Scaunul auto – obligație sau moft?

Atunci când devii părinte, pe lângă emoțiile și bucuriile care te împlinesc mai mult decât ți-ai fi putut închipui vreodată, ai parte de o serie de transformări naturale care-ți conturează și-ți definesc profilul unui adult responsabil.

Dorința de a pune pe primul loc siguranța și bunăstarea copilului, te fac sa iei decizii importante pentru armonioasa lui dezvoltare.  Una dintre importantele achiziții care trebuie îndelung analizate este, fără îndoială, scaunul auto.  Acesta este obligatoriu de folosit în cazul în care te deplasezi cu mașina având copilul cu tine.

Scaunele auto pentru copii au devenit, de-a lungul timpului obiecte indispensabile, iar numeroasele variante existente pe piață pun în dificultate tinerii părinți, alegerea celui potrivit dându-le numeroase bătăi de cap. Iată principalele caracteristici pe care ar trebui să le aibă un scaun auto.

1.SIGURANȚĂ SPORITĂ ÎN CAZUL UNUI IMPACT

Sistemele de siguranță în caz de accident ale mașinii sunt proiectate încât să protejeze adulții. Din acest motiv, scaunul auto nu este un moft, este o măsură de precauție care ar trebui luată pentru ca și cel mic să fie în permanentă siguranță.

Un scaun auto de bună calitate  va atenua șocurile în caz de impact frontal și lateral și îl va ține pe micuț în poziție fixă, protejându-l de posibilele accidentări.

Este important de știut faptul că scaunul auto se montează pe bancheta din spate a mașinii, niciodată pe scaunul din dreapta șoferului. Sistemul de prindere a copilului  cu centura poate fi în 3 sau 5 puncte, neapărat prevăzute cu bretele moi pentru umeri.

Scaunul poate fi instalat cu centura mașinii sau poate fi ancorat cu ISOfix-ul. Extrem de des apare întrebarea dacă să alegem un scaun care se instalează cu centura sau cu sistemul ISOfix. Este foarte important de reținut că siguranța oferită este aceeași, dacă scaunul este instalat corect.

În funcție de avantajele și dezavantajele fiecărui sistem de instalare, poți alege ce este mai potrivit pentru mașina și copilul tău. Ai ca sursă sigură de inspirație site-ul jucarii-online.eu unde găsești modele variate la prețuri imbatabile. 

2. ERGONOMIE. CONFORT

După siguranță, următorul aspect foarte important care trebuie urmărit la un scaun auto este gradul de confort pe care copilul îl are în timpul călătoriei.

Drumul cu mașina îl îmbie la somn, așa că pentru o repriză de odihnă este foarte important ca scaunul să aibă poziții favorabile acesteia. Gradul de înclinare trebuie setat în funcție de nevoia și vârsta copilului. Scaunele potrivite sunt cele care permit reglajul facil al poziției de somn cu o singură mână, fără a fi nevoie scoaterea copilului din scaun. O tetieră reglabilă va înlocui cu succes perna de voiaj și va oferi copilului un somn odihnitor.

Scaunul îl va folosi o bună perioadă de timp, de aceea tetiera trebuie să se regleze în înălțime, conform dimensiunilor copilului.

Foarte importantă de analizat, atunci când alegi scaunul potrivit, este calitatea materialelor din care este confecționat. Nu trebuie să faci nici aici rabat!

Baza ar trebui să fie din plastic solid, bine finisat, pentru a nu distruge bancheta din spate. Materialele textile trebuie să fie ignifuge, să nu permită alunecarea și să lase pielea copilului să respire. Pentru a putea fi curățată periodic, husa trebuie detașeze ușor.  

3.FOLOSIREA SCAUNULUI LA ORICE CĂLĂTORIE

Nu alege scaunul doar pentru drumurile lungi și nu ține copilul în brațe chiar dacă distanțele sunt scurte! Pericolele sunt imprevizibile, iar consecințele dezastruoase.  Pentru a nu privi scaunul ca pe o pedeapsă, uite ce poți face!

Scaunul auto poate fi privit și ca pe o obligație și asta nu doar pentru faptul că este reglementat în legislația auto, ci pentru că de el poate depinde viața copilului tău. Nu te joci cu acest aspect! Faci tot ce îți stă în putință să-i oferi copilului un mediu sigur, fără a-l expune pericolelor. 

Exit mobile version