Tot ce trebuie să ştii despre probiotice şi prebiotice

În prezent, probioticele şi prebioticele sunt un subiect de interes pentru toţi cei interesaţi de un stil de viaţă sănătos şi o alimentaţie echilibrată. Deseori confundate, ambele sunt esenţiale pentru sănătate şi joacă roluri complet diferite. Pe scurt, probioticele sunt bacteriile benefice care susţin activitatea sistemului digestiv, iar prebioticele sunt hrana acestora. 

Rolul probioticelor şi a prebioticelor

Bacteriile intestinale, numite şi probiotice, formează flora intestinală şi îndeplinesc multe funcţii în organism. Aceste bacterii sunt vii şi se găsesc în alimente fermentate precum iaurtul sau murăturile nepasteurizate. 

Prebioticele provin în special din fibre, un tip de carbohidraţi pe care oamenii nu le pot digera şi sunt hrana probioticelor. Acestea se găsesc în cereale integrale, soia şi anghinare, legume cu frunze verzi precum spanacul sau ştevia, banane, ceapă şi usturoi. 

Consumând în mod echilibrat atât probiotice, cât şi prebiotice, păstrezi în echilibru flora intestinală şi va fi uşor să îţi menţii sănătatea. 

Beneficiile florei intestinale

Flora intestinală este formată din bacterii bune şi bacterii rele, iar echilibrul acestora este esenţial pentru protejarea de ciuperci şi viruşi. O mare parte dintre bacteriile bune din organism contribuie la funcţionarea sistemului imunitar, ameliorează depresia şi combat obezitate. De asemenea, ajută la obţinerea vitaminei K şi a acizilor graşi cu lanţ scurt care hrănesc celulele colonului şi reduc inflamaţiile şi riscul bolilor cronice grave. 

Alimentaţia şi flora intestinală

Hrana pe care o consumăm are un rol esenţial în echilibrul dintre bacteriile bune şi cele rele din intestin. Dacă nu ne alimentăm adecvat, riscăm să hrănim bacteriile rele care se vor înmulţi şi vor coloniza intestinul, împiedicând bacteriile bune să îşi facă treaba. 

Dieta bogată în zahăr şi grăsimi are un efect negativ asupra acestui echilibru şi poate genera rezistenţa la insulină şi obezitate. De asemenea, bacteriile bune pot fi afectate de alimentele tratate cu pesticide sau de antibiotice, mai ales în cazul copiilor. 

Ce alimente ar trebui să consumi zilnic pentru a beneficia de probiotice şi prebiotice?

Înainte de a cumpăra suplimente de probiotice şi prebiotice, nu uita să îţi schimbi alimentaţia şi să aduci pe masa ta produse care le conţin. Astfel, pentru a beneficia de prebiotice, ar trebui să consumi zilnic legume, fructe şi leguminoase precum fasolea sau mazărea. De asemenea, fibrele de care ai nevoie se găsesc în ovăz, anghinare, usturoi, ceapă, praz, fructe de pădure sau sparanghel. 

Există şi multe alimente care conţin bacteriile bune de care ai nevoie. Acestea se găsesc în lactate fermentate precum brânza, iaurtul, sana sau kefirul, kimchi, ceai de kombucha, dar şi în varza şi legume murate şi nepasteurizate. 

Alimente precum brânza, varza murată sau chefirul, care conţin atât probiotice, cât şi prebiotice, se numesc alimente simbiotice. 

Simptomele dezechilibrului florei intestinale

Ai înţeles deja că în intestin sunt atât bacterii bune, cât şi bacterii rele şi ca echilibrul dintre acestea este cheia sănătăţii intestinale şi generale. Dacă suferi de disconfort digestiv precum constipaţia, balonarea, gazele, crampele stomacale, reflux şi arsuri gastrice, este foarte posibil să fie vorba despre un dezechilibru al florei intestinale. 

Alte simptome ar putea fi schimbările neaşteptate de greutate în condiţiile în care nu modifici dieta sau stilul de viaţă, oboseala constantă, iritaţiila la nivelul pielii, intoleranţele alimentare sau modificările inexplicabile de dispoziţie, anxietatea şi depresia. 

Când ar trebui să iei în considerarea administrarea suplimentelor probiotice?

Suplimentele probiotice conţin bacterii benefice şi se găsesc în diverse tipuri. Sunt concepute pentru a trece de acidul gastric şi a ajunge în siguranţă în intestinul gros. 

Alegând tulpinile potrive de probiotice, beneficiile pentru sănătate sunt mari. De aceea, dacă vrei să apelezi la suplimente probiotice, consultă-te cu medicul de familie pentru a alege cea ce ţi se potriveşte mai bine. Totodată, nu uita că aceste suplimente vor fi ineficiente dacă nu consumi prebiotice.

Păstrarea echilibrului florei intestinale este important pentru sănătate şi se poate realiza consumând atât alimente prebiotice, cât şi probiotice. Pentru a evita efectele secundare, este recomandat ca administrarea suplimentelor de probiotice şi prebiotice să se realizeze doar după sfatul medicului. 

Pentru rezultate eficiente şi de durată, aceste suplimente trebuie luate în paralel cu o alimentaţie echilibrată care conţine produse bogate în probiotice şi prebiotice naturale şi un stil de viaţă echilibrat. 

 

Exit mobile version