și găsirea unui hobby relaxant, menopauza ar trebui să fie mai ușor de gestionat.

Indiferent de vârstă, o femeie ar trebui să meargă măcar o dată pe an la ginecolog, iar în jurul perioadei în care apare, de obicei menopauza (45-50) de ani, chiar de două ori.

Începutul menopauzei nu depinde de vârsta la care ai avut prima menstruație, iar factorii ereditari sunt cei care dictează, în acest caz. La cele mai multe dintre femei, menopauza începe aproximativ la aceeași vârstă la care a început și la mamele lor. Iar dacă mama ta a trecut prin menopauză la o vârstă timpurie, ar trebui să știi că riști să ți se întâmple și ție același lucru.

Nu există teste care să prezică începutul menopauzei, însă un test de sânge îți va arăta niște schimbări hormonale după ce menopauza deja a început.

Medicii spun că menopauza are trei stadii:

Prima dintre ele se numește perimenopauză și este perioada de timp de dinainte de ultima menstruație. Începe, de obicei, după 45-50 de ani și durează în jur de 15-18 luni. Atunci, femeile produc din ce în ce mai puține ovule, așa că nu ar trebui să renunțe la metodele contraceptive. În această perioadă, pot exista episoade ușoare de menstruație până la dispariția completă a acesteia.

În aceste luni, ai putea simți dureri puternice de cap, creșteri ale bătăilor inimii, schimbări bruște de dispoziție, uscăciune vaginală, nevoie crescută de a urina, un libido scăzut ș bufeuri. Cele din urmă pot dura chiar și 5 ani. Din acest motiv, ar trebui să mergi la medic, pentru a preveni orice problemă ulterioară, care apare în stadiul al doilea.

Menopauza este anul de după ultima menstruație. După 12 luni în care nu ai mai avut deloc menstruație, acest lucru înseamnă că ai intrat în menopauză. În această perioadă, trebuie să fii extrem de atentă la faptul că ești mult mai predispusă la osteoporoză, boli cardiovasculare, diabet și obezitate.

Cel de-al treile stadiu se numește postmenopauză și este momentul în care toate simptomele menopauzei au dispărut, inclusiv bufeurile.