Chiftele de post cu ciuperci și legume, un mic dejun sățios și sănătos

Aceasta reteta de chiftele cu legume este foarte buna, sanatoasa si gustoasa, un aliat de nadejde in perioada postului sau atunci cand vrei sa consumi mai putina carne. Se prepara simplu si nu ai nevoie de ingrediente speciale, este o reteta economica, dar delicioasa.

Ingrediente:1 kg ciuperci curatate, spalate, fierte si scurse bine (eu am folosit hribi dar puteti face din orice fel de ciuperci, chiar si cumparate, din conserva sau borcan); desi cred ca poti pune si ciuperci champignon crude, nu neaparat fierte, 2 cartofi, un morcov mai marisor, 4 catei usturoi, cate jumatate de legatura patrunjel verde si marar
sare,piper, ulei, 4 linguri pesmet +/- 2 linguri

Mod de preparare:

Pune la fiert cartofii si morcovul in apa rece (cu tot cu coaja). Cand sunt fierti scurge-i si trece-i rapid sub un jet de apa rece apoi curata-i de coaja.
Paseaza-i bine cu accesoriul de facut piure.
Amesteca intr-un bol ciupercile trecute prin masina de carne, legumele pasate, verdeata tocata bine, cateii de usturoi pisati, sare si piper. Omogenizeaza si adauga cele 4 linguri de pesmet.
Amesteca bine. Trebuie sa obtii un amestec bun de modelat. Dai la rece pentru 20 de minute.
Pui uleiul la incins intr-o tigaie. Iei cu mana din compozitie si modelezi bilute pe care apoi le aplatizezi si le plonjezi in uleiul inins.
Sfat: pune doar o chifteluta si las-o sa vezi cum se comporta la prajit. Daca se desface din ea compozitie adauga si restul de pesmet.
Cand chiftelutele sunt rumene pe-o parte invarte-le pe cealalta cu ajutorul unei linguri.
Scoate chiftelutele pe servetele absorbante si lasa-le sa se raceasca.

Sursa:retetepapabun.ro

 

Vezi si reteta pentru chiftelute din vinete:

E sezonul vinetelor și multă lume nu mai știe cum să le prepare. Fac salate, șnițele, zacuscă și varie, dar rețetele nu sunt multe. Am copt mai multe vinete și nu m-ai reușeam să mănânc salată (eu ador salata). Am încercat să fac chiftele (printre altele) și am rămas impresionată de textura și gustul delicat. Recomand tuturor.

Reţetă de post şi pentru vegetarieni, vegani. Celiacii pot folosi făină de soia în locul făinii de grâu. Optim aperitiv pentru orice petrecere cu servire la bufet,pentru mese in familie sau pentru perioada postului.

Grad de dificultate: mediu
Timp de preparare: 15 preparat + 15 prăjit= 30 min
Porţii: 24 chifteluţe = Cam pentru 3 persoane

Ingrediente:
1 vânată coaptă-n foc/grătar/aragaz, 1 ceapă de mărime medie, 1 linguriţă boia de ardei iute (opțional, dar indicat), 1 linguriţă usturoi praf/deshidratat, 1 linguriță piper negru , 2 linguri de fulgi de ovăz sau pesmet (pentru a absoarbe umiditatea), 3-4 linguri făină de grâu. Depinde, dacă nu se pot modela se pune făină cât este necesară. Celiacii pot elimina fulgii de ovăz și făina, o pot înlocui cu făină de soia/năut.
1 + 1/2 cană ulei de floarea soarelui pentru prăjit (se pot face și la cuptor), 1 linguriţă sare (după gust)

Mod de preparare:
Coace vânăta (cu tot cu coajă la cuptor) Cred că știi cum se face și lasă-o să se răceasă
Curăţă şi ceapa şi taie-o mărunt. Când  s-a răcit, curăț-o de coajă și taie-o cu un cuțit, sau cu ce folosești tu. Pune într-un lighean sau castron mare, adaugă ceapa tăiată mărunt.
Adaugă celelalte ingrediente (făina, mirodeniile, ceapa, sarea) amestecă foarte bine şi vezi dacă se leagă şi se pot modela.
Dacă nu, mai adaugă făină de grâu/soia până se leagă. Modelează ce forme vrei: rotunde, de mici, plate. Cum îţi vine la îndemână
Le prăjești în ulei pe toate părţile, vreme de 4 – 5 minute, sau le poți băga la cuptor, necesitând  mai mult timp.

 

Exit mobile version