Tort de mere întregi caramelizate

Tortul de mere îmi aduce mereu aminte de perioada copilăriei când îl numeam ,, tortul magic”. Eram de-a dreptul uimită să văd cum merele întregi și zahărul se transformă într-un tort atât de buuun. Același efect îl are și acum asupra mea, însă de data aceasta după ceva experiență în gătit pot înțelege în alt mod transformările ingredientelor. Vi-l recomand cu mare drag căci este un tort foarte, foarte bun, ușor de pregătit și de necomparat cu alte tipuri de torturi, deci original! Este un desert pe gustul tuturor, căci nu are ce să nu îți placă la el!

Ingrediente tort de mere caramelizate:

Mod de preparare:

Se curăță merele de coajă, apoi de scoate cotorul fiecărui măr. Mărul rămâne întreg dar cu o gaură în mijloc.
Se pune 100 de grame de zahăr pentru caramelizat într-o cratiță smălțuită, care să arate ca o formă de tort. Se lasă la foc mic până se topește de tot și prinde o culoare brun-deschis. Se mișcă cratița în așa fel încât să se întindă și pe pereții ei.
Merele le umpli cu ce dulceață vrei, de preferat dulceață de gutui și cu bucățele mici de nuci, rahat sau migdale. Apoi se așază frumos în cratiță. Untul se taie bucăți mici și se pune peste mere și se presară și scorțișoara, apoi se bagă la cuptor pentru 15 minute.
În acest timp se pregătește aluatul. Se bat albușurile de la ouă bine, până se face spumă, apoi se adaugă încet și zahărul până se întărește compoziția. Apoi se bat gălbenușurile și se pune sarea și se adaugă peste albuș treptat. Se procedează la fel și cu făina, se amestecă încet fără să folosești mixerul.
Se toarnă totul peste mere și se mai bagă la cuptor timp de aproximativ 40 minute, depinde de cuptor. Se scoate din cuptor și se lasă la răcit 10minute în forma inițială. Se face siropul, punând apa cu zahărul la fiert, se lasă câteva minute să se lege apoi se ia de pe foc și se adaugă esență de vanilie sau rom. Dacă ai o păstaie de vanilie va da o aromă mult mai bogată.
După ce s-a răcit puțin se toarnă siropul, se desprinde de formă cu ajutorul unui cuțit și se așază pe un platou, răsturnând foarte repede să nu se desfacă. Se poate orna acest tort de mere caramelizate cu frișcă proaspătă sau ce altceva îți place. Acest tort de mere caramelizate este un desert delicios, aromat, iar merele dau o savoare de neegalat. Se poate servi cu frișcă sau înghețată. Nu vei regreta că l-ai preparat!

 

Poftă bună!

Beneficiile merelor:

Denumirea ştiinţifică a mărului este „Malus communis”, acesta fiind cultivat încă de pe vremea romanilor, avându-şi probabil originea undeva în Munţii Caucazieni. În lumea antică, merele coapte erau deseori folosite ca laxative, merele crude erau folosite pentru a contracara diareea şi dereglările digestive înrudite, iar sucurile bazate pe mere şi infuziile de fructe erau deseori prescrise pentru tratamentul febrei şi infecţiilor oculare. Remediile preparate din mere erau folosite cu mulţi ani în urmă pentru a uşura dereglările metabolice cum ar fi guta, bolile bilei, erupţiile pielii şi pentru a ajuta insuficienţa nervoasă.

Merele sunt fructe grozave pentru sanatatea oricarei persoane. Cat de des ati auzit ca un mar pe zi tine doctorul departe? O varietate mare de mere sunt disponibile pe tot parcursul anului.

Continutul caloric al unui mar depinde de marimea si greutatea acestuia. In general, un mar mediu – cu un diametru aproximativ de 6 cm – are 80 de calorii. Merele mai mici contin mai putine calorii, iar cele mai mari, mai multe calorii.

Merele nu au grasimi si nici colesterol. Un mar de marime medie contine 22 g de carbohidrati, in care sunt incluse 16 g de zahar si 5 g de fibre dietetice.

Daca urmati o dieta de 2000 de calorii, totalul cantitatii de carbohidrati trebuie sa reprezinte 7% din valoarea zilnica recomandata. Cu toate acestea, un mar reprezinta 18% din aportul recomandat de fibre.
Pe lângă asta, o dietă bogată în mere ajută la pierderea în greutate, ne păstrează dinţii albi şi sănătoşi, previne maladia Alzheimer, reduce colesterolul şi riscul de diabet.

Sursa: clickpoftabuna.ro

Exit mobile version