Beigli cu nucă și mac

O alta prajitura cu mireasma copilariei mele. Beigli este o prajitura cu origini habsburgice, fiind favorita familiilor din Ardeal, Ungaria, anumite zone din Austria si Elvetia.

Ingrediente :
750 gr de făină, 350 gr de unt sau margarină, 4 gălbenușuri, 1 lingură de zahăr, 200-300 ml lapte, 15 gr de drojdie proaspătă, 1 lingură de smântâna, un vârf de cuțit de sare, 1 gălbenuș pentru uns

Ingrediente pentru umplutura cu nucă :250 gr de nucă măcinată,150 gr de zahăr, 100 ml de lapte, 100 gr de stafide înmuiate în apă călduță, coaja rasă de la 1 lămâie, 1 plic de zahăr vanilat, 2-3 linguri de gem de caise, ½ linguriță de scorțișoară

 

Ingrediente pentru umplutura cu mac :
250 gr de mac măcinat, 150 gr de zahăr, 100 ml de lapte, coaja rasă de la 1 lămâie

Mod de preparare:

Amestecăm bine ingredientele și frământăm un aluat omogen, îl acoperim apoi și îl lăsăm să se odihnească la cald.Între timp pregătim umpluturile : încălzim laptele și îl vărsăm fierbinte peste nuca măcinată, zahăr și amestecăm bine cu toate ingredientele.La fel procedăm cu umplura de mac, cu diferența că îl fierbem în lapte 3-4 minute. Împărțim aluatul în patru părți egale și întindem din fiecare câte o foaie. Le ungem 2 cu umplutura de nucă și două cu umplutura de mac, apoi le rulăm cu grijă și închidem capetele. Ungem cele 4 beigli deasupra cu gălbenuș de ou și le coacem în cuptor preîncălzit până când se rumenesc. După ce le-am scos din cuptor, nu le atingem pentru că se pot rupe.

Sursa: artagustului.blogspot.ro

Exit mobile version