Noul business „predictibil” şi „sigur” practicat de români. Cristian a reuşit să îşi cumpere 3 garsoniere în 10 ani

Garsoniera, business profitabil în marile oraşe. Sunt vânate chiar din stadiul de proiect studiouri de nici 40 de metri pătraţi si mulţi români trăiesc lejer din chirii şi tranzacţii cu astfel de locuinţe. Iată câteva sfaturi ale celor care spun că sunt mai aproape de independenţa financiară şi de o bătrâneţe liniştită.

Cristian a intrat în domeniul imobiliarelor în 2009 şi, de atunci, cumpără şi închiriază proprietăţi pe bandă rulantă. „De teamă că o să ajung la pensie, văzându-i pe bunicii şi părinţii mei că nu se ajung cu banii, am zis ok, e cazul să fac ceva. Mi-am propus să iau trei garsoniere prin credit, în decursul a zece ani de zile. Am zis că dacă iau câte una la trei ani asta înseamnă doar să strâng avansul pentru acea proprietate”, spune Cristian Istrătescu, investitor.

Investiţii pe piaţa imobiliară în România
A ajuns la un portofoliu vast de locuinţe care se achită, deja, una pe alta. Şi oferă consultanţă celor care vor să meargă pe acest drum. „La început, pentru că o să avem rată, diferenţa dintre chirie şi rată poate să ajungă undeva între 50 şi 100 de euro. Adică să plătim o rată de 1.000 de lei, să avem o chirie de 1.500 de lei”, a explicat Cristian Istrătescu, investitor.

În mai, anul trecut, zeci de persoane s-au aşezat la coadă cu noaptea-n cap, la deschiderea unui complex din Capitală, ca să cumpere garsoniere şi apartamente de două camere cu discount-uri frumoase. Acum preţurile sunt mai mari cu peste 10%.

Un apartament de două camere situat în zona Lujerului costă la gri undeva la 90-95.000 de euro. Cu toate finisajele ajunge la 100.000 de euro, iar dacă este complet mobilat costa 12.000 de euro.

„Este un business preferat de români. Este predictibil, este sigur. Clientela este mixtă. Avem studenţi, avem corporatişti, avem medici rezidenţi dacă sunt spitale în zonă”, spune Alexadru Adam, agent imobiliar.

Dacă investiţia într-un apartament de două camere se amortizează în 13 ani şi jumătate, cea într-o garsonieră se amortiează mai repede cu un an, arată calculele.

În medie, o garsonieră la gri se vinde cu 60.000 – 65.000 de euro. Cu finisaje ajunge la 70.000 de euro.

„Dacă vorbim de piaţa imobilelor vechi, chiar şi acolo o garsonieră se poate vinde în mai puţin de 30 de zile. Se închiriază repede. Sunt costuri mult mai mici de întreţinere. De multe ori se achiziţionează chiar şi pachete”, a precizat Toma Filipovici, specialist în imobiliare.

Nu-i de mirare că imobiliarele au devenit un microb pentru unii. „Mă voi opri, probabil, din cumpărat atunci când o să mă retrag undeva pe o plajă, pe o insulă sau cel puţin când o să simt că am acumulat suficient”, Cristian Istrătescu, investitor. Mai bine de două treimi din investitorii din Capitală cumpără garsoniere.

 

 

Exit mobile version