Secretul gospodinelor: cum să transformi bananele prea coapte în deserturi delicioase

Bananele prea coapte nu trebuie aruncate, din contra. Cu cat au coaja mai patata, cu atat sunt mai eficiente in lupta cu cancerului. In plus, sunt baza perfecta pentru deserturi usor de preparat.

Potrivit studiilor japoneze, o banana coapta bine, cu coaja patata, produce o substanta numita TNF (Factor de necroza tumorala), care distruge celulele tumorale. Cu cat coaja este mai intunecata, cu atat are proprietati mai puternice anti-cancer si de intarire a imunitatii. Te-am convins sa nu le mai arunci? Iata ce poti face cu ele in bucatarie:

1. Banana bread sau paine cu banane
Nu e nici paine, nici prajitura. Seamana cu un chec, dar si cu o paine de casa. Este o creatie americana absolut delicioasa.
Prima data cand am copt o banana bread m-am asteptat la ceva asemanator cu un carrot cake, adica ferma si cu un miez un pic umed. Nu m-am insealat. Are aceeasi textura si densitate. Ma asteptam si la mai mult parfum de banana, dar pentru asta trebuie sa dau vina pe niste fructe coapte probabil fortat, care nu aveau gust.

Nu exista regula de baza pentru felul care trebuie sa fie pasate bananele pentru acest chec. Poti sa le pui la blender sau sa le pasezi ca pentru un piure de copii. Poti folosi si praf de copt, si bicarbonat de sodiu ca agent de crestere (asa cum face Martha Stewart), dar cum bicarbonatul cere un mediu acid, iar aceasta prajitura nu prea il are, e mai bine sa folosesti praf de copt si o faina cu mai mult gluten.

Daca vrei o prajitura cu nuanta de caramel poti merge pe varianta zaharului brun, dar cele mai multe retete de banana bread folosesc zahar tos. Grasimea joaca un rol esential in textura. Daca folosesti ulei vei avea o prajitura mai aerata, iar daca folosesti unt, vei avea o prajituta mai densa, cu un gust mai intens. Adaosurile de aroma pot fi coaja de portocala, vanilia, scortisoara si nucsoara si nucile. Neaparat nuci, pentru textura lor crocanta in masa umeda a piureului de banane.

 

Reteta de banana bread
Ingrediente: 100g unt moale, 140g zahar, 1 ou batut, 225g faina, 2 lingurite praf de copt, 350g banane pasate (3-4 banane medii), 80g nuci tocate, 50 ml lapte.

Mod de preparare:

Incinge cuptorul la 170C. Unge o tava chec (21x9cm) si tapeteaza-o cu hartie de copt. Mixeaza impreuna untul moale cu zaharul si cu oul, apoi adauga, treptat, faina amestecata cu praf de copt.

Paseaza bananele cu o fruculita si adauga-le impreuna cu laptele peste aluatul de mai devreme. Incorporeaza nucile si esti gata sa pui la copt.

O banana bread are nevoie de 1 ora ca sa fie rumena si perfecta la interior. Testul scobitorii nu este obligatoriu pentru ca s-ar putea sa constati ca miezul este inca un pic umed.

Lasa prajitura sa se raceasca pentru cateva minute in tava, apoi rastoarna-o pe un gratar si la-o sa se raceasca de tot. Daca vrei, ii poti face si un topping (icing cum ii spun americanii) din crema de branza cu zahar pudra si putin unt, aromatizat cu coaja de portocale.

 

Reteta de banane coapte cu ciocolata si nuci de macadamia:

O reteta delicioasa si simplu de preparat. Ai nevoie de 4 banane coapte, 70 gr fulgi  ciocolata neagra, 40 gr de nuci macadamia.

Mod de preparare: Incalzeste cuptorul la 180 de grade. Curata bananele de coaja, si taie-le pe lung, fara a le taia pana la capat. Umple bananele cu fulgi de ciocolata si nuci de macadamia. Pune bananele la cuptor si lasa-le in jur de 10 minute pana cand ciocolata se va topi.

Înghețată:

Nu ai nevoie de retete complicate, de masina de inghetata sau de lactate. O inghetata buna se poate prepara cu o simpla banana.

Reteta de inghetata pe care ti-o propunem are un singur ingredient care garanteaza succesul, iar rezultatul va fi la fel de cremos si bogat la gust ca o inghetata scumpa. Unde mai pui ca nu ai nevoie de lapte, oua, zahar sau alti indulcitori.

Cum faci inghetata cu un singur ingredient?

 Reteta este simpla: 1 sau 2 banane sunt curatate si taiate in bucati mai mici, apoi sunt puse la congelator, pe o farfurie, pana cand se intaresc. Paseaza-le cu un blender sau tocator electric (food processor). Vei obtine un piure cremos, fara ace de gheata prin el.

Daca bananele nu sunt coapte complet, poti sa elimini gustul crud cu cateva arome pe care le ai la indemana: o lingurita de unt de arahide sau o lingurita de miere.

Pune bananele pasate intr-un recipient de plastic inapoi la congelator pana cand amestecul se intareste.

Pentru o inghetata cu gust de ciocolata neagra: adauga in blender, pe langa bananele pasate, 2-3 linguri de cacao, 2 linguri de smantana pentru frisca si ½ lingurita de extract de vanilie.

Pentru o inghetata cu gust de capsune: adauga in blender, pe langa bananele pasate, 50g de capsune tocate in cubulete si 2 linguri de smantana pentru frisca.

 Budinca
Doua banane coapte, 190g unt de arahide, doua iaurturi grecesti, 1 lingura de extract de vanilie, 2 banane si 4 linguri de zahar brun. Le pui pe toate intr-un blender si gata budinca.

Sursa:foodstory.ro

 

Exit mobile version