Tocăniță de ghebe

Pentru că suntem in postul Sfintei Maria, astăzi vei invata cum se prepara un fel de mancare foarte gustos, sanatos si satios. Este vorba de tocanita de ghebe, ale cărei ingrediente sunt naturale si sanatoase. Este o mancare ce se poate combina cu mamaliguta usturoi, sau se poate manca cu paine sau orez. O puteti consuma cu incredere si in afara postului datorita ingredientelor si a beneficiilor pe care le au pentru sanatate.

 

Ingrediente tocanita de ghebe: 2 kg ghebe, 1-2 ardei gras,1 ceapa rosie, 2 catei usturoi, 3 linguri ulei
3 linguri sos rosii, sare, piper, patrunjel verde

Mod de preparare tocanita de ghebe:

Pregatim mai intai ciupercile. Celor mai batrane le indepartam codita fiiindca este lemnoasa, cele tinere vor ramane cu tot cu codita. Le spalam in cateva ape dupa care le vom opari in apa clocotita.

Le scoatem la scurs intr-o sita. Intr-un vas incingem uleiul si punem ceapa taiata marunt si ardeiul taiat cuburi. Cand se inmoaie usor adaugam usturoiul pisat si il lasam sa isi elibereze aroma. Adaugam ciupercile scurse amstecam si lasam circa jumatate de minut. Adaugam apa cat sa le acopere si asezonam cu sare si piper. Lasam sa fiarba la foc mic. Cand apa incepe sa scada adaugam sosul de rosii. Lasam la fiert pana capata consistenta unei tocanite. Adaugam patrunjelul verde tocat marunt. Pentru că această tocăniță se face atât de ușor recomand cu drag!

Ciupercile sunt cunoscute mai ales in randurile vegetarienilor sau ale persoanelor care tin post, pentru proteinele continute. Desi cantitatea de proteine nu este in realitate foarte mare este totusi o portie buna pentru un aliment non animal si aduce un plus in dieta fara problemele asociate leguminoaselor, cunoscute si ele ca avand proteine (fasole, naut, linte). Datorita continutului de proteine si a texturii sunt denumite si “carne vegetala”.

Ciupercile contin 80% apa, care in mare parte iese atunci cand sunt preparate termic. E bine de stiut pentru a nu adauga apa in plus atunci cand nu este cazul. Ciupercile contin in proportii variabile in functie de specie: potasiu, fosfor, cupru, seleniu, zinc, vitamina D, vitamine din complexul B, fier, calciu. Sunt singurele elemente non animale care contin vitamina D, atat de importanta pentru sanatatea si dezvoltarea aromnioasa a organismului uman. Anumite alge contin doar un precursor al vitaminei D.

Diverse studii si articole de specialitate arata ca ciupercile pot fi de ajutor in: cancer de prostata si cancer de san, colesterol ridicat, diabet, probleme de imunitate.

Daca v-a placut distribuiti si prietenilor!

Sursa:caietulcuretete.com

Exit mobile version