Cea mai bună mâncare de post: Tocănița de orez cu legume, o bunătate de mâncare tradițională

Pentru că uneori preferăm mâncărurile sănătoase și mai ușoare, astăzi ți-am pregătit o rețetă delicioasă de tocană de orez cu legume

Timp de preparare: 10 min
Timp de gatire: 20 min
Gata in: 30 min

Ingrediente:

250 g orez, 3-4 linguri ulei, 2 cepe mijlocii, 4 morcovi, 1 ţelină mijlocie, 2 ardei graşi sau un ardei gras şi un gogoşar, 1 legatura pătrunjel verde, câteva fire de mărar, sare, piper, bulion.

Mod de preparare:

Orez cu legume, o rețetă de post extrem de simplă, de ieftină și de gustoasă pe care o poate face cu ușurință și un bucătar începător! Poate fi servită atât ca masă de sine stătătoare cât și ca garnitură. 1. Toate legumele se curăţă şi se spală. Se alege o cratiţă cu fundul mai gros în care se toarnă uleiul şi se căleşte ceapa tăiată solzişori. Se lasă doar cât să devină puţin aurie, apoi se adaugă morcovii şi ţelina tăiate rondele şi la sfârşit orezul curăţat şi spălat.

2. Se amestecă uşor cu o lingură de lemn, iar când toată apa din cratiţă s-a evaporat şi toate legumele şi orezul sunt acoperite de un strat lucios de ulei, se adaugă un litru de apă şi se lasă pe foc doar până mai dă din nou în clocot, apoi se adaugă bulionul.

3. Se pun apoi ardeii graşi tăiaţi cubuleţe, se potriveşte la gust cu sare şi piper şi se pune în cuptorul încins, la foc potrivit. Se lasă la copt 15-20 de minute, apoi se ornează cu pătrunjel verde şi puţin mărar şi se serveşte cu salate din murături.

Vezi și rețeta pentru tocăniță de ciuperci:

Ingrediente:

500 de grame de ciuperci proaspete (champignon, se pot folosi orice ciuperci vă sunt pe plac – gălbiori, ciuperci brune, pleurotus etc.), 100 de grame de ceapă (1 ceapă mare, eu am folosit o ceapă roșie de mărime medie și 1 fir de ceapă verde în completare), 1-2 căței de usturoi (după cât de mari sunt și după cât de usturoiat vă place), 100-150 de grame de ardei (eu am folosit 2 ardei mici, unul roșu și unul galben, împreună au avut 130 de grame, gata curățați de cotor și semințe), 30 de ml de ulei, 150 ml de passata de roșii sau 2 roșii mari, opărite, decojite de pieliță și tăiate în cuburi
1 legătură de pătrunjel, sare și piper.

Mod de preparare:

1. Se curăță și se toacă ceapa și se zdrobește usturoiul. Ardeii se taie fâșii sau cubulețe, cum preferați, eu i-am lăsat în bucăți măricele, ca să își păstreze ceva din textură și pentru că mi s-au părut că au culori foarte frumoase. Ciupercile se curăță bine și se taie în sferturi sau jumătăți (după cât sunt de mari).
2. Se încinge pe foc mediu o tigaie sau o cratiță largă, încăpătoare, se adaugă uleiul și apoi ceapa tocată și usturoiul zdrobit, presărându-se de la început și cu puțină sare. Se călește 2-3 minute, cât să înceapă să se înmoaie ceapa.
3. În tigaie se adaugă ardeiul, se amestecă, se reduce focul și se călesc legumele în continuare timp de 6-7 minute. Atenție, nu urmărim să le rumenim, doar să se înmoaie, așa că e bine să supraveghem tigaia în acest răstimp și să mai amestecăm din când în când.

Poftă bună!

Exit mobile version