Ce consumă chinezii la masa de prânz

Bucătăria asiatică este una dintre cele mai populare din lume. Bogată în preparate delicioase și foarte hrănitoare, gastronomia chineză are, nu doar o complexitate fantastică, ci și un echilibru remarcabil. Cu siguranță ai întâlnit și în România mâncăruri chinezești. Populare sunt în special restaurantele care oferă mâncare rapidă, dar trebuie să știi că nu aceasta este specialitaeta poporului chinez. Asiaticii sunt foarte disciplinați și aleg să respecte tiparele tradiționale atunci când vine vorba de mâncărurile specifice fiecărei mese dintr-o zi. Prânzul este un moment foarte special în cultura chinezească, iar mâncărurile pe care aceștia aleg să le consume și ritualul integral al mesei de prânz se desfășoară după niște tipare cu rădăcini foarte adânci în istoria poporului asiatic. Iată ce consumă chinezii la masa de prânz și cum își organizează meniul. 

Adepți ai unui echilibru perfect

Chinezilor nu le plac excesele și, asemenea multor popoare asiatice, sunt fanii unui regim alimentar echilibrat. Orice fel de exces este evitat, pentru că în cultura chinezească organismul uman este foarte prețuit și mâncatul este văzut doar ca oferire de hrană corpului, pentru ca acesta să poată funcționa corect. Astfel, chinezii preferă alimente slabe în grăsimi și optează pentru cărnuri precum cea de vită ori pui, mănâncă mult pește și fructe de mare. Alimentele grase, precum carnea de porc, sunt utilizate foarte rar, pentru un plus de savoare. Modul în care chinezii aleg să își pregătească mâncarea este și el special și are în vedere prepararea alimentelor în mod superficial, pentru ca ele să își păstreze prospețimea. Asiatii gătesc la wok sau la aburi și au grijă să nu lase legumele să se gătească foarte mult. De asemenea, uleiul în caer se gătește este folosit în cantități foarte mici. Dar ce feluri de mâncare consumă asiaticii la prânz?

Supă, fel principal și garnitură de orez

Supa este un preparat foarte important pentru prânzul chinezesc. Acestea au o tradiție foarte veche în cultura gastronomiei din China, iar la prepararea lor sunt folosite legume, carne de pui și celebrii noodles, tăițeii care dau sățietate supelor. Supa este consumată, în general, înaintea felului principal, însă există și idei conform cărora supa poate fi păstrată pentru finalul mesei, deoarece va lăsa senzația de sățietate să dureze mai mult timp. Felul principal, fie că este servit înaintea supei sau după, este format din carne precum pui, rață, vită sau curcan, dar și pește, porc sau fructe de mare. Acestea sunt gătite la wok cu legume și sosuri precum ceapă, sos de soia și ardei verde sau roșu. Cărnurile, uneori, sunt prăjite în baie de ulei, la fel cum pot fi pregătite și legumele și fructele, care sunt trecute printr-un aluat asemănător cu pesmetul. Se obțin, astfel, fructe, legume și carne crispy, care nu sunt tocmai cele mai sănătoase alternative, dar pot fi mâncate la prânz. Din punct de vedere al garniurii, principala formă preferată a chinezilor este cea din orez. Garnitura nu este, însă, semnificativă din punct de vedere cantitativ, pentru că este bogată în amidon și carbohidrați, iar chinezii preferă să evite aceste ingrediente, pentru a nu forța organismul. Prânzurile chinezești sunt disponibile și în meniurile restaurantelor cu specific, din România. Acum, există și posibilitatea de a comanda online mâncare prin intermediul platformelor de food delivery, iar Chopstix este unul dintre cele mai vechi și cunoscute restaurante chinezești din România. Dacă ești din Constanța, poți comanda de la Chipstix prin Food Panda. 

Chinezii sunt foarte atenți cu ceea ce consumă la prânz și, din meniurile lor, lipsește de multe ori desertul, pentru că echilibrul presupune și un consum scăzut de zahăr. Prânzul chinezesc este o variantă foate gustoasă și hrănitoare, care nu îți va crea probleme cu silueta și îți va asigura energie pentru tot restul zilei.  

Exit mobile version