Negresă de post după rețeta bunicii

Negresa este prăjitura mea preferată încă din copilărie pentru că este foarte gustoasă, aromată, pufoasă și are cacao, după care eu sunt înnebunită. Acum fie vorba între noi cui nu îi plac prăjiturile cu ciocolată? Încă nu cred că s-a născut acea persoană. Deși este o prăjitură de casă foarte ușor de pregătit, până să ajung la această rețetă simplă și clară recunosc că am încercat o mulțime de alte reșete, crezând că dacă pare mai complicat, este și mai bun. Greșit. O altă variantă pciocolata topita la be care aș recomanda-o este aceea cu ciocolată topită la bain marie, sau și mai simplu la cuptorul cu microunde, însă nu e de post.
Haide să vedem cum se prepară această prajitură delicioasă și ieftină cu care ne facem familia mai fericită!

Ingrediente:

430 gr făină, 250 gr zahăr, 200 ml apă plată, 50 ml cafea, 120 ml ulei, 100 gr cacao, 2 linguriţe bicarbonat de sodiu, 1 lingură oţet, foarte puţină sare, 1 esenţă de vanilie, opțional zahăr pudră pentru decor, 150 gr stafide.

Mod de preparare:

Preîncălzește cuptorul la treapăt mare. Tapetează o tavă care nu lipește cu hârtie de copt.

Într-un bol mare cerne făină şi amestec-o cu cacaoa, zahărul, sarea, stafidele şi bicarbonatul de sodiu. Omogenizează-le, amestecându-le foarte bine cu un tel.
Toarnă peste compoziţia uscată apa, uleiul și esența de vanilie. Amestecă totul bine cu ajutorul unui tel, până obții un aluat destul de lichid dar omogen.Toarnă aluatul în tavă. Uniformizează aluatul cu o spatulă sau mișcând ușor tava.
Bagă tava în cuptorul încins la 180 de grade Celsius, pentru 35-40 de minute.
Las-o să se răcească și servește-o cu glazură de ciocolată sau pudră de zahărși taie-o în bucăți egale pentru a te bucura cu toți cei dragi!

Vezi și rețeta pentru negresă cu afine și bezea (nu este de post):

Ingrediente:
Blat: 200 g unt, 200 g zahăr, 5 gălbenuşuri, un praf de sare, 250 ml lapte, 3oo g făină, 50 g cacao extra, 1 praf de copt

Bezea:5 albuşuri, 200 g zahăr, un praf de sare, 1 borcănaş de gem (afine)

Mod de preparare:

Frecăm untul moale la temperatura camerei cu 200 g zahăr şi un praf de sare. Adăugăm treptat gălbenuşurile.
După o foarte bună omogenizare adăugăm treptat laptele şi făina amestecată cu praful de copt. În final adăugăm 50 g cacao extra, omogenizăm totul foarte bine. Turnăm compoziţia într-o tavă de prăjitură tapetată cu hârtie pentru copt. Punem tava în cuptorul preîncălzit. Timp de coacere la foc potrivit 15 minute. Facem proba cu scobitoarea, blatul trebuie sa fie coaptă cât mai bine. Dacă aluatul din interior este lipicios pe scobitoare, mai lăsaţi tava pentru 5 minute la cuptor, focul puţin mai mic.
Scoatem tava din cuptor şi ungem suprafaţa fierbinte a blatului cu un strat generos de gem, vă recomand pe cel de afine.
Apoi întindem bezeaua deasupra gemului. Aranjăm puţin bezea cu o furculiţă pentru a da un aspect îngrijit şi dăm tava pentru încă 10 minute la cuptor la foc mic.
Tăiem prăjitura doar când s-a răcit. Cuţitul trebuie înmuiat în apă rece.

Exit mobile version