retete gustoase

TOP 5 SFATURI PENTRU IMBUNATATIREA FERTILITATII FEMININE

TOP 5 SFATURI PENTRU IMBUNATATIREA FERTILITATII FEMININE

În ultimul timp tot mai multe femei se confrunta cu probleme de fertilitate, ceea ce transforma drumul spre viața de părinte într-o adevărată provocare, în unele cazuri destul de costisitoare.

Loading...

Printre factorii care pot duce la probleme infertilitate se numără: afectiunile aparatului reproductiv, bolile cu transmitere sexuala, varsta, dar și stilul de viața plin de excese.

În timp ce unele cauze necesita tratamente și intervenții medicale, altele pot fi eliminate prin crearea de noi obiceiuri sănătoase care sa devină parte din rutina zilnică.

In continuare vom discuta despre ce poate schimba fiecare femeie în viața sa, astfel incat sa contribuie la creșterea fertilitatii în mod natural.

  1. Ai grija de greutatea corporala

Greutatea este foarte importantă atunci cand vine vorba de fertilitate, atat în cazul femeilor cat și a barbatilor. Astfel ca a fi subponderal sau supraponderal o lungă perioada de timp poate duce la creșterea nivelului de infertilitate. În cazul femeilor, cantitatea de grăsime stocată în corp influențează functia menstruala. De exemplu, obezitatea este asociată cu lipsa ovulatiei și menstruatie neregulata, dar și cu afectarea dezvoltării ovulelor. Spre urmare, dacă te confrunti cu exces de kilograme sau cu o greutate inferioară celei normale, consulta un medic nutritionist.

  1. Ai grija la alimentatie

Meniul zilnic trebuie sa contina antioxidanti (acidul folic și zincul imbunatateste fertilitatea), fibre (ajuta corpul sa elimine excesul de hormoni care influențează negativ fertilitatea), proteine animale și vegetale. In acelasi timp, evita grasimile artificiale trans, gasite în alimentele prelucrate, și redu cantitatea de carbohidrati rafinati (snacks-uri, alimente prajite și dulciuri). În cazul în care suferi de Sindromul ovarelor polichistice (SOP) – una dintre principalele afectiuni ce cauzeaza infertilitate – incearca sa limitezi la minimum consumul de carbohidrati. Alimentatia cu continut scazut de carbohidrati ajuta la pierderea kilogramelor în plus sau la menținerea unei greutăți sănătoase, dar și reduce nivelul de insulina din sange, toate contribuind la o menstruatie regulata. În același timp, un mic dejun bogat poate îmbunătăți pozitiv activitatea hormonala în caz de SOP.

  1. Ai grija la carențele de vitamine și minerale

Micronutrientii au roluri esentiale în organism, influentand inclusiv și fertilitatea. De exemplu, infertilitatea asociată cu tulburări de ovulatie poate fi cauzată de lipsa de fier. Vitaminele din complexul B susțin sanatatea ovulelor, vitamina D imbunatateste stimularea ovariana, vitamina E sprijina sanatatea reproductiva la femei, acizii grași Omega-3 ajuta la obținerea sarcinii în cazul femeilor de peste 35 de ani, seleniul scade riscul de avort, iar zincul contribuie la dezvoltarea ovulelor. Suplimentele alimentare cu acid folic sunt unele dintre cele mai recomandate suplimente alimentare în caz de infertilitate sau atunci cand se dorește obținerea unei sarcini.

  1. Ai grija la nivelul de stres

Dacă ești într-o perioada în care încerci sa ramai insarcinata, probabil stresul face parte din “meniul” zilnic. Dar pe masura ce nivelul de stres crește, șansele de a ramane gravida scad. Cel mai probabil, acest fapt se datoreaza modificarilor hormonale care apar atunci cand te ești stresata. Spre urmare, atunci când simți că nivelurile de anxietate și stres sunt prea înalte, ia o pauza și concentrează-te pe linistea interioara, practica activități relaxante, mediteaza sau optează pentru ședințe de terapie.

  1. Fii activa, dar nu exagera cu exercițiile fizice

Este ideal sa faci miscare zilnica, activitate ce influențează pozitiv atat sanatatea fizica cat și cea psihică. Însă exercițiul fizic excesiv poate schimba echilibrul energetic din corp și poate afecta negativ sistemul reproducator. Practica sporturi mai puțin solicitante sau, dacă dorești sa cresti nivelul de dificultate, fa-o gradual și după ce te-ai consultat cu un medic ginecolog.