Simptomele Zonei Zoster: ce trebuie să știi?

Zona Zoster este o boală infecțioasă cauzată de virusul varicelo-zosterian, același virus care provoacă varicela. După ce o persoană a avut varicelă, virusul rămâne în stare latentă în organism și poate fi reactivat mai târziu, ducând la apariția Zonei Zoster. Virusul reactivat migrează de-a lungul nervilor și afectează pielea, rezultând într-o erupție cutanată dureroasă.

Care sunt simptomele Zonei Zoster?

Identificarea și recunoașterea simptomelor timpurii sunt elemente-cheie pentru diagnosticarea și tratarea precoce a bolii. Dacă vrei să știi ce simptome îți dă Zona Zoster, te invităm să citești în continuare:

Simptomele timpurii

În stadiile incipiente ale bolii, unele semne și simptome pot apărea înainte ca erupția cutanată caracteristică să devină vizibilă. Printre acestea se numără dureri, mâncărimi sau furnicături într-o anumită zonă a corpului. Aceste senzații, de obicei, se manifestă înainte de apariția erupției cutanate și pot fi destul de intense.

Detalierea erupției cutanate tipice pentru Zona Zoster

Erupția cutanată asociată cu Zona Zoster este un semn distinctiv al bolii. Aceasta constă în apariția veziculelor umplute cu lichid, care de obicei se dezvoltă pe o parte a corpului sau a feței. Aceste vezicule pot fi însoțite de durere și mâncărime și se dezvoltă de-a lungul traseului nervilor afectați de virusul varicelo-zosterian [1].

Simptome adiționale

Pe lângă erupția cutanată, pacienții pot experimenta și alte simptome asociate cu Zona Zoster. Acestea includ febră, dureri de cap, oboseală sau sensibilitate la lumină [1]. Simptomele pot varia în intensitate și pot afecta calitatea vieții pacienților afectați.

Efectul persistent al durerii postherpetice

Durerea postherpetică poate persista după vindecarea erupției cutanate. Acest simptom, cunoscut sub numele de „nevralgie postherpetică”, poate provoca dureri cronice [2].

Cum se diagnostichează Zona Zoster?

Pentru a diagnostica Zona Zoster, medicii iau în considerare mai mulți factori, inclusiv simptomele pacientului, examinarea fizică și, uneori, teste de laborator:

Identificarea simptomelor inițiale

Zona Zoster se poate manifesta prin durere, senzație de arsură, furnicături sau amorțeală într-o anumită parte a corpului. Simptomele pot varia în intensitate și pot fi precedate de o senzație de slăbiciune generală. Aceasta este adesea urmată de apariția unei erupții cutanate cu vezicule în aceeași zonă. Este important să menționezi medicului toate simptomele pe care le experimentezi, pentru a ajuta la un diagnostic corect.

Examinarea fizică

Medicul va examina erupția cutanată și va observa distribuția acesteia pe corpul pacientului. Erupția este, de obicei, unilaterală, adică apare doar pe o singură parte a corpului, și poate urma un traseu în formă de bandă sau centură. Aspectul erupției cutanate și distribuția acesteia pot oferi indicii importante pentru un diagnostic de Zona Zoster.

Teste de laborator

În unele cazuri, medicul poate solicita teste de laborator pentru a confirma diagnosticul. Aceste teste pot include culturi virale sau teste PCR pentru a identifica virusul varicelo-zosterian în veziculele erupției cutanate. Aceste teste pot ajuta la confirmarea diagnosticului și pot exclude alte afecțiuni cu simptome similare.

Istoricul medical

Medicul va lua în considerare istoricul medical al pacientului, inclusiv dacă a avut anterior varicelă sau a fost vaccinat împotriva acesteia. Cunoașterea istoricului medical poate ajuta la confirmarea diagnosticului și la determinarea riscului de dezvoltare a Zona Zoster.

Prevenirea infectării cu Zona Zoster

Prevenirea infectării cu Zona Zoster este esențială pentru a evita manifestarea bolii și complicațiile asociate. Iată câteva metode de prevenire:

Vaccinarea

Vaccinul împotriva virusului varicelo-zosterian este cea mai eficientă metodă de prevenire a bolii. Este recomandat ca persoanele peste 50 de ani să se vaccineze, în special dacă au avut varicelă în copilărie [1]. Vaccinarea poate fi efectuată și în cazul persoanelor mai tinere, care prezintă un risc crescut de a dezvolta boala, cum ar fi cele cu sistem imunitar slăbit sau cu unele afecțiuni medicale.

Menținerea unui sistem imunitar puternic

Zona Zoster apare, de obicei, la persoanele cu sistem imunitar slăbit. Prin urmare, menținerea unui stil de viață sănătos, cu o alimentație echilibrată, exerciții fizice regulate și odihnă suficientă, poate ajuta la prevenirea bolii. Este important să eviți stresul excesiv și să acorzi atenție igienei personale, pentru a preveni alte infecții care pot slăbi sistemul imunitar.

Cunoașterea semnelor și simptomelor

Înțelegerea semnelor și simptomelor Zonei Zoster poate ajuta la identificarea timpurie a bolii și la începerea tratamentului cât mai curând posibil, pentru a reduce riscul de complicații.

Informațiile prezentate în acest capitol sunt orientative și nu înlocuiesc consultația medicală. Pentru un diagnostic precis și un tratament adecvat, este recomandat să consulți un medic specialist.

Surse de referință:

1. “Shingles.” Healthline, 2012, www.healthline.com/health/shingles. Accessed 4 Sept. 2023;

2. “Postherpetic Neuralgia – Symptoms and Causes.” Mayo Clinic, www.mayoclinic.org/diseases-conditions/postherpetic-neuralgia/symptoms-causes/syc-20376588#. Accessed 4 Sept. 2023.

Exit mobile version