Cum trebuie să punem mărarul și pătrunjelul la congelator în mod corect?

Multe gospodine au obiceiul să pună verdeaţă la congelator, însă procedeul de a o depozita în punguţe este total greşit, spun nutriţioniştii.

Iată câteva reguli pentru a depozita corect frunzele de pătrunjelul, ţelină, mărar sau leuștean timp de trei sau patru luni de zile în congelator:

– se folosesc cutii de plastic, cu capac care se închid bine;

– verdeața pe care o o congelezi trebuie să fie foarte proaspătă, spălată bine sub jet de apă;

– o cutie bună de congelat este o cutie foarte plină, cu verdeţuri tocate bine şi uniform şi foarte bine scurse de apă. Dacă rămâne apă pe frunze cristalele de gheaţă vor strica calitatea frunzelor.

– este indicat a se scrie pe cutie ce se află înăuntru, pentru a nu umbla degeaba în cutii;

– în congelator mai pot fi pătrate legături de tarhon, dar și frunze de mentă.

Când foloseşti verdeţurile congelate scoate cu o furculiţa o bucată şi pune-o direct congelată în mâncarea fierbinte la final.

Câteva exemple de verdeţuri puse la congelat:

Dacă vrei să faci o supă cremă de ţelină, pune cutiile cu frunză de ţelină tăiată în bucăţi mari. Scoate-le din congelator şi pune bucăţile direct la fiert. Următorul pas este să le pui în blender alături de rădăcina de ţelină sau poate fi decongelată şi tăiată, fiindcă frunza de ţelina este mult mai rezistentă.
Pentru ciorba de tarhon cu perişoare, poţi pune şi câteva legături de tarhon, pregătite la fel ca frunzele de ţelină
Pentru prăjituri ar fi ideal să pui în congelator şi frunze proaspete de mentă, într-o cutie mică.
Sfat pentru gătit

Dacă foloseşti pentru prepararea mâncării verdeţuri congelate, scoate cu o furculiţa o bucată şi adaug-o direct în mâncarea fierbinte, la final.

 

Vezi cum să prepari o ciorbă de lobodă delicioasă:

Unul dintre cele mai potrivite anotimpuri pentru a găti aceasta ciorbă este primavara, fiindcă este sezonul în care găsim lobodă proaspată în toate pieţele, la un preţ rezonabil. Totodată, aceasta reţetă este foarte nutritivă şi asigură o parte din necesarul zilnic de vitamine, în special pentru cei care doresc să ţină post.

Ingrediente:
8-10 legături de lobodă, 3 legături de ceapă verde, 2 morcovi mici, 1 legătură de pătrunjel, 1 legătură de mărar, 1 legătură de leuştean, 3 linguri de ulei de floarea soarelui sau de măsline, 1 litru de borş
2 linguri de orez, sare, piper

Mod de preparare:
Se taie ceapa verde mărunt şi se pune la călit în ulei, într-o oală adâncă. Se lasă 2 minute, după care se adaugă morcovul dat pe răzătoare, şi loboda( tăiată, de asemenea, mărunt). Se adaugă apă în proporţie de 2/3 din oală şi se lasă să fiarbă. După ce au fiert 30 de minute, se adaugă borşul, care a fost fiert separat înainte, şi orezul. Se lasă pe foc încă 10 minute, se adaugă pătrunjelul, mărarul şi leuşteanul tocate mărunt, sarea şi piperul, iar mai apoi se stinge focul.

Pentru cei care nu ţin post, ciorba se poate servi cu smântână sau dreasă cu zdrenţe de ou.

Exit mobile version