Ce trebuie să mâncăm şi ce sa nu mâncăm atunci când ne luptăm cu o răceală? Acestea sunt ingredientele care nu trebuie să-și lipsească de pe masă

Ce trebuie sa mancam si ce sa nu mancam atunci cand ne luptam cu orice fel de afectiune, fie ea raceala, febra sau ambele?

Lipsa unei alimentatii echilibrate te face sa te imbolnavesti mai des, iar atunci cand o faci, virusurile te ataca mai agresiv si iti ia mai mult timp sa te recuperezi. Este lesne de inteles ca daca nu mananci bine cand esti bolnav, nu faci decat sa inrautatesti lucrurile.

O alimentatie echilibrata si plina de nutrienti ajuta corpul sa reactioneze la microbi intr-un mod mai rapid si mai eficient. Sistemul imunitar are nevoie de multe vitamine, minerale, amino acizi si acizi grasi esentiali pentru o buna functionare. Alimentele bogate nutritiv combat cu succes infectiile si pot chiar preveni aparitia bolilor.

Prebioticele si probioticele joaca un rol important in prevenirea bolilor, fiind vitale pentru sanatatea intestinelor, o conditie de baza pentru un sistem imunitar puternic. Prebioticele hranesc bacteriile bune, in timp de probioticele, adica bacteriile, s-a dovedit ca ajuta la o recuperare mai rapida atunci cand te imbolnavesti.

Consuma-le pe ambele, indiferent ca esti pe cale sa prinzi o raceala sau te simti foarte bine. Prebioticele includ alimente precum sparanghel, usturoi, ceapa si gulii, precum si citrice, kiwi, fructe de padure, mere si banane. Cartofii si ignamele, quinoa si fasolea sunt si ele surse bune, la fel ca semintele de in si chia, care furnizeaza acizi grasi esentiali.
Printre produsele intregi care constituie surse foarte bune de probiotice se afla si kombucha sau chefirul organic, care au culturi vii, organice; legume fermentate precum muraturile, varza murata si kimchi; miso, tempeh, sosul de soia (asigurati-va ca nu contine gluten) si mustul.

Zilnic trebuie consumate cel putin 1-2 portii de alimente bogate in probiotice si 2-3 portii de alimente cu prebiotice.
Revenind la “flamanzirea” din zicala la care am facut referire la inceput, desi nu trebuie niciodata sa flamanzesti, o restrictie moderata a caloriilor s-a dovedit ca mareste imunitatea mediata celular si chiar compenseaza imbatranirea functiei imunitare contribuind la inlocuirea celulelor stem – dar o restrictie alimentara prea mare ar putea suprima sistemul imunitar si reduce capacitatea de aparare a corpului.

Asculta-ti corpul si incearca sa elimini orice aliment sau bautura care nu face bine sanatatii, reducand astfel natural aportul caloric, cum ar fi bauturile racoritoare, mancarea de tip fast-food sau alimentele procesate. In schimb, opteaza pentru alimente intregi, organice, care vin direct din pamant.asparagus raceala

Pe langa alimentele bogate in prebiotice si probiotice, este indicat consumul unor alimente care grabesc recuperarea, cum ar fi usturoiul, care are proprietatile unui antibiotic si s-a demonstrat in repetate randuri ca scade intensitatea racelilor si a altor infectii. Ceaiul verde mareste producerea de anticorpi celulari B care lupta contra agentilor patogeni – adauga si cateva lingurite de miere cruda, organica, pentru a profita de proprietatile antibacteriene si antimicrobiene ale acesteia. Studiile au descoperit ca mierea este la fel de eficienta ca orice sirop de tuse.

De indata ce te insanatosesti, nu uita ca o alimentatie nesanatoasa si mancatul in exces, distrug capacitatea de reactie a sistemului tau imunitar atunci cand trebuie sa infrunte invazia microbilor.

Alege un stil de viata cu o alimentatie sanatoasa si nutritiva – si vei fi placut surprins sa vezi cat de sanatos si fericit te vei simti.

Sursa: viataverdeviu.ro

Exit mobile version