Secretele celui mai bun gulaș unguresc

Bucătăria ungurească este colorată, plină de vitalitate, picantă, cu preparate nu tocmai uşoare dar pline de savoare, iar gulaşul unguresc la ceaun este una dintre vedetele culturii culinare din ţara vecină, care a devenit foarte apreciată şi în România.

Gulaşul unguresc la ceaun este o supă mai groasă sau o tocăniţă, cu un gust delicios, care se află în meniurile multor restaurante din Miercurea Ciuc, fiind preferat de majoritatea turiştilor care vizitează zona.

Câteva din secretele reţetei de gulaş unguresc:

Se foloseşte pulpă de vită, cartofi, ceapă, usturoi, unt, roşii decojite, piper, paprika dulce şi iute, sare, foi de dafin, puţin oţet, ardei iuţi, o linguriţă de făină şi două linguri de smântână. Se pune untul să se încingă în cratiţă şi se prăjesc pe rând bucăţile de carne, cât să ia puţină culoare. Se adaugă ceapa, usturoiul şi se lasă să se călească împreună cu carnea. Se adaugă paprika, sarea, frunzele de dafin, oţetul, roşiile decojite şi apă fiebinte şi se lasă la fiert, pe foc mic, o oră şi jumătate. Ardeii iuţi, tăiaţi în felii mici se adaugă în gulaş după o oră de fiert, iar spre final se pun şi cartofii. De asemenea, făina se amestecă cu puţină apă şi se adaugă în gulaş, la fel ca şi smântâna. Mâncarea este picantă şi se potriveşte cu un pahar de vin roşu sec.

Reţeta de gulaş este una simplă, dar fiecare familie a adaptat-o după propriile gusturi, iar în unele zone această mâncare se face şi cu fasole sau cu varză.

Vezi si : GULAȘ DIN CARNE DE CURCAN CU GĂLUȘTE, O REȚETĂ CARE-ȚI LASĂ GURA APĂ!

Recunosc, visez demult sa fac un gulas la ceaun, in curte, la foc de lemne, insa pana atunci mai e cale lunga. Iubesc aceasta mancarica de cand sunt mica, si-o prepar cum am vazut la mama. La reteta originala, din cate am citit, carnea folosita ar trebui sa fie de vacuta, dar mi se pare mult mai gustos cu carne de curcan, mai ales ca eu nu gatesc cu afumatura sau carne de porc. Voi puteti s-o faceti cu ciolan afumat, n-am nimic impotriva. Am putea spune ca sunt variatiuni pe aceeasi tema, unii prefera condimentat, altii picant sau cu multe galuste, sau…. puteti alege cum va place, nu e nimic batut in cuie. La mine comanda este „cu multe galuscute”.

Ingrediente:1 ceapa alba, 1 ceapa rosie, 1ardei gras rosu, 1 morcov, 3, 4 linguri ulei pentru calit, 300 gr piept de curcan, 1 cartof mare ( sau doi potriviti ), 2 linguri pasta de ardei, 1/2 lingurita boia dulce, 1/2 lingurita chilli, fulgi, 1/2 lingurita chimion ( optional ), 2 frunze de dafin, piper, sare, 1 lingura pasta de rosii,patrunjel.
Pentru galuste:2 oua, faina si gris in cantitati egale

Mod de preparare:

1. Ceapa alba si rosie se taie solzisori, se da cu sare si se pune la calit in ulei. Adaugam si morcovul ras pe razatoarea cu gauri mari. Lasam trei patru minute pana ce se inmoaie ceapa ( eu n-o las sa se faca aurie, tin la ficatul meu ), apoi adaugam ardeiul gras taiat julienne si mai lasam putin pana se incorporeaza bine cu celelalte ingrediente.

2. Carnea spalata bine se taie cubulete si se pune la calit pana ce incepe sa se rumeneasca usor.

3. Peste ceapa adaugam carnea, cartofii taiati cubulete, foile de dafin, pasta de ardei, boiaua dulce si fulgii de chilli. Turnam doua pahare de apa ( cam 500 mililitri ) si lasam la fiert. Cand cartofii sunt aproape gata ( trebuie sa tinem cont ca vor mai fierbe impreuna cu galustile si nu trebuie sa se sfarame ) punem bulionul diluat cu putina apa si potrivim de sare si piper.

4. Pregatim galustile. Se bat doua oua cu putina sare adaugand pe rand cate o lingura de faina si una de gris pana ce obtinem un aluat consistent. Ca idee, galustile se pot face doar din faina, sunt chiar mai fine la gust. Se ia cate o lingurita de aluat si se toarna in gulas. Se lasa la fiert cateva minute, proband daca sunt moi. In mod normal, gulasul trebuie sa fie zemos, insa noua ne place putin mai scazut, de aceea l-am pus la cuptor 10-15 minute. La final, cine doreste, poate prasara patrunjel tocat.

TIPS-URI
1.Se poate prepara si cu carne de vita
2.Galustile se pot face doar din faina, nu neaparat amestec cu gris

Sursa:bucataras.ro

Vezi si alte retete unguresti:
Langosul:

Este o gogoașă tradițională ungurească, făcută din aluat de pâine, și prăjită în ulei. Poate fi făcută cu smântână, iaurt sau lapte în loc de apă. Poate fi mâncată caldă, când este gata imediat, sau rece. Se poate asezona cu iaurt, brânză sărată, usturoi sau mujdei de usturoi. Cuvântul langoș provine de la ungurescul „lang” care înseamnă „flacără”. Gogoașa tradițională ungureasca se cocea din aluatul de pâine și reprezenta micul dejun în dimineața în care se ducea pâinea la cuptor. Astăzi langosul îl regăsim în nenumărate patiserii și aproape în toate bâlciurile și parcurile de distracție din Ungaria, Austria, Cehia, Slovacia, Croația și România

Pörkölt – Tocănița de carne

Este o tocăniță tradițională ciobănească, din carne de vită de cele mai multe ori, sau din pipote de pui cu multă ceapă, roșii și ardei. Se gătește afară la ceaun și este masa ideală de împărțit cu prietenii la iarbă verde sau în grădină, alături de pâine de casă și un pahar de vin.

Gesztenyepüré – puree de castane

O bună modalitate de a mânca castanele comestibile în afară de coapte. Se prepară un puree ce se amestecă cu zahăr și rom și se seveste cu vișine și multă frișcă.

Halászlé – ciorba de pește

Este o mâncare pescărească făcută cu ardei iute, și fiartă multe ore afară la ceaun. Supa este plină cu bucăți de pește, de cele mai multe ori din mai multe sortimente de pește de rău care provin bineînțeles din Tisa sau din Dunăre. Deși pare ușor fierberea lentă la foc, afară, este secretul unei ciorbe reușite.

Kürtőskalács

Un cozonac delicios, originar din Transilvania și copt cu grijă sub formă unei spirale atașate pe un sistem de rotisat. De fapt o rolă de lemn pe care se întinde cu grijă o spirală de cozonac. Se coace afară la grătar. Se asezonează cu nucă, nucă de cocos, zahăr caramelizat, cacao sau scorțișoară… o spirală delicioasă ce speri că nu se va termina niciodată.

 

Sursa: sharethis.ro

Exit mobile version