Secretele preparării creveților

Fructele de mare sunt o delicatesă pentru care, deseori, plătim sume considerabile la restaurantele de lux. Din fericire, îi poți pregăti și acasă, realizând economii importante. Dacă ai obținut un preț bun pentru creveți cruzi, ai nevoie să știi doar câteva secrete pentru a-i prepara exact ca un bucătar profesionist. 

Află din acest articol cum poți obține mâncăruri delicioase folosind creveții!

Cum alegi creveți proaspeți 

Deoarece fructele de mare alterate pot fi cauza unor probleme gastrointestinate serioase, asigură-te că alegi întotdeauna creveți proaspeți. Cum se caracterizează aceștia din urmă? Ei bine, creveții proaspeți au o textură fermă și un miros specific, dar nu neplăcut și nici foarte intens (acesta poate fi asociat cu mirosul peștelui de mare). Atunci când îi cumperi cruzi, creveții au o nuanță ușor albăstruie, în timp ce culoarea se va preschimba în rozaliu în cazul celor prefierți.  

Cum pregătești creveții la grătar 

Creveții la grătar reprezintă o gustare delicioasă pentru petrecerile în grădină, dar și pentru un prânz sau o cină sănătoasă. Poate cea mai simplă metodă de a-i prepara este să-i așezi pe bețe pentru frigărui. Îți spunem, însă, un truc util pentru un rezultat reușit: folosește câte două bețișoare, în loc de una singură – astfel, vei evita rotirea creveților în timpul coacerii, aceștia fixându-se foarte bine. 

Important este să înfingi primul bețișor în partea mai groasă a creveților, iar cel de-al doilea în apropierea cozii. În acest mod, manevrarea lor pe grătar va fi foarte ușoară. 

Poți marina creveții?

Deși creveții se remarcă printr-o savoare specifică, atunci când vrei să le îmbogățești aroma naturală poți să-i marinezi. Vestea bună este că, spre deosebire de alte alimente, aceștia necesită maximum 30 de minute pentru a absorbi marinada. Îți recomandăm să mergi pe varianta clasică, preparată din ulei de măsline, usturoi pisat, suc de lămâie și sare și piper după gust. 

Cum te ferești de toxiinfecții atunci când gătești fructele de mare?

Așa cum, probabil, știi deja atunci când alegi și gătești fructele de mare trebuie să respecți anumite reguli de siguranță pentru a evita toxiinfecțiile alimentare. Poți opta pentru creveți congelați, care reprezintă o alegere sigură pentru sănătatea noastră, iar dacă îi preferi pe cei proaspeți, asigură-te că sunt ultimele produse adăugate în coșul de cumpărături, înainte de a merge să achiți cumpărăturile. De asemenea, sfatul nostru este să îi depozitezi într-o pungă termoizolatoare pe drumul spre casă. 

Pentru a minimiza riscul de toxiinfecții, trebuie să urmezi câteva reguli și în ceea ce privește pregătirea de preparare a creveților. Pentru început, spală-i cu apă rece – chiuveta trebuie să fie goală, pentru a nu contamina și alte vase. La fel de important în cazul creveților proaspeți este să îi prepari cât mai repede, deci nu te gândi că-i poți păstra în frigider zile în șir. 

Cum decongelezi creveții?

În cazul în care ai ales creveți congelați este esențial să-i decongelezi înainte de a-i folosi. Cea mai bună variantă rămâne decongelarea la frigider, peste noapte, însă dacă ești în criză de timp poți să încerci și o alternativă: lasă-i la decongelat în chiuvetă, sub jetul de apă rece. Atenție, însă! Pentru oricare dintre cele două metode ai opta, nu găti creveții semicongelați, ci așteaptă până ce procesul este complet finalizat. 

Cum servești creveții?

În funcție de modul în care preferi să-i consumi, poți lăsa creveții cu codiță (de exemplu, în cazul unui cocktail de fructe de mare), sau fără. Pe de altă parte, dacă urmează să-i integrezi în rețete de paste, salate sau alte mâncăruri asemănătoare, este cel mai indicat să elimini cozile. 

Atunci când mergi la cumpărături, e important să știi că există mai multe tipuri de creveți, printre care: creveți albi, roz, japonezi, tiger, iar lista poate continua. 

Exit mobile version