Prăjitura Valurile Dunării, o prăjitură românească de sezon

Pentru a ne aminti de sezonul de vară ne-am gândit să vă prezentăm prăjitura Valurile Dunării. Iată rețeta acestui desert fabulos care, cu siguranță, vă va încânta papilele gustative:

Ingrediente necesare pentru prăjitura Valurile Dunării (25-30 de bucăți):
Pentru blat:

4 ouă,150-170 de grame de zahăr,350-400 grame de făină,150 ml de lapte,150 ml de ulei,1 plic de praf de copt,2 linguri de cacao,250 de grame de vișine.

Pentru cremă:400 ml de lapte,1 plic budincă de vanilie,200 ml frișcă lichidă,4 linguri de zahăr,esență de vanilie.

Pentru glazură:100 de grame de ciocolată amăruie, 100 ml de frișcă lichidă.

Mod de preparare:
Pentru blatul prăjiturii Valurile Dunării, se bat bine ouăle cu zahărul până când compoziția devine cremoasă. Se adaugă laptele și uleiul, iar la final se pune făina și praful de copt. Compoziția se împarte în două părți, iar într-una dintre acestea se adaugă cacaua.

Într-o tavă se pune hârtia de copt și se toarnă în ea compoziția albă. Se adaugă vișinele pe toată suprafața prăjiturii și apoi blatul se bagă la cuptor (la foc mediu). Se pune pe foc laptele împreună cu zahărul, esența și budinca de vanilie și se amestecă încontinuu până când începe să se îngroașe. Se ia de pe foc și, în timp ce se răcească, se amerstecă în ea din când în când.

Pentru pasul următor, se bate frișca cu pliculețul întăritor până se îngroașă și se adaugă în budinca de vanilie, apoi se omogenizează. Această cremă se întinde peste prăjitura Valurile Dunării. Acum e momentul să se topească ciocolata împreună cu frișca lichită, se lasă la răcit și apoi se întinde peste cremă.

La final, trasăm valuri pe întreaga suprafață a prăjiturii cu ajutorul unei furculițe și astfel obținem delicioasa prăjitură Valurile Dunării.

Poftă bună!

Sursa:clickpoftabuna.ro

Vezi si reteta pentru prăjitură marmorată cu cremă de vanilie:

Un desert delicios și cremos pe care îl prepari rapid la tine în bucătărie. O rețetă pe gustul tuturor si un desert care sa va bucure aceste zile reci de primavara! Se poate servi la un eveniment restrans in familie, sau chiar de sarbatori sau in orice moment ai pofta de ceva dulce foarte bun.

(Ingredientele prezentate sunt pentru cantitatea de 2.200 kg )

Ingrediente pentru blat :
290 gr făină, 4 ouă, 125 ml ulei, 200 gr zahăr, 30 gr cacao, 100 gr finetti ( nutella ), 250 ml lapte, o linguriţă bicarbonat de sodium, o linguriţă praf de copt, o linguriţă esenţă de vanilie, un praf sare

Ingrediente pentru cremă :
500 ml lapte, 3 ouă, 70 gr amidon ( sau făină ), 100 gr zahăr, esenţă de vanilie, 100 gr ciocolată albă

Ingrediente pentru decor :
200 gr ciocolată neagră, 100 gr ciocolată albă, 3 linguri ulei

Mod de preparare

Prepararea blatului. Intr-un lighean adanc de plastic se cernem făina împreună cu cacaua , se adaugă praful de copt şi bicarbonatul de sodiu . Peste compozitie se adaugă zahărul , sarea , esenţa de vanilie , ouăle bătute , finetti , laptele şi uleiul. Se mixează bine toate ingrdientele până se obţine o compoziţie omogenă , fără cocoloaşe.
Compoziţia obtinută se toarnă într-o tavă cu dimensiunea de 25x30cm, tapetată cu hârtie de copt si se dă prăjitura la copt pentru circa 35-40 de minute in cuptorul incins la 180 ˚ . După ce este copt se laăsă blatul să se răcească . Cand este perfect răcit se scoate din tavă şi se taie pe lungime în două foi egale .
Prepararea cremei. Intr-un bol se amestecă ouăle cu zahărul se adaugă in ploaie făina si se amestecă bine. Intr-o cratiţă se pune la fiert laptele cu vanilia. După ce laptele a fiert se opreste focul, se pune adaugă restul de compoziţie si se amestecă în continuu cu telu pentru a nu face cocoloaşe. Se amestecă până crema se îngroaşă şi începe să se desprindă de pe cratiţă . Se ia cratita de pe foc, se pune ciocolata albă ruptă bucăţi mici , si se amestecă până se topeşte ciocolata. Se lasă crema la răcit.

Asamblarea prăjiturii

Într-un platou drept se pune prima parte a blatului, peste care se intinde uniform crema.Peste cremă se adaugă si cealaltă parte din blat . Se toarnă deasupra ciocolata neagră ( topită la bain marie cu 2 linguri de ulei, astfel glazura va fi usor de tăiat ) şi peste ea se adaugă ciocolata albă ( topită la bain marie cu o lingură de ulei ). Cu ajutorul unei scobitoare se trasează modele după imaginatia fiecăruia. Se tine prăjitura la rece pană la servire.

Vă dorim poftă bună si spor la gătit!

fotografiile apartin doamnei Isabela Condrea din Dorohoi

Sursa: gustoase.net

Exit mobile version