Ciorbă de legume dreasă cu smântână ca în Ardeal

Astazi o sa va prezint o ciorba din Ardeal foarte buna, sanatoasa si usoara. O reteta care nu include carne, dar poate sa fie si mai buna.Ingrediente: 5 cartofi medii, 2 dovlecei mari, 1 ceapa mre, 1/2 telina, 2 morcovi, 50 g unt, 2 galbenusuri, 1 cutie smantana pentru gatit, 1 lamaie, sau bors, 100 grame de paste, patrunjel

Mod de preparare:

Taie legumele in cubulete si rondele si pune-le la fiert. Sau mai exact, le puteti pune la fiert intregi si le taiati mai usor dupa ce au dat in fiert si sunt deja moi. Oricare metoda ati alege-o legumele trebuie fierte! Daca vrei sa fie mai gustoasa, poti pune cubulete de legume in tigaie si caleste-le in putin unt si pune-le la fiert intr-o oala de 4 litri.  Cand legumele sunt semi fierte, adauga si pastele. Bate galbenusurile impreuna cu smantana si un praf de sare si subtiaza cu putina zeama racita din ciorba. Adauga in acest amestec si zeama de la lamaie si toarn-o in oala cu ciorba. Se adauga leustean sau patrunjel dupa ce ai stins aragazul

Pofta buna, dragi gospodine!

 

Vezi si reteta pentru cea mai buna ciorba ardeleneasca cu perisoare:

Daca iti place ciorba de perisoare, atunci ai ajuns unde trebuie. Poate ai observat ca desi se numeste la fel, de oriunde ai manca, ,,ciorba de perisoare” nu are niciodata acelasi gust. Fie ca este din pricina compozitiei perisoarelor, fie al lefumelor sau al condimentelor sau al ingredientului pentru acrit ciorba. Cert este ca astazi, te vom invata o reteta de ciorba de perisoare de la mine din Ardeal care in scurt timp va deveni ciorba ta preferata! Iata de ce ai nevoie!
Ingrediente: 500 de grame de carne tocata (vita si porc), 2,3 morcovi (depinde de marime), 1/2 telina, 3 cartofi, leuștean, 2 ardei kapia, orez, sare, piper, 2 cepe, patrunjel, 100 grame mazare

Mod de preparare:
In primul rand, se pune la fiert o bucata de costita, iar cand aceasta este gata, se adauga zarzavaturile taiate si se lasa la fiert, Cand apa incepe sa dea in fiert se adauga cu o lingura perisoarele, una cate una. Perisoarele trebuie lasate sa fiarba foarte bine. Primul semn ca sunt bine fierte este acela ca se ridica la suprafata cratitei.

Perișoare: Se amesteca carnea tocata cu 4 linguri de orez , patrunjel, sare, ceapa tocata marunt, piper, un ou crud, putina faina (optional) pentru legare compozitiei. Perisoarele se modeleaza cu mana, ca niste mingiute, care se vor pune pe o farfurie.
Cand ciorba este aproape gata, adaugati zeama de varza si bulionul (daca aveti de casa este perfect, dar puteti folosi si din comert). Atentie!Zeama de varza trebuie clocotita separat, apoi strecurata). Lasati sa fiarba, iar la sfarsit adaugati sare si piper.Stingeti focul si adaugati imediat leusteanul tocat marunt si lasati acoperit timp de 10 minute pentru a se patrunde bine aromele.
Serviti ciorba de perisoare calda, si dupa preferinta o puteti servi cu ardei iute si smantana!
Te asiguram ca ii vei da gata pe toti ai casei, iar pe tine te vei surpinde in cel mai frumos mod!
Pofta buna!

Exit mobile version