Dacă nu ai grijă când pregătești murăturile pentru iarnă, acestea pot fi cancerigene

Pe lângă gustul bun, murăturile aduc nenumărate beneficii organismului nostru. Iată de ce este bine să le consumăm cât mai des!

În România 8/10 femei pregătesc murături în fiecare iarnă. Și bine fac, spun doctorii. Doar că din alimentele sănătoase, murăturile se pot transfoma de multe ori în unele periculoase sau chiar ADHD!Benzoatul de sodiu, cel de potasiu și acidul benzoic sunt trei dintre cei mai folosiți conservanți din industria murăturilor. Îi găsim adesea inscripționati pe borcanele de murături din supermarket, pe care le cumpără chiar și gospodinele cele mai pricepute. Au rolul de potențatori de aromă, dar și acela de a distruge orice bacterii si fungi. Sunt studii care au arătat ca benzoatul de sodiu se poate combina cu acidul ascorbic, adică cu vitamina C și poate să apară benzenul, o substanță chimica cancerigenă și bine cunoscută, spune dr. Andreea Dragomir, medic specializat în diabet, nutriție și boli metabolice. De asemenea, medicii recomandă să nu folosim apă fiartă pentru saramură, ci rece. Apa clocotită distruge o parte din vitamine, iar prima care se pierde este vitamina C. Varianta cu apă rece va păstra mare parte din nutrienți. În timpul murării au loc procese de fermentație! Datorită lor, legumele puse la saramură sunt benefice pentru sănătate!

Ajută digestia

Consumate în cantităţi moderate, murăturile ne ajută să avem o digestie bună, iar specialiştii le recomandă în special, după o masă pe bază de carne şi grăsimi. Totodată, castraveţii muraţi sau alte legume sunt bogate în fibre necesare procesului digestiv şi luptei împotriva cancerului.

Sunt bogate în antioxidanţi

Castraveţii conţin antioxidanţi, care luptă cu radicalii liberi, implicaţi în procesul de îmbătrânire al organismului. Majoritatea legumelor sunt bogate în magneziu şi fier.

Ţin sub control microbii intestinali

Murăturile fermentate conţin anumite bacterii, care luptă împotriva tuturor bolilor cauzate de microbii care populează intestinele. Un consum regulat de murături obţinute printr-un proces natural de fermentaţie combate astmul, dermatitele şi previne cancerul de colon.

Conţin condimente sănătoase

Condimentele utilizate de gospodine la prepararea murăturilor sunt foarte importante. Mărarul este bogat în flavonoizi care ajută foarte mult organismul, seminţele de muştar sunt cunoscute pentru rolul lor important în procesul digestiv, însă, se pare, că ele ajută şi la prevenirea Alzheimerului, iar usturoiul are capacitatea de a ţine sub control dezvoltarea bacteriilor în organism.

Ajută la păstrarea unei greutăţi ideale

Murăturile nu sunt un duşman al siluetei. Specialiştii recomandă murăturile în orice dietă datorită numărului mic de calorii. Mai mult, acestea sunt bogate în fibre şi ajută procesul de digestie.

Sunt sursă de vitamina C

Gogonelele, castraveţii şi varza murată sunt excelente surse de vitamina C în sezonul rece, când legumele şi fructele crude cam lipsesc de pe mesele noastre.

,,Alegeţi legumele conservate în saramură”

“Murăturile sunt foarte bune, dar cele în saramură, pentru că oţetul poate fi otrăvitor! Leguma murată în sare nu numai că îşi conservă proprietăţile şi vitaminele, dar le şi amplifică. E garnitura perfectă lângă o bucată de carne”, ne-a spus prof. dr. Mencinicopschi. De asemenea, murăturile în oţet nu sunt recomandate persoanelor cu hiperaciditate sau celor care suferă de ulcer gastro-duodenal.

Exit mobile version