retete gustoase

Vopsirea fațadei, pas cu pas: Pregătirea materialelor, etape de lucru și măsuri de siguranță

Vopsirea fațadei, pas cu pas: Pregătirea materialelor, etape de lucru și măsuri de siguranță

Lucrările exterioare de construcții necesită o planificare riguroasă, atât din punct de vedere al etapelor de lucru cât și din punct de vedere meteorologic. Vopsirea fațadei este o lucrare dependentă de vreme, iar, din acest motiv, atunci când vrei să faci o astfel de renovare, ar trebui să ai totul pregătit, ca să poți realiza lucrările într-o zi în care condițiile o permit. Pentru planificarea lucrărilor de vopsire a fațadei, iată ce să ai în vedere.

Loading...

Planificarea și organizarea sculelor necesare

Dacă nu ești familiarizat cu lucrările de construcții și amenajări în construcții, atunci, poate că ar fi bine să întrebi și să te documentezi, pentru a fi sigur că acoperi tot necesarul de scule și dispozitive sau echipamente. În primă fază, va trebui să iei în calcul faptul că vei lucra la înălțime, așa că, probabil, vei avea nevoie de schele metalice pentru a ajunge la înălțimea dorită. Va trebui să optezi pentru schele de calitate, deoarece, este foarte important ca acestea să îți ofere stabilitate și rezistență, astfel încât lucrarea ta să se realizeze fără probleme. Vei mai avea nevoie de un prelungitor pentru electricitate, dar și de dispozitivele necesare pentru aplicarea vopselei. În general, specialiștii recomandă aplicarea mecanizată ca fiind cea mai sigură și rapidă, cu pierderi reduse de material. De aceea, ai putea alege un pistol de vopsit cu aer comprimat, care să fie compatibil cu tipul vopselei alese. 

Planificarea materialelor de lucru

Vestea bună, în această etapă, este aceea că nu ai nevoie de nicio autorizație, drept pentru care vei putea alege culoarea dorită pentru a-ți vopsi fațada casei, firește, în limite normale. Va trebui să faci și o estimare a cantității de vopsea de care ai nevoie, deoarece ar trebui să iei în calcul modul de aplicare al acesteia, numărul de straturi și finisajul. De asemenea, ar trebui să te gândești înainte și la o amorsă de calitate care să-ți uniformizeze suprafețele și care să le pregătească, astfel încât vopseaua să adere la structura pereților. 

Planificarea etapelor de lucru

Pregătirea substratului

Substratul sau stratul portant reprezintă structura pe care se aplică vopseaua. Substratul poate fi beton sau zidărie, tencuială sau lemn tratat. Pentru fiecare dintre aceste suprafețe, însă, trebuie să ai în vedere etapa de pregătire a substratului, lucru care înseamnă curățarea de praf, de grăsimi sau uleiuri care au pătruns în profunzimea materialului și care ar putea influența aderența vopselei. 

Pregătirea substratului mai face referire și la micile reparații pe care trebuie să le faci la nivelul structurii, mai ales, dacă există goluri, găuri sau fisuri la nivelul acesteia. O dată ce reparațiile sunt făcute, poți merge mai departe, la următorul pas.

Aplicarea amorsei

O amorsă de calitate va avea ca rol menținerea vopselei pe suprafața pereților, astfel încât aceasta să nu se umfle și să nu se desprindă. Este nevoie de un timp de așteptare pentru uscare, pentru ca, mai apoi, să aplici vopseaua.

Aplicarea vopselei

Așa cum am menționat, această etapă se poate face mecanizat sau manual, având, însă, grijă și la măsurile de siguranță impuse.

Măsuri de siguranță în timpul lucrărilor de vopsire

Schelele, chingile de prindere a lucrătorilor la înălțime și, eventual, o instruire temeinică în protecția muncii a echipei pe care o alegi pentru aplicarea vopselei ar trebui să fie acoperitoare pentru a demara lucrările. Totuși, fii prevăzător și cumpără ceea ce îți este necesar pentru a proteja echipa de muncitori: căști de protecție, echipament, extinctor, etc.

Casa ta este importantă, însă, este important și felul în care lucrezi la exteriorul ei. Respectă, așadar, măsurile de siguranță, planificările menționate și termenele de lucru, iar lucrările se vor mișca perfect.