retete gustoase

Tot ce trebuie să știi despre mamografie

Tot ce trebuie să știi despre mamografie

Mamografia reprezintă o investigație nedureroasă de screening, folosită pentru a detecta cancerul de sân. Procedura durează mai puțin de 30 de minute și, împreună cu examinarea clinică a sânilor și ecografiile mamare reprezintă un element cheie în diagnosticarea precoce a cancerului mamar. Mamografia constă dintr-o serie de radiografii ale țesuturilor moi ale sânului. Investigația este foarte importantă ca procedură de screening pentru femeile cu vârsta de peste 40 de ani, pentru că prin intermediul ei se poate descoperi cancerul de sân în stadii incipiente, cu mult timp (uneori chiar și doi ani) înainte ca nodulul să poată fi palpat.

Loading...

Tipuri de mamografii

Există trei tipuri de mamografii, în funcție de tehnica folosită:

  • mamografia clasică: este cea mai cunoscută formă, se realizează pe film. Dezavantajul acestei mamografii constă în faptul că pacienta trebuie să aștepte developarea filmului.
  • mamografia digitală: imaginile sunt salvate în timp real într-un computer, iar rezultatul poate fi imediat interpretat de medicul specialist.
  • mamografia digitală cu tomosinteză: tomosinteza este o tehnică de imagistică  (pe bază de radiații X) folosită pentru detectarea primelor semne ale cancerului mamar la pacientele care nu prezintă simptome. Este cel mai avansat tip de mamografie. Prin intermediul acesteia, se obțin multiple imagini ale sânului pe care computerul le va compila ulterior într-o imagine 3D.

Când este recomandată efectuarea mamografiei?

Cel mai în măsură să recomande efectuarea unei mamografii este medicul (medic de familie, ginecolog sau endocrinolog). În general, pentru femeile cu vârste peste 40 de ani, cu risc mediu de cancer de sân, se recomandă o mamografie o dată la 2 ani . 

Dacă există în familie cazuri de cancer de sân, doctorul cel mai probabil va recomanda efectuarea unei mamografii anuale.

Eficacitatea mamografiei

Beneficiile mamografiei sunt indiscutabile, dar chiar și în cazul acestui test se vorbește despre o rată de eșec, este drept, de numai 5-10%. Această rată poate ajunge și la 30% în cazul femeilor care au un țesut mamar dens (este în general cazul femeilor care nu au ajuns la menopauză).    

Se întâmplă destul de des ca la o mamografie să se depisteze ceva. Tocmai de aceea în general se recomandă teste suplimentare. Majoritatea anomaliilor care se descoperă în timpul mamografiei nu înseamnă cancer. Dacă există suspiciuni în acest sens, pacientei i se recomandă o biopsie pentru a se determina natura formațiunii depistate. Biopsia constă din colectarea unor eșantioane tisulare din zona suspectă care sunt ulterior trimise la laborator pentru a fi investigate. 

Cum te pregătești pentru mamografie

Trebuie să știi că deși realizarea mamografiei la Institutul Sânului, sau în alte centre imagistice, durează în jur de 30 de minute, cea mai mare parte a timpului va fi dedicată așezării sânului în diverse poziții, pentru a surprinde cea mai mare parte a țesutului mamar.

În ziua în care faci mamografia, nu trebuie să folosești deodorante, pudre, loțiuni, parfumuri sau alte produse cosmetice în zona sânilor sau în zona axilelor, pentru că acestea pot deforma imaginile surprinse de aparat și pot denatura diagnosticul. 

De reținut!

  • Unele paciente acuză disconfort sau chiar dureri în timpul efectuării investigației. Disconfortul este o consecință a presiunii exercitate asupra sânilor în timpul efectuării procedurii. Durerile sunt resimțite mai ales de femeile care au sânii foarte sensibili, tocmai de aceea se recomandă efectuarea procedurii la câteva zile după menstruație. Dacă știi că ai sâni foarte sensibili, consultă medicul înainte, este posibil să-ți recomande un ibuprofen sau paracetamol, cu o oră înainte de realizarea investigației. 
  • Dacă ai implanturi mamare trebuie să spui radiologului, pentru că procedura de efectuare a mamografiei este ușor diferită. 

Cum se face mamografia 

  • Pentru efectuarea mamografiei, este necesară dezechiparea de haine și bijuterii și îmbrăcarea unui halat de spital. 
  • Fiecare sân este investigat separat.
  • Va trebui să-ți ții respirația câteva clipe în timpul procedurii, la indicațiile tehnicianului care realizează procedura.
  • Mamografia presupune comprimarea sânului între 2 plăci. Nu este o procedură dureroasă, dar pacientele cu sâni sensibili pot resimți un ușor disconfort. 

Există risc de iradiere?

Doza de iradiere care se folosește în timpul efectuării mamografiei este redusă, se poate compara cu radiația folosită în timpul efectuării unei radiografii dentare. Nu există vreo dovadă că această radiație poate cauza cancer. 

Se recomandă tuturor femeilor să își palpeze periodic sânii și să acorde atenție aspectului acestora. De asemenea, să se adreseze unui medic ori de câte ori constată că există schimbări sau anormalități. Preventiv, se poate apela la radiografii mamare și mamografii, mai ales dacă medicul specialist recomandă. Cea mai bună formă de tratate a cancerului mamar îl reprezintă prevenția.