retete gustoase

Regular fit sau slim fit – cum alegi cămașa care ți se potrivește?

Regular fit sau slim fit – cum alegi cămașa care ți se potrivește?

Orice stil ai aborda, nu există garderobă care să nu aibă măcar câteva cămăși. Colorate, albe oversized, fit, din mătase, bumbac sau denim, cămășile sunt printre cele mai bine vândute articole de îmbrăcăminte din toate timpurile. Cămașa este o piesă vestimentară care poate fi ușor integrată în nenumărate ținute. De aceea, a fost reinventată și reinterpretată de nenumărate ori.

Loading...

Scurt istoric

Cămășile au fost purtate încă din Evul Mediu, ca articol de lenjerie intimă, dar, cea din bumbac a fost lansată la sfârsitul secolului XVIII de însăși Maria Antoaneta. Forma pe care o purtăm azi a fost împrumutată din garderoba masculină la începutul secolului XX. Mult timp, a fost asociată cu statutul și averea, pentru că se putea presupune că posesorul își permite să nu practice muncă manuală și că are personal care sa se ocupe de curățenia acestora. Odată cu sfârșitul Primului Război Mondial, granițele de gen au devenit mai laxe. Femeile au început să testeze materiale și croieli mai practice și mai simple, ceea ce a adus cămașa bărbătească în ținutele feminine. 

Începând cu 1940, a intrat în atenția vedetelor de cinema care au făcut-o celebră în nenumărate filme. Odată adusă în fața publicului, în următoarele decade, cămașa a devenit nelipsită în garderoba feminină: slim, androgină, oversize etc. Două modele rămân, totuși, definitorii pentru moda zilelor noastre.

Cămășile regular fit

Modelul clasic, tradițional, de cămașă se numește regular fit sau clasic fit. Este croiala clasic masculină, lejeră, cu tăietură dreaptă. Are gulerul tare și lat. În general, nu are buzunare. Mânecile sunt lungi, cu manșete cu nasturi. Spatele are, în zona umerilor, o platcă dreaptă, ce are rol de rezistență. 

Cămășile regular fit sunt producții de masă, care se potrivesc majorității dar, mai ales, taliilor mai robuste. Sunt funcționale, confortabile și aerisite. Croiala largă asigură libertate de mișcare. Acestea reușesc să complimenteze majoritatea siluetelor, acoperind, acolo unde este cazul, mici imperfecțiuni. Sunt, totuși, mai puțin potrivite pentru siluetele longiline sau cele fit.  

Cămășile slim fit

Cea mai nouă croială în materie de cămăși este cea slim fit. Așa cum îi spune și numele, acesta se potrivește siluetelor subțiri sau celor mai suple. Tăietura acestor cămăși este cambrată, urmând linia corpului, fără să fie totuși mulată. Umerii sunt mai ridicați, mânecile sunt la rândul lor croite mult mai strâns pe braț decât cele regular fit. Pot avea detalii decorative precum buzunare sau cusături speciale. Toate detaliile devin importante la o cămașă slim fit. Deși sunt foarte frumoase, cămășile slim fit sunt destul de prețioase. Sunt potrivite pentru ținute business sau pentru evenimente care nu necesită foarte multă mișcare. Cămășile slim fit se potrivesc bine pe siluete înalte, subțiri și bine proporționate.

Dacă te-ai lămurit ce tip de croială ți se potrivește, ține minte că sunt și câteva modele de țesături pe care trebuie să le ai, când vine vorba despre cămăși. Caută la Sportcouture.ro sau in alt magazin preferat o cămașă albă de bumbac, o cămașă cu dungi verticale și  o cămașă neagră,  o cămașă de in dar și una de mătase. Acestea sunt modele evergreen care te vor scoate din multe încurcături stilistice.