Prăjitura cu mac din aluat de brânză și drojdie. O floare pentru musafiri care îi va cuceri pe loc

Prăjitura cu mac din aluat de brânză și drojdie este foarte aspectuoasă, gustoasă, pufoasă și aromată. Această frumusețe de prăjitură se prepară destul de simplu, chiar dacă la prima vedere pare a fi complicată și o puteți umple cu orice: mac, scorțișoară, gem, dulceață, nuci. Aluatul este delicios, gingaș și pufos, perfect și pentru chifle, rulade, plăcinte și prăjituri cu orice fel de umplutură. Oaspeții vor fi plăcut surprinși de această capodoperă culinară și gustul său unic și inconfundabil.

Ingrediente:50 g de drojdie proaspătă sau 10-11 g de drojdie uscată, 150 g de zahăr (pentru produsele dulci), ¼ linguriță de sare (am folosit o linguriță), 250 g de brânză de vaci (mărunțită)
200 ml de lapte cald, 80 g de unt topit, 500 g de făină + cât va fi necesar, 2 ouă + 1 gălbenuș pentru uns, vanilie, mac, gem sau scorțișoară (pentru umplutură).

Mod de preparare:

Pregătiți maia din zahăr, drojdie și 2 linguri de făină. Puneți la loc cald până va apărea spuma.
Amestecați preventiv brânza, ouăle, sarea și untul.
Adăugați masa din brânză în maia. Amestecați bine și adăugați treptat făina, frământați un aluatul moale și puneți-l la un loc cald timp de 30-40 de minute.
Aluatul trebuie să-și dubleze volumul.
Tapetați forma cu hârtie de copt sau presărați-o cu făină. Puneți jumătate de aluat și deasupra așezați umplutura dorită.Puneți deasupra cealaltă jumătate din aluat.Faceți aproximativ 8 tăieturi pe diagonală (ca în poze).Răsuciți aluatul în așa fel încât să obțineți o floricică (ca în pozele de mai jos).Ungeți deasupra cu un gălbenuș. Coaceți la cuptor timp de aproximativ 40 de minute până se va rumeni frumos.Obținem o prăjitură delicioasă cu o secțiune interesantă.

 

Vezi și rețeta pentru plăcintă cu mac:

Plăcinta cu mac este delicioasă, iar această reţetă e foarte simplă. Încearcă şi tu!

Ingrediente:

Pentru aluat:210 g făină, 125 g unt rece, 35 g zahăr, 25 g făină de migdale, 2 ouă, 1 plic zahăr vanilinat

Pentru umplutură:

375 g seminţe de mac, 450 ml lapte, 125 g miere, 200 g zahăr, 200 g făină de migdale, 4 ouă, 90 g stafide

Mod de preparare:

1. Pentru aluat, se amestecă la lingură sau în robot toate ingredientele în afară de ouă. După ce untul s-a dizolvat complet, se adaugă ouăle şi se amestecă bine. Aluatul se pune la rece până la pregătirea umpluturii.

2. Macul şi laptele se pun la foc mediu şi se amestecă mereu cu o lingură de lemn. Se lasă 30 de minute la fiert şi e gata când laptele a dispărut. În acest moment se adaugă zahărul, mierea, stafidele şi făina de migdale. Se pune totul din nou pe foc şi se lasă 20 de minute amestecând mereu.

3. Aluatul se scoate de la rece şi se împarte în două părţi dintre care una mai mare. Cea mai mare se întinde şi se aşază în tava de copt unsă cu unt, se toarnă 3 ouă bătute şi peste ele amestecul de mac. Cele două foi se lipesc pe cât posibil între ele. Se dă la cuptor pentru 15 minute.

4. După acest timp, se scoate plăcinta şi se unge cu al patrulea ou bătut, după care se lasă la cuptor încă 30 de minute. Se taie călduţă.

Veti fi cuceriti pe loc! Pofta buna!

Seminţele de mac sunt cultivate de peste 3000 de ani. În timpul secolului al 2-lea, femeile cultivau flori de mac pentru a le amesteca cu alte plante și pentru a crea leacuri. Seminţele de mac sunt eficiente în combaterea inflamaţiilor, constipaţiei şi în cazul problemelor gastro-intestinale. Acestea sunt o sursă foarte bună de minerale necesare zilnic, precum iodul, manganul, zincul, magneziul şi cuprul. Seminţele de mac conţin și acid linoleic care este benefic în prevenirea afecţiunilor cardiace şi a problemelor gastro-intestinale. Macul este bogat în acizi graşi de care organismul uman are nevoie pentru a funcţiona normal.
INGREDIENTE

Sursa: reteta.unica.ro

bucatarul.tv

Exit mobile version