,,Lapte de bou” o rețetă care vă va plăcea sigur. Nu-i om care să o refuze atunci când este servit

Aceasta mancare deosebita, care se pregateste repede si usor se prepara mai mult in Munntii Apuseni din seminte de dovleac. Se iau semintele de dovleac uscate, se prajesc, se piseaza bine si se cern printr=o sita nu prea deasa. Faina obtinuta se amesteca cu apa rece si se pune la fiert pana cand amestectul capata consistenta unui lapte mai gros. Se serveste cu mamaliga fierbinte.

Va zic ca-i buna rau de tot!

Cum preparam bulzul:

Pai dragii mei, daca nu ati facut niciodata,va zic ca nu e treaba complicata. Ce trebuie sa facem? Pregatim o mamaliga mai vartoasa si se lasa sa se racesca putin. Dupa ce s-a racit atat ca sa nu friga, se ia cu o lingura de lemn putina mamaliga din care se formeaza cu mana bulzuri rotunde de marimea unei gutui, care se umplu la mijloc cu branza de burduf. Se coc pe un jeratic foarte viu, avand grija sa se rumeneasca frumos pe toate partile.

Reteta pentru balmos:

Balmosul se prepara din jintuiala (zerul care se scurge_ ramasa de la prepararea casului de oaie si din malai. Se socotesc trei parti de jintuiala si o parte de malao cu sarea neecsara, cine doreste, adauga la sfarsit o ceasca de smantana.

Jintuiala, care a stat doua zile sa se mai acreasca, se pune la fiert intr-o oala mai mare, impreuna cu sarea. Dupa cateva clocote se toarna treptat malaiul amestecand continuu si se lasa sa fiarba la foc potrivit. Cand malaiul este fiert, se ia oala de pe foc. Se serveste fierbinte. Unele persoane adauga 2, 3 oua si o ceasca de smantana cat inca este pe foc, amestecand pana se omogenizeaza bine.

No bine, va doresc pofta buna tuturor!

Voi ce retete stiti?

Exit mobile version