Atenție mare! Nu reîncălzi niciodată aceste alimente! Te poți intoxica

Foarte mulți dintre noi, pregătim mâncare pentru mai multe zile și, ulterior, o reîncălzim. Cu toate acestea, unele alimente își schimbă compoziția și își pierd proprietățile lor nutritive, multe dintre ele devenind toxice.

Conform institutului britanic Food Standards Agency, nu este recomandat sa consumam alimente care sunt refrigerate si reincalzite de mai multe ori, insa bineinteles ca riscul de imbolnavire in astfel de cazuri depinde foarte mult si de tipul de mancare preparata.

Ce alimente nu trebuie reincălzite:

Ciupercile

Ciupercile sunt extrem de bune pentru organism atunci când sunt consumate imediat după preparare. Atunci când sunt reîncălzite, ciupercile își schimbă compoziția de proteine și implicit gustul. Ca urmare, pot apărea o varietate de probleme digestive (balonări, crampe abdominale, diaree), iar beneficiile lor asupra sănătății vor fi practic inexistente.

Cartoful

Cartoful este un aliment extrem de nutritiv pe care nu ar trebui să îl reîncălzim pentru că își va pierde din proprietăți, devenind chiar toxic. Manâncă-l imediat dupa preparare sau chiar rece – atunci acesta are cel mai mare procent de amidon care îți va da acel sentiment de sațietate pentru mai mult timp.

Spanacul

Spanacul este un aliment cu un procent ridicat de nitrați, care în momentul reîncălzirii se transformă în nitriți. Aceștia sunt potential cancerigeni pentru corpul uman. Indicat ar fi să mâncați o mâncare de spanac imediat după ce a fost făcută.

Sfecla

Asemenea, aceasta contine nitrați, care reîncălziți, se vor transfoma în nitriți. Ideal ar fi să nu o mai consumați după ce a fost gătită, ci vă încurajăm să o consumați rece, fără a o reîncălzi.

Țelina și Morcovul

Țelina trebuie întotdeauna scoasă din supe după ce a fost gătită, împreună cu morcovii. Aceste două legume conțin nitrați. Puteți reîncălzi supa doar dacă scoateți din ea țelina și morcovii, potrivit secretele.com

Ouăle

Acestea vor deveni toxice în momentul reîncălzirii la temperaturi ridicate. Nu se aplică produselor alimentare în cazul în care ouăle sunt folosite la prepararea sosurilor, ci se referă la felurile de mâncare în care sunt implicate ouă fierte sau prăjite.

Orezul

Orezul se numara printre felurile de mancare care sunt cel mai des reincalzite. Insa, atunci cand este depozitat la temperatura camerei, in orez apar tot felul de bacterii care pot provoca toxinfectii alimentare. Atunci cand este reincalzit la o temperatura mica, se dezvolta un mediu propice pentru cresterea numarului de bacterii.

Pentru a evita acest lucru este bine fie sa mancati orezul rece, dupa ce a fost depozitat in frigider, fie sa-l incalziti la o temperatura foarte ridicata.

Cum trebuie sa reincalzim mancarea gatita?

Cel mai important lucru pe care trebuie sa il retinem este sa reincalzim mancarea foarte bine, la temperaturi inalte. Cea mai frecventa greseala pe care o fac oamenii este sa reincalzeasca mancarea la cuptorul cu microunde si ceea ce trebuie subliniat este ca microundele nu incalzesc alimentele in mod uniform, iar zonele care raman reci favorizeaza dezvoltarea bacteriilor. De aceea este deosebit de important sa scoatem mancarea din frigider, sa o amestecam bine si sa o incalzim la cuptor, la temperaturi de minim 60 de grade.

Existtă câteva alimente pe care dacă se răcesc, avem tendința să le aruncăm, însă este foarte greșit. Acestea se pot reîncălzi păstrând același gust. Printre ele se numără și:

Pizza

Nu o pune in cuptorul cu microunde sau in cuptorul clasic. Va fi uscata si isi va pierde savoarea. Mai bine pune feliile ramase intr-o tigaie de fonta, la foc mediu. Acopera tigaia la inceput cu un capac pentru 3-4 minute, pana cand cascavalul sau mozzarella de pe pizza se topesc. Apoi, descopera tigaia si mai lasa feliile de pizza pentru 2-3 minute pe foc.

Placinte, briose, paine

In cuptor, la o temperatura de 170C-180C vei obtine cele mai bune rezultate. Lasa feliile de placinta sa se incalzeasca 8-10 minute. In cazul brioselor si feliilor de paine este indicat sa acoperi vasul/tava in care le pui la reincalzit cu o folie de aluminiu. Dupa 15 minute, indeparteaza folia si mai lasa-le 5 minute in cuptor.

Supe si tocanite

Suntem siguri ca te-ai gandit deja ca le reincalzesti rapid in cuptorul cu microunde, dar cea mai buna metoda este sa le lasi in oala lor la foc mic. Pe foc mare sau la microunde o buna parte din lichid se va evapora.

Exit mobile version