retete gustoase

7 sfaturi pentru a gestiona starea de stres

7 sfaturi pentru a gestiona starea de stres

Stresul este o stare normală, generată de anumite situații limită. Oricât ne-am dori, nu îl putem alunga în totalitate, însă, putem învăța să-l ținem sub control. În acest mod, evităm transformarea stresului cotidian în stres cronic, stare care ar putea avea consecințe asupra sănătății noastre și asupra relațiilor cu ceilalți. Iată ce trebuie să faci dacă vrei să gestionezi, mai bine, perioadele stresante.

Loading...

1.Învață să iei pauze!

Atunci când suntem stresați, suntem constant în alertă. De aceea, avem tendința să uităm de lucrurile esențiale pentru refacerea organismului, precum o pauză de masă. În perioadele stresante, suntem dedicați total motivului care a produs această tensiune. Însă nimeni nu poate fi în alertă încontinuu. 

Învață să iei pauze, chiar dacă ți se pare că nu ai timp. Detașează-te, măcar pentru o jumătate de oră, de lucrurile care te stresează, și gândește-te la ceva frumos,  bucură-te de natură sau fă o activitate care te relaxează. Un hobby te-ar putea distrage într-un mod plăcut, la fel și timpul petrecut cu cei dragi.

2.Menține un stil de viață sănătos!

Sportul și alimentația influențează starea de sănătate și capacitatea de adaptare a organismului. 

Sportul

Sportul ridică nivelul de serotonină și endorfine, neurotransmițători care creează starea de bine, ceea ce reduce stresul. Fă, zilnic, jumătate de ora de exercițiu fizic, fără să te extenuezi, la un nivel la care te simți confortabil. 

Începe cu activități ușoare, precum plimbarea, mersul pe jos, dansul, exercițiile fizice simple, urcatul scărilor. Apoi, încearcă și alte tipuri de activități fizice, cum ar fi aerobic, zumba, circuite HIIT, alergat, mers pe bicicletă, fitness. Identifică activitatea cea mai plăcută și fă-o zilnic. 

Dieta

Alimentația contează pentru că asigură energia și nutrienții necesari organismului pentru a-și desfășura procesele normale. Evită produsele industriale bogate în zahăr (dulciuri, sucuri), fast-foodul și preparatele intens procesate industrial (mezeluri, snacks-uri), redu consumul de sare. Înlocuiește-le cu cereale integrale, fructe și legume. Consumă produse din toate grupele alimentare, însă limitează produsele de origine animală. Mănâncă mai mult pește și oleaginoase.

Nutrienții influențează starea de spirit și nivelul de stres, așa că e în beneficiul tău să afli informații despre vitamine și minerale; cere sfatul medicului și aruncă o privire și la gama de vitamine și minerale Sensiblu.

Limitează consumul de alcool și cafeină. Cafeina este un stimulant care crește stresul, iar alcoolul, în cantități mari, are efect sedativ. În schimb, bea 6-8 pahare cu apă zilnic.

Evită nicotina (tutunul și produsele pe bază de nicotină) care crește nivelul stresului și e neurotoxică.  

3.Încearcă tehnici de relaxare!

În perioadele stresante, fă-ți timp pentru tehnici de relaxare. Aceste sunt metode testate, care pot reduce stresul, eliberând mintea de gânduri negative. Printre acestea se numără:

  • Tehnici de respirație 
  • Meditația 
  • Yoga
  • Tai chi
  • Qigong
  • Rugăciune 
  • Autohipnoză
  • Meditația de scanare corporală

4.Discută cu cineva!

Nu îți ascunde gândurile, ideile și problemele, ci exteriorizează-le! Cu cât le interiorizezi mai mult, cu atât vor deveni mai apăsătoare. Vorbește cu o persoană care te poate ajuta și înțelege sau cu un consilier. Acest lucru te va elibera, îți va da soluții și opinii diferite. 

5.Ține un jurnal despre cauzele stresului!

Notează fiecare dată când te afli într-o situație stresantă. Identifică motivul și modul în care te simți, fizic și emoțional. Ține minte persoanele prezente, reacția ta și a celorlalți. Stabilește un grad de severitate pentru fiecare episod stresant, pe o scală de la 1 la 10. Vei afla, astfel, motivele care te stresează de obicei și cât de bine reacționezi la stres. În acest mod, vei putea ajusta, cu timpul, felul în care reacționezi la stres și poți observa evoluția.

6.Organizează-te!

Deseori, atunci când suntem stresați, pare că nu avem destul timp, suntem mereu pe fugă sau nu știm cum să rezolvăm o anumită situație. Stabilește un program zilnic pe care să îl respecți sau creează câțiva pași în rezolvarea unei situații. Aceste lucruri te vor ajuta să te organizezi mai bine și să eviți stresul suplimentar cauzat de senzația că timpul nu-ți ajunge.

7.Dormi mai mult!

Odihna este foarte importantă pentru o stare de bine, fizic și psihic. Stresul te poate face să pierzi nopțile, însă acest lucru poate favoriza oboseala, scăderea  randamentului și agravarea stresului. Dormi cât ai nevoie pentru a te reface, minim 7 ore pe noapte, și nu sta treaz până la ore târzii. 

Așadar, folosește aceste trucuri pentru a gestiona stresul și nu îl lăsa să preia controlul asupra ta.