retete gustoase

Tumori cerebrale benigne și maligne: tipuri, simptome și tratament

Tumori cerebrale benigne și maligne: tipuri, simptome și tratament

O tumoră cerebrală înseamnă o masă de țesut în care celulele cresc necontrolat provocând diferite simptome, în funcție de zona afectată a creierului.

Loading...

Pe lângă faptul că acestea pot fi benigne sau maligne, tumorile cerebrale mai sunt clasificate și în funcție de originea lor, acestea putând fi primare sau secundare, tumora primară având originea la nivelul creierului iar cea secundară apărând în urma metastazării cancerului din alt organ către creier.

Tratamentul tumorilor cerebrale a evoluat semnificativ în ultimele decenii, pacienții beneficiind printre altele și de intervenții chirurgicale minim invazive, menite să reducă riscul de apariție a complicațiilor și să ofere un timp de recuperare mult mai rapid.

Cu toate acestea, opțiunile terapeutice depind în mare parte de tipul tumorii, de mărimea acesteia și de locație, tratamentul putând fi curativ sau paliativ, ameliorând cât mai mult posibil simptomele prezentate.

Pentru mai multe informații legate de tratamentul chirurgical minim invaziv al tumorilor cerebrale poți intra în legătură cu secția de neurochirurgie minim invazivă NeuroHope, specialiștii de acolo putând recomanda abordarea cea mai bună, în funcție de cazul prezentat.

În continuarea acestui articol vom discuta despre tumorile cerebrale maligne și benigne dar și despre tipul, simptomele și tratamentul acestora, pentru ca tu să fii cât mai bine informată cu privire la sănătatea ta.

Tumori cerebrale benigne

Tumorile cerebrale benigne sunt definite ca fiind un grup similar de celule care nu respectă tiparul normal de creștere și diviziune, formând astfel o masă de celule care nu are însă caracteristicile cancerului.

Majoritatea tumorilor de acest tip sunt descoperite în urma testelor imagistice cum ar fi RMN-ul sau CT-ul și cresc încet fără a invada țesuturile învecinate și fără a se metastaza. Cu toate acestea, există însă cazuri rare când tumorile benigne se pot dezvolta în tumori maligne sau canceroase.

Tumori cerebrale maligne

Fiind caracterizate de aceeași creștere necontrolată a celulelor cerebrale, tumorile maligne tind să crească mult mai rapid, putând pune viața în pericol.

Acestea se răspândesc rar spre alte organe însă tind să invadeze mai multe părți ale creierului și ale sistemului nervos central.

Cel mai cunoscut tip de tumori maligne sunt cele metastatice, originea lor fiind în alte zone ale corpului cum ar fi plămânii sau sânii, răspândindu-se apoi la nivelul creierului.

Tipuri de tumori

Chiar dacă există un număr foarte mare de tipuri de tumori cerebrale, cele două tipuri principale sunt împărțite în două: tumori cerebrale primare și tumori cerebrale secundare sau metastatice.

Tumori cerebrale primare

Aceste tumori își au originea în creier și se pot dezvolta din celule cerebrale, membrana care înconjoara creierul, celule nervoase și glande.

Aceste tumori pot fi benigne sau canceroase, cele mai frecvente tipuri de tumori cerebrale fiind gliomul și meningiomul.

Tumori cerebrale secundare

Acest tip de tumori reprezintă majoritatea cazurilor de cancer cerebral și tind să se răspândească spre creier din alte zone ale corpului.

Tumorile cerebrale secundare sunt maligne de fiecare dată și se pot metastaza spre creier datorită cancerului la sân, cancerului pulmonar, renal și multe altele.

Simptome

Simptomele tumorilor cerebrale depind de tipul, locația și mărimea acestora, unele tumori putând cauza leziuni directe prin invadarea țesuturilor în timp ce altele pot cauza simptome prin simpla presiune pusă pe zonele învecinate.

Durerile de cap sunt printre cele mai frecvente simptome, alături de tulburările de vedere, stările de confuzie, pierderea memoriei, convulsiile, problemele de echilibru, amețeala și schimbările de dispoziție.

Tratament

Opțiunile terapeutice depind de sănătatea generală a pacientului, de locația tumorii și de mărimea și tipul acesteia.

Intervenția chirurgicală reprezintă cea mai utilizată formă de tratament pentru tumorile cerebrale, obiectivul lor fiind de a îndepărta cât mai mult din tumoră fără a afecta țesuturile sănătoase din jur.

În timp ce unele tumori pot fi ușor de accesat și pot fi chiar îndepărtate complet, altele pot fi inaccesibile sau pot prezenta un risc prea mare de apariție a complicațiilor. În acest caz, neurochirurgul poate apela la radioterapie sau chimioterapie pentru a distruge tumora și pentru a ameliora simptomele.

Fizioterapia, terapia ocupațională și logopedia pot fi folosite pentru a ajuta la recuperarea abilităților după tratamentul neurochirurgical.