retete gustoase

Ce ar trebui să știi când alegi gresia și faianța pentru baie și bucătărie

Ce ar trebui să știi când alegi gresia și faianța pentru baie și bucătărie

Indiferent de mărimea proiectului tău, să decizi cum să alegi gresia și faianța pentru baie și bucătărie poate fi dificil. Iată ce trebuie să iei în considerare pentru a ajunge la un produs final care să te încânte atât estetic, cât și practic.

Loading...

Nu alege mai mult de 3-4 culori pentru bucătărie sau baie

Alege o paletă de culori care te mulțumește și nu te abate de la ea. În general, o paletă de culori ar trebui să conțină 2-3 culori, dar și 3-4 sunt acceptabile. Abține-te din a adăuga culori în plus la această paletă, pentru că nu îți dorești să supraîncarci vizual încăperea.

Există cursuri întregi de design despre teoria culorilor, iar tipurile de palete din care poți alege sunt nesfârșite. Poți opta pentru un design monocrom, culori analoage, triadice, complementare și altele. Cea mai simplă schemă de 2 culori, însă, este compusă oricare două părți opuse ale roții de culori. Poți opta pentru o astfel de schemă sau, dacă ai mai mult timp de documentare, îți poți alege schema de culori dintre nenumăratele palete care există deja online.

Variază mărimea plăcilor și a modelului acestora

Odată ce ți-ai ales paleta de culori, poți să te joci mai departe și atunci când alegi modelul plăcilor. Acestea se găsesc în numeroase forme și design-uri diferite, de la monobloc, la forme geometrice și până la pattern-uri complexe. Cheia pentru a le combina cu succes, fără ca spațiul să devină prea aglomerat vizual, este să alegi mărimi și modele diferite. Spre exemplu, poți alătura diverse modele de faianță sau de gresie mari cu unele mici; poți combina pattern-uri cu multe detalii cu plăci cu forme clasice și într-o singură culoare; poți chiar să folosești aceleași plăci, dar într-o dispunere diferită, sau le poți fixa cu un chit în culoare diferită.

La fel ca în cazul paletei de culori, trebuie să dai dovadă și de puțină cumpătare atunci când combini formele și modelele: 2-3 tipuri de plăci diferite sunt suficiente. E posibil să scapi basma curată și cu 4, iar ține minte că încăperea pe care o amenajezi cel mai probabil nu va avea gresie sau faianță peste tot. Ia în considerare că dacă adaugi și alte materiale în bucătăria sau baia ta, s-ar putea să creeze un pattern care să fie prea încărcat.

Acordă atenție la alegerea chitului

Culoarea chitului pe care îl folosești pentru fixarea plăcilor de gresie și de faianță este foarte importantă. În cazul în care chitul este de aceeași culoare ca și plăcile, atunci peretele sau podeaua va deveni un fundal discret și puțin încărcat. Dacă, în schimb, chitul creează un efect contrastant cu plăcile, atunci patternul lor va fi mult mai pronunțat. Așa cum am spus deja mai sus, te poți juca alternând culoarea chitului folosit pentru a crea zone încărcate care să fie puse în valoare de zonele care lasă ochiul să se relaxeze fără să îl solicite prea mult.

Funcția e mai importantă decât forma

Cum, în designul interior, funcția e pe primul loc, ia în considerare și cât de practice vor fi gresia sau faianța pe care le alegi. Spre exemplu, gresia mată este o alegere excelentă pentru baie sau bucătărie pentru că e mai puțin probabil să aluneci atunci pe ea atunci când este udă. De asemenea, faianța este indicat să fie lucioasă, pentru că astfel este mai ușor de întreținut. Mai ales în bucătărie pot apărea pete de mâncare care sunt greu de șters, așa că optează pentru faianța emailată care te va salva de la a munci foarte mult pentru a menține pereții curați.

Acum că știi toate aceste lucruri, poți să începi să lucrezi la designul băii sau a bucătăriei tale de vis. Alege culorile, patternurile și modele, alternează zonele aglomerate cu cele liniștite din punct de vedere vizual și pune funcționalitatea înaintea aspectului estetic. Mult succes!