Linte cu conopidă, o rețetă foarte sănătoasă de post, gătită fără untdelemn, doar din ingrediente naturale

Iata doua retete de mancaruri de post fara ulei pe care le poti pregati foarte usor pentru intreaga familie: linte cu conopida si risotto cu legume.
Aceste retete sunt mai sanatoase, deorece nu folosesc ulei in timpul gatirii. Stiai ca uleiul vegetal contine grasimi 100% si nu are niciun nutriment? In plus, o lingura de ulei contine 120 de calorii, fiind bogat in grasimi saturate, care stimuleaza ficatul pentru a produce mai mult colesterol decat are nevoie organismul.
Atunci cand vrei sa prepari mancaruri de post fara ulei, foloseste pentru calire sau coacere supa de legume, apa, vin, otet de orez, suc de rosii sau sos de soia.
Mancaruri de post fara ulei:

Dal (linte) cu conopida:
Dal-ul (sau dhal) este un preparat sanatos cu specific indian si contine ierburi aromatice care ii dau o savoare deosebita. In plus, face parte din lista de mancaruri de post fara ulei.
Ingredientul principal este lintea, extrem de hranitoare, fiind o sursa ideala de proteina pentru vegetarieni sau pentru persoanele care nu vor sa consume carne intr-o anumita perioada a anului, asa cum este postul. In plus, lintea are multe fibre, nu contine grasime si contine doar 230 calorii la o cantitate cuprinsa intr-un pahar.
Curry-ul are numeroase beneficii pentru sanatatea organismului tau: contine antioxidanti si compusi antiinflamatori, stimuleaza buna functionare a creierului, previne pierderea memoriei sau formarea tumorilor, amelioreaza simptomele artritei si activeaza circulatia sanguina.
Timp de preparare: 5 minute
Timp de gatire: 40 de minute
Timp total: 45 de minute
Cantitatea: 4 portii
Ingrediente necesare:1 ceapa mare, taiata marunt, 2 catei de usturoi, pisati, 2 linguri de pasta de curry, 1 cana (200 g) de linte rosie uscata, 3 cani (750 ml) de supa de legume, 2 linguri de pasta de tomate, 500 g de conopida, taiata in florete mici si cateva florete mari pentru ornare, 1 cana (120 g) de mazare congelata, 2 linguri de frunze de coriandru, tocate, si cateva pentru ornat.

Mod de preparare:

1. Incalzeste intr-o tigaie 5 linguri de supa de legume (strecurata), la foc mediu.
2. Adauga ceapa, usturoiul si caleste-le, amestecand ocazional, timp de 5 minute ori pana se inmoaie ceapa.
3. Pune lintea, supa de legume ramasa, pasta de curry si cea de rosii. Adu totul la punctul de fierbere, acopera tigaia cu un capac, redu intensitatea focului si mai fierbe toate ingredientele timp de 15 minute.
4. Da focul la mediu, adauga conopida si fierbe acoperit, timp de 8-10 minute, pana se inmoaie legumele. Separat, fierbe cateva florete de conopida pe care sa le asezi deasupra preparatului dupa ce este gata.
5. Adauga mazarea la final si las-o pe foc 2 minute, apoi amesteca frunzele de coriandru tocate.
6. Orneaza preparatul cu frunze de coriandru si florete de conopida fierte.

Vezi si reteta pentru Risotto de post cu legume:

Timp de preparare: 10 minute
Timp de gatire: 30 de minute
Timp total: 40 de minute
Cantitatea: 4 portii
Ingrediente necesare: 300 g de orez cu bob rotund, 100 ml de vin alb sec
150 g de ciuperci Champignon, 2 cepe, 1 catel de usturoi, 2 ardei grasi, galben si rosu, 1 l de supa de legume strecurata, 1 lingura de sos de soia, sare si piper negru, proaspat macinat, 1 lingurita de sofran, putina pudra de curry, dupa gust, frunze de busuioc sau marar, pentru ornare.

Mod de preparare:1. Spala orezul, scurge-l de apa si asaza-l intr-o strecuratoare.
2. Pune intr-o tigaie wok 5 linguri de supa si caleste ceapa tocata marunt si cateii de usturoi.
3. Adauga orezul si atunci cand devine sticlos pune ardeii taiati bucatele si ciupercile.
4. Toarna vinul alb peste amestec si lasa-l sa scada pana ce ramane in tigaie foarte putin lichid.
5. Adauga treptat supa de legume ramasa, amestecand incontinuu, astfel incat orezul sa fie acoperit mereu de zeama.
6. Fierbe totul timp de 20 de minute. Orezul trebuie sa fie al dente.
7. Adauga la final condimentele: sofranul, pudra de curry, sarea, piperul si sosul de soia. Lasa preparatul pe foc inca un minut.
8. Serveste risotto-ul cald, ornat cu frunze de busuioc (de preferat proaspete) sau cu patrunjel.
Testeaza in aceasta perioada cele doua retete de mancaruri de post fara ulei si convinge-i si pe cei apropiati sa renunte ocazional la folosirea uleiului in timpul gatirii. Veti duce o viata mult mai sanatoasa, dar si gustoasa!

Sursa: divahair.ro

Exit mobile version