Vinetele, cel mai bun detoxifiant. Nu credeam că aceste legume pot avea atâtea beneficii pentru sănătatea noastră

Pe langa faptul ca sunt deosebit de gustoase, vinetele sunt o sursa bogata de fibre, vitamine (acid folic, complexul A si C) si minerale (potasiu, magneziu, calciu si fier) esentiale pentru organism.

Pentru faptul ca sunt sarace in grasimi, aceste legume minunate pot fi incluse fara probleme in dieta ta zilnica in lupta cu excesul de kilograme.

Vinetele se remarca prin numeroasele beneficii pe care le aduc sanatatii, nu doar din prisma vitaminelor si mineralelor pe care le furnizeaza, ci si datorita antioxidantilor pe care ii contin, cu efecte benefice in reducerea nivelului de colesterol si prevenirea cancerului.

Vinetele au proprietati diuretice, sunt bogate in antioxidanti care tin in frau nivelul de colesterol si pot chiar imbunatati memoria si preveni imbatranirea prematura.

In trecut, din cauza culorii sale, se credea ca vanata este toxica si necomestibila. Odata cu trecerea timpului insa, din ce in ce mai multe persoane au inceput sa includa vinete in dieta lor zilnica. Totodata, oamenii de stiinta au descoperit ca acest aliment prezinta numeroase proprietati benefice.

Vinetele sunt indicate in orice tip de dieta. Datorita continutului ridicat de antioxidanti, ele au fost asociate cu reducerea riscului de a suferi de cancer, pierderea in greutate si prevenirea imbatranirii.
Cu toate acestea, multi dintre noi inca nu stim cat de benefice sunt vinetele. Daca le consumi in mod regulat, sanatatea ta va avea de castigat. In articolul de azi iti prezentam 7 motive pentru care ar trebui sa mananci mai multe vinete. Nu le rata!

7 motive pentru care vinetele nu trebuie sa lipseasca din dieta ta:

1. Protejeaza sanatatea cardiaca
Vinetele sunt bogate in fibre, potasiu, vitamina C si complexul vitaminelor B,nutrienti care sustin sanatatea cardiaca. Continutul lor ridicat de flavonoide a fost asociat cu un risc scazut de a suferi de boli cardiovasculare cronice.

2. Tin colesterolul la distanta
Proprietatile deja mentionate reprezinta doar o mica parte a beneficiilor pe care vinetele le ofera. Retine faptul ca vanata este unul dintre cele mai bune alimente pentru a tine sub control nivelul de colesterol. Aceasta prezinta un compus numit acid clorogenic, unul dintre cei mai potenti antioxidanti de origine vegetala.
S-a demonstrat ca acidul clorogenic reduce nivelul lipidelor din artere, combate celulele canceroase si are un efect antiviral si antimicrobian. In mod similar, vitaminele si mineralele din vinete imbunatatesc sanatatea circulatorie si previn lipirea grasimilor de artere.

3. Reduc riscul declansarii bolilor cognitive
Consumul regulat de vinete ofera beneficii interesante atat pentru creier, cat si pentru sistemul nervos. Antioxidantii acestei legume combat radicalii liberi din mediu, imbunatatind memoria si functia cognitiva.
Coaja vinetei contine o substanta numita nasunina, a carei putere antioxidanta faciliteaza transportul nutrientilor spre celulele cerebrale. In plus, nasunina stimuleaza fluxul sanguin de la nivelul creierului, prevenind declansarea bolilor cognitive care pot surveni odata cu inaintarea in varsta.

Citeste si Bunatatea asta m-a cucerit definitiv – Cum inveti sa prepari vinete gratinate la cuptor

4. Combat retentia de apa
Proprietatile diuretice ale vinetelor iti vor fi de mare folos daca suferi de retentie de apa sau inflamatii. Apa de vinete a devenit unul dintre cele mai bune moduri de a remedia problemele asociate acestor tulburari.

5. Elimina grasimea abdominala in exces
Desi pare greu de crezut, vinetele sunt ideale pentru a stimula arderea grasimilor care se acumuleaza excesiv in jurul taliei. Consumul de vinete nu este un leac miraculos, dar acest obicei le va fi de mare ajutor persoanelor care incearca sa piarda in greutate.
Acest beneficiu se datoreaza faptului ca vinetele au un efect diuretic atat de puternic incat pot elimina deseurile acumulate in timp.
Mai mult, acestea stimuleaza functia hepatica, un beneficiu-cheie pentru o metabolizare corecta a grasimilor. Fibrele naturale ale vinetelor imbunatatesc digestia si prelungesc senzatia de satietate, prevenind un aport excesiv de calorii.

6. Combat imbatranirea prematura
Antioxidantii vinetelor au un impact direct in ceea ce priveste protejarea celulelor organismului. Consumul regulat de vinete iti reduce riscul de a suferi de mai multe tipuri de cancer si de problemele cronice asociate inaintarii in varsta.
De asemenea, vinetele incetinesc pierderea colagenului si a elastinei, ajutand pielea sa se mentina tanara si sanatoasa.

7. Fortifica oasele si articulatiile
Includerea vinetelor in preparatele servite ti-ar putea reduce riscul de a suferi de boli care afecteaza oasele si articulatiile.
Vinetele reprezinta o sursa de vitamina A, B, C si E, precum si de minerale ca magneziul, calciul si fierul.
Toti acesti nutrienti, impreuna cu acidul folic, protejeaza sanatatea osoasa si tin sub control procesele inflamatorii care declanseaza probleme ca artrita.

Vinetele sunt un aliment complet, care ofera numeroase beneficii atat pe termen mediu, cat si lung. Consuma-le in mod regulat. Le poti include fie in bauturi, fie in diverse preparate delicioase.

Sursă: suntgospodina.com

Exit mobile version