Proaspete, la conservă sau congelate? Care e varianta cea mai sănătoasă pentru a consuma fructele şi legume

Nimic nu se compară cu produsele proaspete. Totuşi, în unele anotimpuri “proaspăt” poate fi mai greu de găsit pe piaţă, aşa că de multe ori apelăm la variantele de legume şi fructe conservate sau congelate. Marea întrebare e cât de sanataose mai sunt mesele pe care le mâncăm şi dacă mai au ele toţi nutrienţii existenţi în varianta proaspătă?

Chiar dacă ani la rând oamenii erau sfătuiți să consume fructe și legume în stare proaspătă, acum cercetătorii vin să distrugă acest mit și recomandă consumul de legume și fructe congelate. Mai exact, studiile în domeniul gastronomiei au demonstrat că prin înghețare, fructele și legumele au un nivel mai ridicat de vitamine și minerale, spre deosebire de cele consumate în stare proaspătă.

Dacă până acum fructele și legumele congelate erau doar o metodă pentru a economi timp și bani, acum ele reprezintă și o alternativă sănătoasă. În urma studiilor, cercetătorii au descoperit că nu există o diferență notabilă între numărul de nutrieți și vitamine existente în legumele proaspete, comparativ cu cele înghețate, ba mai mult, cele congelate chiar se bucură de mai multe proprietăți.

Surprinzător, revista Eating Well ne spune că sunt câteva situaţii în care “la conservă” sau “congelat” poate însemna mai sănătos decât varianta din grădina. Uite care e cea mai bună varianta.

 

Roşii proaspete vs roşii la conservă

Roşiile sunt printre legumele bune doar în sezonul lor. O roşie crescută în solar şi prezentată în varianta proaspătă în ianuarie nu va fi niciodată la fel de gustoasă că aceea din iulie. Totuşi, chiar şi în plin sezon, varianta roşiilor conservate (bulion, pastă de roşii, ketchup făcut acasă) oferă mai multe beneficii decât roşia crudă. Motivul? Conservarea se face folosind căldură, ceea ce duce la eliberarea licopenului, acel compus lăudat pentru prevenirea unor tipuri de cancer. Unde mai pui că odată pregătite pentru conserve, roşiile sunt şi mai uşor de folosit în mâncăruri. Sunt deja curăţate de coajă, tocate sau transformate în suc.

Mazăre proaspătă vs mazăre congelată

Dacă nu ai grădina proprie de unde să îţi culegi când vrei mazăre proaspătă, varianta congelată este cea mai potrivită pe termen lung. Motivul? Zaharurile din mazăre se transformă în amidon la scurt timp după ce este culeasă. Adică, în 24 de ore după ce le-ai cules, micuţele boabe verzi devin ţări şi fade. Pe de altă parte, prin congelare procesul de transformare a zaharurilor este oprit, aşa că în mâncăruri această mazăre va avea gustul dulceag pe care ţi-l doreşti.

Suc proaspăt de lămâie vs suc la sticlă

De dată acesta varianta proaspătă câştigă bătălia în faţă celei la sticlă. Mai bine pui mâna şi storci o jumătate de lămâie de fiecare dată când ai nevoie, decât să apelezi la varianta îmbuteliată. Asta pentru că sucul din sticlă, chiar dacă afişează eticheta “natural 100%” tot are aditivi (acid citric, zahăr, apă). În plus, nici gustul nu e atât de puternic şi proaspăt că atunci când storci lămâile. Că să ai mereu la îndemână suc proaspăt, poţi apela la varianta îngheţării lui în tăviţe pentru cuburi de gheaţă.

Broccoli proaspăt vs broccoli congelat

În cele mai multe dintre cazuri, legumele congelate sunt mai bune decât în varianta proaspătă din punct de vedere nutritional. Nu şi în cazul de faţă. Broccoli congelat nu îşi mai păstrează textura, devine apos şi sfărâmicios atunci când e gătit. E adevărat că e mai uşor de folosit de vreme ce îl găseşti şi gata împărţit în buchetele congelate, dar rezultatul final va fi mult mai gustos atunci când îl foloseşti proaspăt.

Spanac proaspăt vs spanac congelat

Să ştiţi că există un motiv serios pentru care Popey mănâncă spanac din conservă şi nu o legătură de spanac verde. Ştia, probabil, că astfel va înghiţi o cantitate mai mare într-un timp mai scurt. Pentru că într-o conservă se poate înghesui mult spanac într-un volum mic. Spanacul congelat este, însă, şi mai bun decât conservă, are mai puţină sare şi o aromă mai bună. În 250 de grame de spanac congelat vei găsi de 4 ori mai mulţi nutrienţi, fibre, acid folic, fier şi calciu, decât în acelaşi volum de spanac verde. Pentru mâncăruri şi plăcinte alege spanacul congelat, iar pentru salate spanacul proaspăt.

Bonus îţi oferim şi comparaţia somon proaspăt vs conservă de somon

Există şi avantaje, şi dezavantaje ale conservelor cu somon. În primul rând sunt mai ieftine decât peştele proaspăt, au un termen de valabilitate mare, sunt deja preparate termic şi pot fi adăugate uşor la orice fel de mâncare. Totuşi, în conserve vei găsi şi multă sare şi trebuie să recunoşti că nu poţi înlocui într-o reţeta fileul de somon cu o conservă. Conservele sunt potrivite pentru salate şi sandvişuri, în timp ce peştele proaspăt este ideal pentru reţetele clasice.

Vezi si: Uite cum păstrezi mâncarea proaspătă mai mult timp!

Te-ai gândit vreodată câtă mâncare arunci la gunoi şi câţi bani risipeşti doar pentru că nu ştii cum să conservi sau să depozitezi corect alimentele? Dacă ai face un calcul lunar, te-ai speria! Iată ce arunci cel mai frecvent la gunoi şi cum să păstrezi mâncarea mai mult timp!

Suntem nişte risipitori! La nivel mondial se aruncă alimente în valoare de 200 de miliarde de dolari, adică peste 6,3 milioane de tone de mâncare în fiecare zi. Jumătate dintre aceste deşeuri menajere sunt aruncate fără să fie stricate. Principala cauză a acestei risipe e lipsa de informare cu privire la modul de conservare a alimentelor.

Bananele constituie 4,4% din gunoaiele aruncate anual. În Marea Britanie, în 2016, au fost aruncate 1,4 milioane de banane ce puteau fi încă mâncate.

Sfat: transformaţi bananele maronii în prăjituri, în suc natural sau păstraţi-le în congelator.

Laptele ajunge la gunoi înainte de termen pentru că e păstrat pe uşa frigiderului (cel mai cald loc). 360.000 de tone sunt aruncate anual.Sfat: Păstraţi-l în congelator, pentru a-i prelungi durata de valabilitate şi ţineţi-l în recipiente mai mici.

Şunca e unul din alimentele cel mai des aruncate din cauză că o păstrăm dezvelită în frigider şi se oxidează, întărindu-se pe margini.

Sfat: Ţineţi şunca în congelator, punând între felii câte o foaie de hârtie cerată. Rezistă 3 luni.

Sucurile naturale sunt aruncate aproape zilnic pentru că sunt păstrate la temperaturi de peste 10 grade, în loc de 5 grade Celsius.

Sfat: Păstraţi sucurile naturale în congelator, în sticle cu dop.

Pâinea ajunge la gunoi cel mai adesea (zilnic 100 de milioane de felii aterizează la coş).

Sfat: Pentru a-i prelungi valabilitatea cu două zile, păstraţi pâinea în frigider pe raftul de jos.

Prăjiturile sunt aruncate pentru că ajung în frigider depozitate pe farfurie sau lăsate în tavă şi de aceea se întăresc.

Sfat: Păstraţi-le în frigider, la 5 grade Celsius, în recipiente acoperite.

Carnea de pui, o adevărată risipă în gospodării. Aruncăm anual 86 de milioane de pui la gunoi.

Sfat: Dacă ţinem carnea în congelator o putem menţine proaspătă timp de 6 luni.

Cartofii, vedetele coşului de gunoi, aproape 5 milioane de cartofi ajung la coş pentru că fie încolţesc (au fost ţinuţi la lumină şi căldură), fie au mucegăit.

Sfat: Puteţi conserva cartofii în două moduri: fierţi şi ţinuţi în frigider, fie depozitaţi pe raftul de jos al frigiderului.

Mâncărurile gătite, timp pierdut şi risipă de mâncare. Cele mai aruncate feluri de mâncare sunt pastele făinoase şi tocăniţa de pui, pentru că nu sunt păstrate cum trebuie.

Sfat: Congelaţi în porţii mici mâncarea rămasă neconsumată. În acest fel, alimentele pot rezista chiar şi până la trei luni.

Sursa: suntgospodina.com

Exit mobile version