Cele mai delicioase rețete de post pentru un weekend prelungit

Pentru că suntem în postul Sfintei Maria si stim ca in aceasta perioada credinciosii nu au voie sa manance produse de origine animala si, chiar si cu alimentele vegetale, nu trebuie sa fie lacomi, ci cumpatati.

In acelasi timp, acest post este si o ocazie de a consuma alimente cat mai sanatoase si de a face o cura de detoxifiere.

Vă propunem astăzi șapte rețete delicioase pentru fiecare zi a săptămânii:

FASOLE VERDE cu USTUROI

Ingrediente
1borcan de fasole verde,
o ceapa rosie(galbena),
putin ulei,
3 catei de usturoi,
galben,
ardei rosu,
2linguri pasta de tomate amestecata cu o lingura de faina,
patrunjel,sare si piper

Mod de preparare
Ceapa se curata,se spala,se taie marunt si se caleste in putin ulei cu sare pana se inmoaie.
La fel se procedeaza si cu ardeii,care se pun peste ceapa.
Se picura putina apa ca sa nu se arda.
Dupa ce s-au inmuiat legumele,se pune fasolea verde,scursa de apa din borcan si se completeaza cu apa calda cat sa acopere fasolea.
Se lasa la fiert 5 minute cat sa se imbine aromele,apoi se pune pasta de tomate amestecata cu o lingura de faina.
Usturoiul se taie marunt si se adauga in fasole.
Frunzele de patrunjel se taie si ele marunt,se pun in fasole.
Se completeaza cu sare si piper si se mai lasa 2-3 minute pe foc.
Se serveste imediat.

PIZZA de POST

Ingrediente
15 linguri apa
15 linguri ulei
1/2 pachetelde 25gr drojdie
300-500 grame faina
2 lingurite sare
1 morcov mai mare
1 ardei gras verde sau rosu
1 curie conserva ciuperci
200 grame porumb
200 grame masline
3 rosii
1 ceapa optional

Mod de preparare
Intr-un lighean am pus apa calduta,ulei,drojdia,sarea,le-am amestecat am pus faina amestecind pina devine o coca buna de intins foaie,am lasat-o la crescut 30 minute.
Am curatat morcovul am dat prin razatoarea mica,am taia ardeiul feliute,ciupercile bucatele si maslinele la fel,rosile si ceapa felii rotunde.
Am uns o tava cu ulei si am tapetat-o cu putina faina apoi am luat coca si am intinso cu un pahar mai lung atat cat este tava de mare,punem morvul,ardeiul,ciupercile,maslinele,porumbul,ceapa,apoi rosile,optional putem pune marar verde,o bagam la cuptor 40 minute.

ARDEI UMPLUȚI de POST

Ingrediente
-12 ardei
-2 cani de orez
-1 rosie
-3 morcovi
-1 ceapa
-4 linguri de frunza de patrunjel verde
-2 linguri de frunza de menta verde
-condiment mixt: cuisoare,coriandru,cardamom,scortisoara
foi de dafin,ghimbir
-1 nucsoara
-3 lingurite Vegeta sau Deli’kat 10 legume
-3 linguri ulei de masline
-sare dupa gust
-piper proaspat macinat dupa gust
-2 cani bulion de rosii

Mod de preparare
Orezul se lasa cu apa fierbinte 10 minute apoi se spala bine.
Se caleste ceapa taiata marunt in uleiul de masline si se adauga orezul; se lasa la foc mic 5 minute.
Se lasa sa se raceasca orezul apoi se adauga rosia taiata marunt,nucsoara rasa,frunza de patrunjel si menta tocata marunt, condimentele, 1 lingurita de Vegeta si 12 lingurite de sare. Se spala ardeii si se curata de codite si nervuri.
Se umplu ardeii cu orezul si se pune un capacel pentru a nu iesii umplutura in timpul fierberii.
Se pun la fiert in apa cu 1 lingurita de sare, 2 lingurite Vegeta si bulionul de rosii.
Morcovii se spala, se curate de coaja; 1 morcov se taie rondele si ceilalti 2 se taie julien; se adauga la supa.
Cand supa a inceput sa fiarba se reduce focul , se acopera si se lasa la fiert 45-50 de minute.

PASTE cu CIUPERCI

Ingrediente
Paste Mezze Penne Tricolore de la Barilla
Ciuperci enoki şi shimeji
O conservă de roşii tocate Heinz
Ulei de dovleac
Plic de ghimbir
Opţional: drojdie inactivă (nutritional yeast)

Mod de preparare
Pune pastele la fiert in apa cu niste sare himalayana.
Intre timp toaca marunt cate o mana din fiecare soi de ciuperci. tigaie medie pune o lingura de ulei de dovleac, peste pune ciupercile si putin praf de ghimbir (aprox. 1 lingurita)
Cand consideri ca s-au facut, pune peste conserva de rosii tocate de la Heinz.
Mai lasa-le putin pe foc.
Peste pastele scurse toarna „sosul” din tigaie.
Peste o portie de paste am pus putin praf de drojdie inactiva, care inlocuieste parmesanul pentru mine.

Mancare de dovlecei de post

Ingrediente
Avem nevoie de:
-1 kg dovlecei mici
-1 ceapa de marime medie
-3 rosii mari
-4 linguri ulei de masline
-sare dupa gust
-piper proaspat macinat dupa gust

Mod de preparare
Dovleceii se curata de coaja si se taie in bucati mici.
Ceapa se taie marunt.
Rosiile se oparesc, se decojesc si se taie marunt.
Intr-o cratita antiaderenta se incinge uleiul de masline, se adauga ceapa si se caleste pana devine sticloasa.
Se adauga dovleceii si se mai lasa 2-3 minute la calit, apoi se adauga rosiile.
Se sareaza si se pipareaza dupa gust, se acopera cratita cu un capac si se lasa sa fiarba la foc mic 25 de minute.
Se servesc cu lipie araba, masline verzi.
Este o reteta de post foarte gustoasa, sanatoasa si usor de pregatit.

CREMĂ de FASOLE USCATĂ

Ingrediente
1kg fasole uscata
alba
2 bucati morcovi
2 buc. pastarnac
2 buc. patrunjel
½ buc. telina
2 fire ceapa verde
2 foi dafin
1crenguta de cimbru uscat
Piper
Garnitura:
4 cepe rosii
mari
60ml ulei
1 lingurita boia dulce de ardei
Ardei iute

Mod de preparare
Fasolea bine spalata, o punem la fiert, sa de-a cateva clocote, dupa care o strecuram si aruncam apa.
In oala sub presiune, punem apa la fiert. Intre timp curatam si spalam legumele.Cand apa da in clocot, adaugam fasolea si zarzavaturile si mirodeniile.Lasam la fiert 2h.
Intre timp curatam, spalam si tocam ceapa. Punem ulei-ul la incins intr-o tigae, adaugam ceapa pe care o prajim bine, (fara sa o ardem) si spre final adaugam boia-ua de ardei si un praf de sare. Dam garnitura de-oparte.
Cand fasolea e fiarta, o strecuram si o lasam putin la racit. Scoatem foile de dafin si cimbrul. Trecem fasolea impreuna cu zarzavat-urile prin blender, o subtiem cu putina zeama (in care a fiert fasolea), pentru a optine textura dorita.
Am servit crema garnisita cu ceapa prajita, un ardei iute alaturi si paine proaspata cu seminte, facuta in casa.

Trufe de post cu ciocolata

Ingrediente
120g curmale fara samburi
70g prune uscate (stafide sau caise uscate)
50g pudra de migdale (miez de nuca sau alune de padure)
25g pudra de cacao
30g fulgi de nuca de cocos
20g mix de seminte (seminte de chia, canepa, in, dovleac sau floarea soarelui)
10g Green Sugar
1/2 lingurita extract de vanilie
1-2 linguri apa (optional)
cacao si nuca de cocos pentru a finisa trufele

Mod de preparare
Combinati curmalele si prunele uscate intr-un bol si acoperiti cu apa fierbinte. Lasati sa se inmoaie 15 minute.
Scurgeti curmalele si prunele bine si transferati in vasul robotului de bucatarie.
Adaugati restul ingredientelor si Mixati bine pana obtineti un aluat omogen.
Dati la rece 30 minute apoi formati bilute mici.
Rulati bilutele prin cacao sau nuca de cocos.

Rețete preluate de pe site-ul gustos.ro

Exit mobile version