Grădina cu legume. Ce semănăm și plantăm în aprilie, mai și iunie

Plantarea răsadurilor de legume în grădină se face numai atunci când acestea întrunesc anumite condiții: tomatele au vârsta de 55-70 de zile, ardeiul are între 60-80 de zile iar castraveții între 30 și 35 de zile. De asemenea, răsadurile mai trebuie să aibă înălțimea de 20-30 cm, o rădăcină bine dezvoltată, să fie bine irigate, călite, să nu aibă boli, virusuri sau dăunători și să se vadă primul buchet floral dar să nu fie înflorit.

În perioada 10-20 aprilie este recomandat să se semene ridichii de vară, dovleceii, dovleceii de copt, pepenele galben, pepenele verde, spanacul, porumbul pentru fiert, mărarul.Tot în această perioadă se plantează soiurile de varză pentru producția semitimpurie, roșiile și ardeii.

În perioada 20-30 aprilie se pun în pământ semințele de sfeclă roșie, castraveți, dovleac de copt, dovlecei, pepene verde, pepene galben, fasole, porumb pentru fiert, mărar iar de plantat se pot planta în continuare răsadurile de varză pentru producție semitimpurie, roșii si ardei.

Până la mijlocul lunii aprilie se mai pot planta:

În rânduri: morcovi, pătrunjel, păstârnac la distanță de 25 cm. Salata, spanacul, se seamănă soiuri de mazăre târzie, sfecla roșie și sămânța de ceapă. De la mijlocul lunii aprilie începe plantatul răsadurilor de varză, gulii și conopidă.

Tot acum se seamănă cartofii preîncolțiți. Distanța între rânduri trebuie să fie de 70 cm, iar între cuiburi, de 30-40 cm. Adâncimea la care se seamănă cartofii trebuie să fie de 10 cm. Se seamănă fasolea, castraveții, pepenele și dovlecelul. Sfecla roșie se seamănă la 30 cm între rânduri, țelina se plantează la 40 cm între rânduri și pe rând. Porumbul dulce se seamănă în această perioadă iar la sfârșitul lunii se pot planta răsadurile de roșii timpurii și ardei.

În luna mai, perioada 1-20, se seamănă și se plantează castraveti, fasole, porumb dulce, plantat ardei, rosii si vinete. În perioada 20-30 mai este recomandat să plantăm varza pentru producția de vară, varza creață, guliile, castraveții, andivele, porumbul dulce, mărarul și fasolea verde.

În perioada 1-10 iunie semănăm și plantăm varza pentru producția de vară, varza creață, gulia, castraveții, andivele, porumbul dulce, mărarul, fasolea verde.

În perioada 20-30 iunie: varza pentru producția de toamnă, gulii, sfecla roșie, castraveți, cartofi de toamnă, fasole verde, mărar. Dacă plantarea răsadurilor de legume nu s-a reușit în luna mai, doar la inceputul lunii iunie se mai pot planta răsadurile de roșii, ardei și vinete. Specialiștii recomandă ca răsadurile de varză, conopidă, varza de toamnă, varza roșie, varza de Bruxelles, gulia de toamnă și broccoli să se planteze pe solurile fertilizate cu îngrășământ organic.

Culturile succesive se pot înființa pe parcelele eliberate de ceapă verde, salată, spanac, mazăre și gulioare. Pentru înființarea culturilor duble, terenurile trebuie curățate de resturile vegetale, sapate și pământul nivelat. Se pot cultiva fasole, ridichi de toamnă, castraveți de toamnă.

Exit mobile version