Colțunași ca la mama acasă cu cartofi și ciuperci

Colțunașii sau piroştele moldoveneşti asa cum li se mai zice sunt un preparat traditional romanesc care bucura casele a sute de romani prin gustul delicios pe care il au si prin diversitatea cu care merge combinat: de la gem, dulceturi, branza de vaci cu stafide, cartofi, ciuperci, smantana, crema de vanilie, ciocolata si tot ce poate reprezenta umplutura delicioasa. Se prepara usor, se poate pregati atat de dulce cat si de post. Aceasta diferenta este data atat de umplutura, cat si de ingredientele folosite in aluat. Ca si la clatite, aluatul se poate face cu unt, lapte sau cu apa si alti inlocuitori de post. Astazi iti prezint o reteta de post extraordinar de gustoasa si usor de pregatit: coltunasi cu ciuperci si cartofi. Vezi cum se prepara!

Ingrediente :

Pentru aluat: 300 g faina, 200 ml apa, 1/2 lingurita sare

Pentru umplutura: 300 g ciuperci, 2 cartofi mijlocii, o ceapa, ulei, sare, piper

Cum pregatim:

1.Fierbeti cartofii in apa cu sare si pasati-le ca pentru piure.
2.Ciupercele spalate le taiati marunt si le caliti impreuna cu ceapa, apoi amestecati cu piureul de cartofi, condimentati cu sare si piper dupa gust si mai lasati sa se calesca putin.
3. Framantati un aluat din ingredientele enumerate. Lasati-l 30 minute sa se odihneasca si intindeti-l in foaie subtire de 2 mm.
4.Taiati rotunduri potrivite ca marime (cu un pahar sau cana) si puneti pe fiecare cate 0 lingurita de umplutura.
5.Impaturati in doua sau acoperiti cu alte rotunduri de aluat si lipiti marginile prin presare cu o furculita sau degetele.
6.Puneti-le la fiert in multa apa clocotita cu sare si 2 linguri de ulei pentru 6- 8 min, la foc mic, pana se ridica la suprafata. Scurgeti. Băgați la cuptor într-o tavă până se rumenesc puțin.

Pofta buna!

Exit mobile version