Cozonac pufos, preparat fără a fi nevoie de frământare

Ingrediente pentru 1 cozonac:

550 g făină
320 ml lapte cald
150 g zahăr
150 g unt topit
7 g drojdie uscată
3 gălbenușuri
Coajă rasă de la o lămâie sau portocală
1 fiolă esență de vanilie
Un praf de sare
Ingrediente pentru umplutură:

250 g nucă măcinată
80 g zahăr pudră
20 g cacao
3 linguri de lapte cald
1 fiolă esență de rom
Alte ingrediente:

10 ml ulei pentru uns
1 gălbenuș pentru uns
Mod de preparare:

Începem prin a pregăti o maia. În laptele călduț se pune drojdia uscată și se adaugă 2 lingurițe de zahăr. Amestecați bine compoziția cu un tel până când drojdia se dizolvă în lapte, apoi lăsați-o deoparte pentru aproximativ 10 minute.
După ce drojdia s-a dospit, turnați compoziția într-un lighean adânc. Adăugați gălbenușurile, untul topit și răcit, coaja de lămâie sau portocală și esența de vanilie. Amestecați bine cu un tel.
Adăugați făina, zahărul și praful de sare în compoziție. Amestecați bine cu un tel sau cu o spatulă de lemn până când toate ingredientele se omogenizează și obțineți o compoziție uniformă.
Ungeți un alt bol cu puțin ulei și turnați compoziția în el. Acoperiți bolul cu o folie alimentară de plastic și lăsați aluatul să dospească într-un loc călduț pentru aproximativ 120 de minute, până când aluatul crește și își dublează volumul.
Pentru prepararea umpluturii, într-un bol puneți nucă măcinată, cacao, lapte, esența de rom și zahărul pudră. Amestecați bine până când compoziția devine omogenă și se leagă.
Presărați puțină făină pe blatul de lucru, apoi puneți aluatul pe blatul de lucru și împărțiți-l în două jumătăți egale. Modeleazăți fiecare jumătate sub formă de dreptunghi, întindeți uniform umplutura deasupra lor și rulați ușor.
Faceți același lucru cu celălalt dreptunghi, apoi împletiți cele două rulouri, strângeți-le la capete și așezați cozonacul într-o tavă pentru cozonac acoperită cu hârtie de copt.
Lăsați cozonacul în tavă pentru aproximativ 30 de minute, până când crește puțin.
Preîncălziți cuptorul la 180 de grade Celsius. Ungeți cozonacul cu gălbenuș de ou și coaceți-l pentru aproximativ 40-45 de minute, în funcție de cuptorul fiecăruia.
Notă: Dacă doriți să faceți 2 cozonaci sau folosiți o tavă mai mare, dublați cantitățile folosite.

Vă dorim poftă bună și spor la gătit!

Exit mobile version